Antena

Cum se tratează dermatita atopică la copii. Ce o cauzează în primii ani de viață

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 11 aprilie 2025, 07:42 / Actualizat: 11 aprilie 2025, 9:55

Dermatita atopică este o afecțiune dermatologică, manifestată foarte frecvent în cazul copiilor. Dana Bratu, medic dermatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 7, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum se tratează dermatita atopică la copii.

Reclamă

Dana Bratu a explicat ce este dermatita atopică, a argumentat de ce se manifestă mai frecvent la copii și a oferit mai multe sfaturi pentru a preveni dezvoltarea simptomelor acestei afecțiuni cronice.

Cum se tratează dermatita atopică la copii

Dermatita atopică face parte dintr-un ansamblu de manifestări alergice, care poartă denumirea de atopie, și apare foarte frecvent, mai ales la copii. Există persoane, care prezintă o predispoziție să dezvolte atopie, inclusiv: astm, bronșite, rinite sau chiar conjunctivite. În ce privește pielea, copiii se confruntă cel mai des cu această problemă, mai ales la nivelul feței sau scalpului, unde dezvoltă eczeme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dermatita atopică este o eczemă, caracterizată prin roșeață cu scuame și în special cu prurit. Din acest motiv, copiii pot simți nevoia să se scarpine, un lucru pe care nu-l pot face până la vârsta de 3 luni. În acest caz, se pot vedea manifestări inclusiv pe zonele de extensie. Când încep să se târască pot dezvolta pe zona antebrațelor sau picioarelor leziuni pentru că, de fapt, încearcă să se scarpine.

-De ce apar aceste simptome mai frecvent la copii?
-Există genetic o lipsă de proteine, care intervin în funcția de hidratare la nivelul pielii. Celulele nu au o barieră integră și atunci au o predispozție să dezvolte infecții cutanate, precum cele bacteriene și virale. Aceste leziuni în urma scărpinatului se pot suprainfecta foarte ușor. Dacă lipsesc aceste proteine, care asigură funcția de barieră, mai exact integritatea pielii, se pot lua din alte produse din exterior.

Reclamă

Factori care pot favoriza riscul de dermatită atopică

Dacă te întrebi cum se tratează dermatita atopică la copii, poți reține că toate produsele de curățenie, care conțin o serie de parfumuri și o diversitate mare de ingrediente pot crește riscul de a o dezvolta. Din acest motiv, este important să se acorde atenție produselor cu care se spală copilul pentru a păstra o floră bună a pielii și a lupta împotriva germenilor patogeni.

,,Recomand tuturor mămicilor să spele copilul o dată pe zi, dar nu foarte des, să aibă grijă cu ce produse îl spală și să evite iritanții. Mă refer în mod special la produsele care conțin uleiuri esențiale, care miros bine și care conțin parfum sau alcool. Acestea dăunează pielii.”

– Dana Bratu, medic dermatolog

-Cum se pot trata aceste simptome neplăcute?
-În primul rând, se recomandă refacerea funcției de barieră a pielii, integritatea pielii. Dacă nu mai există proteine, se pot lua din mediul exterior.

Reclamă

Există o varietate de produse, preparate topice și emoliente, care se pot aplica pe piele, mai ales după fiecare spălare. Chiar și spălarea cu apă simplă, fără săpun, îndepărtează o parte din uleiurile de la suprafața pielii. Astfel, pielea devine mai uscată și mai predispusă la dezvoltarea unor fenomene iritative. Practic, după fiecare spălare poate fi benefic să se aplice o cremă emolientă fără iritanți.

De asemenea, în cazul copiilor se recomandă evitarea hainelor, care sunt foarte ocluzive, strâmte sau din materiale foarte sintetice. Este indicată reducerea expunerii la soare și evitarea băilor foarte fierbinți pentru că deshidratează.

,,Când expunem copilul de peste 6 luni la soare, trebuie să folosim cremă cu protecție solară.”

– Dana Bratu, medic dermatolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Reclamă
PARTENERI
Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
Rețete Fel De Fel
Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
Un cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale este unul dintre acele deserturi care adună gusturile primăverii într-un singur vas cald, rustic și parfumat. Rubarba acrișoară, căpșunile dulci și migdalele crocante se reunesc sub un strat fraged. Este reconfortant, simplu, dar impresionant. Este ideal servit cu înghețată de vanilie sau frișcă. Cobbler-ul este un desert rustic, cu tradiție adânc înrădăcinată în cultura culinară americană, dar care a cucerit gusturile multora și în Europa. Este un desert copt având la bază un strat generos de fructe (de obicei de sezon). Peste fructe se așază grămăjoare de aluat moale, asemănător biscuiților sau unei prăjituri rustice. La coacere, fructele fierb în sucul propriu, formând un sos dens și parfumat, iar aluatul de deasupra capătă o crustă rumenă, ușor crocantă la exterior și fragedă în interior. Spre deosebire de plăcinte clasice, cobbler-ul nu are crusta de jos. Fructele sunt puse direct în vasul de copt, iar aluatul este adăugat deasupra, de obicei sub formă de linguri de compoziție neregulată. De aici și aspectul nefinisat, dar extrem de apetisant. Denumirea de cobbler provine cel mai probabil de la cuvântul englezesc cobble, care înseamnă pietriș sau piatră cubică. Acesta face referire la aspectul neregulat și bulgăros al stratului superior de aluat, care seamănă cu pietrele cubice de pe drumurile vechi. Despre rețeta de cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale
icon