Antena

De ce crește riscul de infarct dimineața. 5 obiceiuri sănătoase care pot reduce pericolul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 18 august 2024, 07:17

Cele mai multe atacuri de cord se produc în ultima fază a somnului și dimineața, în intervalul 6.00-12.00, arată statisticile. Obiceiurile pe care le avem seara pot contribui la scăderea riscului de infarct dimineața. Iată ce poți face pentru a preveni un atac de cord la primele ore ale zilei. 

Reclamă

Infarctul miocardic, cunoscut și sub numele de atac de cord, este de mulți ani printre primele cauze de mortalitate în România și în întreaga lume, iar numărul celor afectați de el crește rapid de la un an la altul. Sunt mulți factori care favorizează riscul unui infarct, dar colesterolul mărit are o contribuție majoră. 

De ce crește riscul de infarct dimineața

Excesul de colesterol LDL, denumit și colesterol rău, se poate acumula în interiorul arterelor inimii, unde formează depuneri numite plăci de aterom. Acestea limitează fluxul de sânge, iar dacă se rup, apar cheaguri de sânge care blochează artera afectată și produc infarct miocardic. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai periculoase momente din perspectiva riscului de a suferi un atac de cord sunt în ultima fază a somnului și dimineața, potrivit profesorului de medicină internă Roberto Manfredini, de la Universitatea din Ferrara, Italia, citat de Time Magazine. Riscul este mai mare și pentru alte urgențe cardiovasculare, cum ar fi:

  • moartea cardiacă subită;
  • ruptura sau anevrismul aortic;
  • embolismul pulmonar;
  • accidentul vascular cerebral.

De obicei, pe timpul nopții, sistemul cardiovascular este „adormit”, tensiunea arterială și frecvența cardiacă fiind mai scăzute. Totuși, ultima etapă a somnului, somnul REM sau somnul cu mișcări rapide ale ochilor, în care se crede că visăm reprezintă o perioadă de risc pentru urgențele cardiovasculare.

Reclamă

„Atunci când visăm, avem o creștere dramatică a activității sistemului nervos autonom, chiar mai mare decât atunci când suntem treji. Probabil că fiecare dintre noi își amintește că se trezește dimineața simțindu-se foarte obosit. Acest lucru se întâmplă deoarece, în acea etapă a viselor, alergăm sau ne confruntăm cu un pericol. Inima ta este în mișcare, deci consumă oxigen. Și, din motive similare cu cele când ești treaz, această activitate este riscantă dacă nu ai un sistem vascular sănătos”, spune dr. Roberto Manfredini.

Pericolul se menține și la trezire

Spre dimineață, când se apropie trezirea, organismul eliberează cortizol, adrenalină și noradrenalină în circulația sangvină. Acești hormoni ne ajută să ne trezim și să susținem activitatea fizică la început de zi, dar produc și o creștere suplimentară a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. 

De asemenea, când ne trezim, trombocitele care formează cheaguri de sânge sunt mai predispuse să adere la pereții arterelor. Totodată, activitatea sistemului nostru fibrinolitic, mai exact cel care dizolvă cheagurile, este redusă. Astfel, apare o tendință mai mare de a forma trombi care pot bloca arterele coronare.

Reclamă

Pentru o persoană sănătoasă, aceste schimbări nu sunt atât de periculoase. Dar, pentru o persoană cu o placă de aterom într-o arteră coronară, riscul de infarct pe timpul nopții și dimineața este mai mare dacă schimbările se produc simultan și ating un vârf în același timp.

Riscul de a suferi un infarct dimineața, între orele 6.00 și prânz, este cu aproximativ 40% mai crescut. Însă, în primele trei ore după trezire, pericolul se menține de trei ori mai mare, spune profesorul Manfredini.

Cum poți reduce pericolul de infarct dimineața

Câteva obiceiuri pe care le putem adopta seara ne pot ajuta să ne reducem riscul de infarct dimineața. Aceste obiceiuri susțin sănătatea inimii și previn factorii de risc asociați cu atacul de cord.

Iată ce poți face pentru a evita un infarct miocardic la primele ore ale zilei:

1. Ia o cină sănătoasă

Colesterolul se acumulează în timp pe artere, dar poate avea efecte imediate asupra sănătății cardiovasculare. Totuși, o masă de seară grea sau bogată în grăsimi poate pune un stres suplimentar asupra sistemului cardiovascular, mai ales dacă acest tip de alimentație se repetă frecvent. În plus, poate afecta calitatea somnului, care se asociază, la rândul său, cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Alege pentru cină alimente care conțin proteine slabe, fructe, legume și cereale integrale. Acestea ajută la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la prevenirea acumulării lui în artere.

2. Practică exerciții moderate

Contrar unor convingeri, activitatea fizică practicată în apropierea orei de culcare nu scade calitatea somnului, susține dr. Michael Daignault, specialist în medicina de urgenţă în Los Angeles, într-un interviu pentru USA Today. Există studii care demonstrează că ea chiar te ajută să adormi mai ușor și să ai un somn mai profund, potrivit medicului.

Când sunt efectuate seara, exercițiile ajută la scăderea tensiunii arteriale și a presiunii asupra arterelor, ceea ce poate reduce riscul de infarct dimineața. În plus, pot fi o metodă bună de a reduce din stresul de peste zi prin eliberarea de endorfine, substanțe care induc o stare de bine. 

3. Elimină stresul 

Stresul cronic este un factor de risc major pentru infarctul miocardic și alte afecțiuni cardiovasculare. Ca răspuns la stres, organismul eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul care cresc ritmul cardiac. 

Dacă treci printr-o perioadă de stres, creează-ți rutine liniștitoare înainte de culcare. Respirația profundă, yoga sau meditația ajută la reducerea stresului, reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea calității somnului.

4. Odihnește-te bine

Somnul suficient și odihnitor contribuie la reducerea nivelului de cortizol și a altor hormoni de stres, reglarea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale. Totodată, atenuează inflamația din organism, care este un factor de risc pentru acumularea de grăsimi în artere.

Persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au un risc cu 20% mai mare de infarct miocardic, susține un studiu publicat în 2019. Stabilește-ți un program de somn constant și creează un mediu relaxant pentru a te odihni bine. Dormi într-o cameră întunecată, liniștită și la o temperatură confortabilă.

5. Hidratează-te

Consumul unei cantități suficiente de apă pe parcursul zilei și seara poate ajuta la menținerea unei circulații optime a sângelui. Apa menține volumul sangvin necesar pentru o circulație adecvată. 

Când nu bem suficientă apă, volumul de sânge scade și inima trebuie să lucreze mai intens pentru a-l pompa în tot corpul. Acest lucru poate avea ca efect creșterea tensiunii arteriale și suprasolicitarea inimii. O hidratare adecvată ajută la menținerea unui echilibru sănătos între sodiul și apa din organism, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Cum pot preveni blocarea arterelor
5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Cum pot preveni blocarea arterelor
5 remedii naturale pentru scăderea colesterolului. Cum pot preveni blocarea arterelor
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Canicula și problemele de tensiune arterială. Ce pot păți hipertensivii când e foarte cald afară
Exerciții fizice care pot reduce tensiunea arterială. Ce efecte pot avea asupra simptomelor
Exerciții fizice care pot reduce tensiunea arterială. Ce efecte pot avea asupra simptomelor
Exerciții fizice care pot reduce tensiunea arterială. Ce efecte pot avea asupra simptomelor
Reclamă
PARTENERI
icon