Cum alegi un repelent de țânțari eficient. Substanțele care alungă țânțarii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 14 august 2023, 07:55

Cu soluțiile potrivite, ne putem bucura de activitățile în aer liber vara fără disconfortul provocat de înțepăturile țânțarilor. Află cum alegi un repelent de țânțari eficient din multitudinea de spray-uri, loțiuni, uleiuri esențiale, lumânări parfumate și brățări anti-țânțari disponibile pe piață. 

Reclamă

Țânțarii pot strica activitățile petrecute în aer liber, vara, atunci când tot ce vrei este să te relaxezi. Înțepăturile acestor mici insecte produc mult disconfort și nu sunt chiar inofensive în anumite situații. Unele persoane dezvoltă alergii care merg până la șoc anafilactic. 

În anumite zone geografice, țânțarii transmit boli infecțioase grave, precum cele provocate de virusul West Nile (care poate declanșa meningită sau encefalită) și virusul Zika (periculos pentru gravide), malaria și febra Dengue.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există multe metode de a te proteja de neplăcutele înțepături de țânțari. Poți purta haine lungi, care să-ți acopere brațele și picioarele până la glezne, poți monta plase la ferestre sau limita din timpul petrecut în aer liber și poți folosi substanțe cu efect repelent. 

Ce trebuie să conțină un spray repelent anti-țânțari ca să fie eficient

Repelenții sunt substanțe care, prin gustul sau mirosul lor, îndepărtează insectele. Poți alege dintr-o varietate largă de astfel de produse împotriva țânțarilor, dar nu toate ne protejează la fel de bine. 

Reclamă

Vreme de un deceniu, o echipă de biologi de la New Mexico State University, din Statele Unite, a testat mai mulți repelenți anti-țânțari disponibili pe piață. „Am folosit o varietate de experimente științifice de laborator și teste de teren pentru a afla ce funcționează. Pentru unele produse, testarea a fost simplă: un voluntar a introdus brațul pe care a fost aplicat un repelent într-o cușcă cu 25 de țânțari și am așteptat prima înțepătură de țânțar”, a explicat pentru CBS News profesorul de biologie  Immo A. Hansen, de la New Mexico State University.

Pentru alte produse, cum ar fi lumânările cu citronelă (Citronella), cercetătorii au folosit un tunel de vânt cu viteză redusă și au pus o lumânare între o cușcă de țânțari și persoana care a participat voluntar la studiu. În funcție de eficacitatea produsului, țânțarii fie zburau către persoana respectivă, fie se îndepărtau. 

În urma acestor experimente, autorii lor au descoperit produse care oferă o protecție foarte bună împotriva țânțarilor, dar și produse care s-au dovedit ineficiente:

Reclamă

Spray-ul cu DEET, un repelent de țânțari eficient

Produsele care conțin substanța activă dietiltoluamidă (DEET) oferă o protecție ridicată împotriva țânțarilor. Acest compus chimic a fost dezvoltat în anii 1950 de armata americană și este un repelent de țânțari cu o istorie lungă de utilizare. 

DEET are un spectru larg și o acțiune repelentă împotriva mai multor tipuri de insecte. Cu cât produsul conține o concentrație mai mare de substanță, cu atât durata de protecție este mai lungă. El poate proteja până la șase ore.

Pe eticheta produselor repelente dn magazine și farmacii, DEET se regăsește sub alte denumiri: N,N-dietil-m-toluamidă, dietil-m-toluamidă sau dietil toluamidă.

Picaridina, un alt repelent de țânțari eficient

Picaridina sau icaridina este o altă substanță care protejează foarte bine împotriva țânțarilor în experimentele derulate de biologii americani. Eficiența i-a fost demonstrată și de alte studii, cum este acesta publicat în Journal of Travel Medicine, care au arătat că protejează la fel de bine ca DEET. 

Potrivit Wirecutter, un site web de recenzii de produse deținut de publicația The New York Times, picardina are câteva avantaje față de DEET: nu are miros neplăcut (este inodoră) și nu lasă urme grase pe piele.

Dacă este utilizată într-o concentrație de 20%, picaridina poate oferi protecție timp de până la 6 ore de la aplicarea pe piele sau pe haine. Ea poate fi folosită atât împotriva țânțarilor, cât și a căpușelor, muștelor și puricilor. 

