Cum să reduci transpirația excesivă. Metode pe care le poți încerca

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 iulie 2023, 07:02

Transpirația este un proces fiziologic de scădere a temperaturii corporale. Însă, te poate face să te simți incomod dacă începi să elimini prea multă. Acela este momentul în care poate fi nevoie să cauți metode eficiente de a o trata. Află cum să reduci transpirațyia excesivă.

Reclamă

Transpirația apare atunci când ești expus la temperaturi ridicate. Umezeala secretată de piele se evaporă și-ți răcorește organismul, fiind o reacție normală de adaptare la mediul extern.

Cum să reduci transpirația excesivă

Transpirația abundentă poartă denumirea de hiperhidroză și nu întotdeauna este asociată cu temperaturile ridicate sau efortul depus în timpul exercițiilor fizice, potrivit Mayo Clinic. De obicei, afectează axilele, picioarele, mâinile și fața.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă se întâmplă să transpiri prea des, poate fi nevoie să consulți un medic deoarece uneori poate fi un simptom al unor afecțiuni serioase. Printre acestea se pot număra: problemele tiroidiene, diabetul, bufeurile menopauzei, infecțiile, tulburările sistemului nervos și anumite tipuri de cancer.

Unele persoane se pot simți jenate dacă se întâmplă să transpire excesiv în anumite situații sociale deoarece pot apărea pete și dungi vizibile pe haine. Din fericire, există tratamente și remedii, pe care le poți aplica acasă.

Reclamă

Poartă haine care lasă pielea să respire

Dacă te întrebi cum să reduci transpirația excesivă, poartă haine ușoare, care lasă pielea să respire. Culorile mai deschise ajută la reflectarea razelor soarelui și îngreunează absorbția acestora. Alege culori închise sau modele care îți distrag atenția și ascund oarecum transpirația. Poți să stratifici ținutele astfel încât transpirația să nu fie vizibilă pe stratul exterior.

Folosește antiperspirant înainte de culcare

Antiperspirantele blochează canalele sudoripare, astfel încât transpirația să nu poată ajunge la suprafața pielii. Transpirația este încă produsă de glandă, dar nu poate ajunge la suprafață.

Majoritatea antiperspirantelor conțin săruri metalice numite clorură de aluminiu. Asigură-te că axilele tale sunt curate și uscate, apoi aplică antiperspirantul seara înainte de a merge la culcare. Acesta are nevoie de timp pentru a-și face efectul.

Reclamă

În același timp, fă diferența între deodorant și antiperspirant. Deodorantele sunt considerate cosmetice, iar antiperspirantele intră în categoria medicamentelor. 

Stai la temperaturi scăzute

Dacă te întrebi cum să reduci transpirația excesivă, amintește-ți să stai la temperaturi scăzute. Când vremea este caldă, poate fi foarte eficient să așezi un bol cu ​​gheață în fața unui ventilator pentru a face să circule aer rece prin încăpere. O altă idee bună este să-ți ții draperiile și jaluzelele trase în timpul zilei pentru a împiedica soarele să-ți supraîncălzească camerele.

Consumul regulat de preparate de dimensiuni mici poate ajuta la mentinerea unei temperaturi reci, deoarece căldura metabolică este necesară pentru a descompune alimentele. În plus, asigurarea unui nivel de hidratare optimă, poate menține temperatura corpului scăzută.

Evită să consumi anumite alimente

Când vrei să știi cum să reduci transpirația excesivă, gândește-te să eviți alimentele picante. Corpul reacționează la mâncarea picantă în același mod în care o face față de orice altă sursă de căldură. Încearcă să răcească temperatura organismului, ceea ce produce transpirație.

De asemenea, evită cofeina. Stimulează glandele suprarenale și provoacă transpirația palmelor, picioarelor și axilelor, conform Healthline.

Consultă un medic pentru a primi un tratament medical

Dacă suferi de hiperhidroză, poate fi nevoie să consulți un medic pentru a primi un tratament adecvat. În funcție de afecțiunea de care suferi, ți se pot recomanda: antiperspirante puternice pe bază de rețetă, medicamente orale sau antidepresive, iar în cazurile mai severe injecții cu botox sau operații chirurgicale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Obiceiuri pentru sănătatea inimii. Cum poți proteja acest organ
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Reclamă
PARTENERI
icon