De ce apar cearcănele. Cum poți scăpa de ele dacă nu te odihnești bine

Publicat: 26 octombrie 2023, 06:40

Când nu te odihnești bine, te poți confrunta cu problema cearcănelor, ce-ți pot cauza un aspect inestetic. Adelina Popa, medic dermatologie și estetică medicală, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în a noua ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află de ce apar cearcănele.

Adelina Popa a prezentat tipurile de cearcăne, a precizat cauzele apariției , a explicat procesul prin care se instalează și a propus tipurile de tratament ce pot ajuta la ameliorarea și stoparea acestora pe termen lung.

De ce apar cearcănele

Printre efectele vizibile ale lipsei de somn se regăsesc cearcănele. Atunci când nu dormi suficient, nivelul de cortizol crește. Cortizolul este un hormon de stres. Când nivelul de cortizol crește, crește și cantitatea de sânge din organism. Astfel, vasele de sânge se dilată pentru a oferi suport acestei cantități de sânge.

În zona infraorbitală, mai exact zona cearcănelor, pielea este subțire, translucidă și acoperă mușchiul orbicular. Se vede plexul vascular subcutanat, subiacent și vascularizația mușchiului. Acesta capătă o culoare de vinețiu, imediat după ce nu te odihnești suficient.

Mușchiul vinețiu devine vizibil din cauza creșterii vascularizației. De aceea se poate observa prin transparența pielii. Atunci când aceste vase de sânge stau dilatate o perioadă mai lungă de timp, se extravazează hemoglobina din sânge. Când ajunge în țesut, se oxidează și se transformă în hemosiderină, care are o culoare brun închis. Practic, cearcănele pigmentate brun închis devin permanente.

Dacă te întrebi de ce apar cearcănele, gândește-te că lipsa somnului nu reprezintă singurul motiv. Acestea pot fi cauzate de: dermatită perioculară, dermatită atopică, dermatită de contact alergică sau frecare. Pacienții se freacă la ochi pentru că suferă mâncărimi și prurit. Astfel, se instalează hiperpigmentarea postinflamatorie, deci cantitatea de melanină crește în acea zonă și se formează cearcăne pigmentare postinflamatorii.

În cazul persoanelor cărora pare că li se adâncesc cearcănele, acestea se văd brune din cauza faptului că șanțul lacrimal este mai adâncit constituțional. Odată cu trecerea anilor, devine din ce în ce mai adâncit. Atunci, acestea apar vizibile prin efectul de umbrire brune. Dermatologul poate nivela pielea în acel loc pentru ca lumina să nu le mai dea acel efect de adâncire și acea culoare închisă.

Metode de rezolvare a cearcănelor

După ce afli de ce apar cearcănele, ia în considerare că există mai multe tipuri, fiecare cu propriul tip de tratament. Pentru cearcăne pigmentate se asociază un chelator de fier. Acesta se găsește în creme. Se caută lactoferina pentru că acel chelator de fier intră în tegument și dizolvă depozitele de hemosiderină.

O altă soluție este adăugarea unui activ topic, depigmentant, în cremă. Se recomandă ingredientele, cum ar fi hidrochinona. Hidrochinona inhibă enzima care stimulează producția de melanină, adică tirozin-kinaza sau retinoizii, derivați de vitamina A. Aceasta exfoliază pielea și, în timp, poate exfolia acel pigment. De asemenea, se poate aplica acidul tranexamic.

,,Trebuie să avem în vedere că acești produși sunt iritanți. Înseamnă că trebuie să începem cu o concentrație mică și să o creștem în timp.” – Adelina Popa, medic dermatolog

-Dacă acestea nu ne ajută sau ne irită prea tare, există o altă soluție?
-Se poate efectua mezoterapie cu agenți depigmentanți. Practic, dermatologul poate introduce agentul depigmentant direct în piele. Câteva microinjecții introduc cantități mici în oriunde se vede pigment și, în timp, se dizolvă.

După ce îți dai seama de ce apar cearcănele, amintește-ți că, de regulă, cearcănele pigmentate pot fi rezolvate și acasă, dar și în cabinetul medicului dermato-estetician. Când cearcănele sunt adâncite, mai exact au aspectul de scobituri sub ochi, singura soluție o reprezintă umplerea acestora cu fillere dermale, adică cu acid hialuronic. În cearcăne se injectează un tip de acid hialuronic diferit de cel care se injectează în buze. Acest acid hialuronic este mai subțire.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
PARTENERI