Cum recunoști mușcătura de ploșniță: cât de periculoasă este și cum o tratezi

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 aprilie 2024, 08:20

Infestările cu ploșnițe devin o problemă serioasă în tot mai multe locuri, iar înțepăturile acestor insecte stârnesc îngrijorare. Deși pare inofensivă la prima vedere, mușcătura de ploșniță poate provoca infecții ale pielii sau reacții alergice. Află cum poți identifica mușcăturile și ce tratamente recomandă medicii.

Reclamă

În ultimii ani, infestările cu ploșnițe s-au extins în multe regiuni din lume, inclusiv în țările dezvoltate. Creșterea călătoriilor internaționale a favorizat răspândirea acestor dăunători casnici. Totodată, multe populații de ploșnițe au dezvoltat rezistență la pesticidele folosite în trecut, ceea ce a făcut mai dificilă eliminarea lor. Creșterea populației urbane este un alt motiv pentru care aceste insecte parazite s-au răspândit atât de mult.

De la hoteluri de cinci stele și până la cămine sau adăposturi, ploșnițele pot trăi în orice tip de locuință, indiferent de condițiile de igienă. Ele nu sunt atrase de murdărie, cât de prezența gazdelor umane sau animale cu al căror sânge se hrănesc. Așadar, pot fi găsite inclusiv în locuințe curate și bine întreținute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Spre deosebire de căpușe, ploșnițele nu răspândesc boli prin mușcătura lor. Studiile au arătat că aceste insecte nu transmit boli oamenilor. 

Cum recunoști o mușcătură de ploșniță

În timp ce mușcă, aceste insecte parazite injectează în piele un anestezic pentru a amorți zona. Prin urmare, este puțin probabil să simți mușcătura de ploșniță în timpul somnului. Ea poate fi găsită oriunde pe corp, dar mai frecvent pe zonele de piele expuse, neacoperite cu haine, cum ar fi mâinile, brațele, picioarele, fața și gâtul. 

Reclamă

Înțepăturile au aspectul unor mici umflături roșii, inflamate și ușor proeminente, care provoacă mâncărime. Aceste simptome apar relativ imediat sau câteva zile mai târziu. Foarte multe persoane confundă mușcătura de ploșniță cu înțepăturile altor insecte, cum ar fi țânțarii și păianjenii sau chiar cu erupții cutanate ca urticaria sau varicela, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD). 

Cu toate acestea, mușcătura de ploșniță are câteva particularități care o fac ușor de recunoscut. În primul rând, vei observa mai multe mușcături, în grupuri. Fiecare grup conține, de regulă, 3-5 mușcături. 

Apoi, umflăturile sunt dispuse într-un anumit model, fie în zigzag, fie liniar. Această așezare a mușcăturilor este dată de obiceiul ploșnițelor de a se hrăni de-a lungul unui vas de sânge.

Reclamă

Poze cu mușcături de ploșnițe

Denumite științific Cimex lectularius, ploșnițele de pat sunt insecte nocturne de culoare maronie, cu o lungime de 6-9,5 mm și corp oval, aplatizat care le ajută să se ascundă în locuri greu accesibile din casă, cum ar fi crăpăturile și fisurile din mobilier, pereți sau podele. După ce se hrănește, corpul se umflă și capătă o culoare roșiatică.

În general, mușcăturile de ploșniță apar ca mici umflături cu centrul de culoare roșu închis și marginile mai deschise. Cu toate acestea, aspectul specific al mușcăturilor poate varia în funcție de sensibilitatea individuală la saliva insectei și de reacția pielii la mușcătură.

Ce complicații provoacă mușcătura de ploșniță

Mușcăturile de ploșniță provoacă mâncărime și disconfort, la fel ca înțepăturile de țânțari. În general, ele nu sunt considerate periculoase și nu creează complicații grave. 

Totuși, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la saliva pe care ploșnița o lasă în piele în timpul mușcăturii. Aceste reacții pot varia de la mâncărimi și umflături până la roșeață și inflamație severă. Deși rar, au fost raportate reacții alergice sistemice la mușcătura de ploșniță. Acestea pot include urticarie, astm și anafilaxie. Anafilaxia sau șocul anafilactic este o reacție alergică severă care scade tensiunea arterială și îngustează căile respiratorii, punând viața în pericol. 

Un alt pericol îl reprezintă infecțiile secundare. Scărpinarea excesivă și traumatizarea pielii pot crea o cale de intrare pentru bacterii și alte microorganisme care provoacă infecții cutanate precum impetigo, foliculită sau celulită. Când se întâmplă acest lucru, leziunile se simt dureroase și sensibile la atingere sau formează puroi. 

Deși înțepăturile acestor insecte nu necesită o atenție medicală deosebită în cele mai multe cazuri, ele sunt adesea o sursă puternică de anxietate și stres. 

Cum se tratează mușcătura de ploșniță

În funcție de simptome și de reacție, se pot prescrie următoarele tratamente pentru mușcătura de ploșniță:

  • Medicamente antihistaminice pentru calmarea mâncărimilor;
  • Creme cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației și mâncărimilor;
  • În caz de reacție alergică severă, injecție cu un antihistaminic, corticosteroid sau epinefrină (adrenalină);
  • În caz de infecție, un antiseptic sau antibiotice, în funcție de severitate.

Dacă nu ai semne de infecție sau reacție alergică, poți trata la domiciliu mușcătura de ploșniță. Pentru a preveni infectarea pielii și a reduce mâncărimea, spală zona cu apă și săpun înainte de a aplica o cremă cu corticosteroizi. Evită pe cât posibil scărpinatul pentru a reduce riscul de infecții secundare. Mușcăturile ar trebui să dispară de pe piele într-o săptămână sau două.

Solicită ajutor medical de urgență dacă dezvolți oricare dintre următoarele simptome după mușcătura de ploșniță: 

  • urticarie extinsă;
  • dificultăți de respirație;
  • umflarea gâtului sau a gurii;
  • febră și frisoane;
  • amețeli;
  • stare de confuzie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu galerie foto
Tipuri de căpușe periculoase – poze. Cum le recunoști și ce este de făcut
Tipuri de căpușe periculoase – poze. Cum le recunoști și ce este de făcut
Tipuri de căpușe periculoase – poze. Cum le recunoști și ce este de făcut
Tratament pentru mușcătura de căpușă. Cum se scoate corect din piele, analize și medicație
Tratament pentru mușcătura de căpușă. Cum se scoate corect din piele, analize și medicație
Tratament pentru mușcătura de căpușă. Cum se scoate corect din piele, analize și medicație
Înțepătura de căpușă: ce complicații poate da și ce ai de făcut
Înțepătura de căpușă: ce complicații poate da și ce ai de făcut
Înțepătura de căpușă: ce complicații poate da și ce ai de făcut
Reclamă
PARTENERI
icon