Cât de bune sunt uleiurile esențiale

Unele uleiuri esențiale funcționează împotriva țânțarilor, dar altele nu la fel de bine, notează biologii de la  New Mexico State University. Iată care sunt concluziile testelor de laborator efectuate:

  • Dintre toate uleiurile esențiale, cel mai eficient este uleiul de eucalipt citronat. Ingredientul său activ, mentoglicolul (PMD) este o moleculă care poate fi o alternativă naturală la DEET și picaridină, potrivit specialiștilor. Efectele eucaliptului citronat pot să persiste până la șase ore.
  • Un alt repelent de țânțari eficient este uleiul esențial de cuișoare. Eugenolul, substanța activă a acestui ulei, poate proteja împotriva înțepăturilor de țânțari timp de peste 90 de minute la o concentrație de 10%. 
  • Uleiul esențial de scorțișoară este și el eficient. Cinamaldehida și eugelul, substanțele sale active, protejează împotriva țânțarilor timp de peste 60 de minute la o concentrație de 10%. 
  • Uleiul esențial de citronelă, un repelent de țânțari foarte popular, funcționează, dar nu atât de bine. „Am constatat că uleiul de citronelă la o concentrație de 10% protejează doar timp de aproximativ 30 de minute împotriva înțepăturilor de țânțari”, notează profesorul Immo A. Hansen.
  • Uleiul esențial de geraniu (Geranium Bourbon) funcționează timp de aproximativ 60 de minute la o concentrație de 10%.

Repelenți care nu funcționează

De partea cealaltă, există și câteva soluții anti-țânțari care s-au dovedit ineficiente în testele de laborator. Iată care sunt acestea: 

  • Brățările anti-țânțari. Diferitele tipuri de brățări sau benzi îmbibate în substanțe repelente nu pot proteja întregul corp de înțepăturile de țânțari, potrivit profesorului Immo A. Hansen.
  • Aparatele cu ultrasunete. Acestea pretind că emit un sunet de înaltă frecvență ce îndepărtează țânțarii prin imitarea liliecilor și sunt un repelent de țânțari eficient. „Cu toate acestea, în studiile științifice, dispozitivele de respingere cu ultrasunete nu reușesc să îndepărteze țânțarii. De fapt, când laboratorul nostru a testat un astfel de dispozitiv, am constatat o ușoară creștere a atracției țânțarilor față de purtător”, detaliază specialistul.
  • Suplimentele alimentare cu vitamina B, usturoiul, etc. Nu există dovezi științifice care să arate că aceste suplimente ne protejează de înțepăturile de țânțari.
  • Lămpile UV anti-insecte. Lumina ultravioletă emisă de aceste lămpi este atractivă pentru multe insecte, atrăgându-le către dispozitiv și eliminându-le. „Această abordare funcționează bine în cazul molii, gândacilor și ploșnițelor marmorate urât mirositoare (gândacii urât mirositori – n.r.), dar nu și în cazul țânțarilor”, spune profesorul Immo A. Hansen.

„Pe baza studiului nostru, recomandăm să utilizați repelenți cu ingredientul activ DEET dacă locuiți sau călătoriți în regiuni cu un risc ridicat de transmitere a bolilor purtate de țânțari. Cu toate acestea, repelenții pe bază de plante vor funcționa foarte bine pentru a preveni înțepăturile de țânțari nedorite în zonele cu un risc scăzut, atâta timp cât îi aplicați din nou ori de câte ori este necesar”, concluzionează specialistul.

Ce repelenți anti-țânțari se pot folosi la bebeluși

Până la vârsta de 2 luni, medicii Asociației Americane de Pediatrie (AAP) nu recomandă aplicarea de repelenți pe pielea bebelușilor. Ei pot fi protejați împotriva țânțarilor prin alte metode: 

  • plase de țânțari fixate pe cărucioare și pe pătuț;
  • sisteme de purtare;
  • haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi pentru a acoperi cât mai multă piele. 

Pentru bebelușii mai mari de 2 luni, poți folosi un repelent de țânțari eficient cu DEET, dar cu o condiție: să nu-l conțină într-o concentrație mai mare de 30%. 

Medicii AAP recomandă să alegi produse cu cea mai mică concentrație eficientă în funcție de timpul pe care copiii îl vor petrece afară. Verifică eticheta pentru a afla care este concentrația de DEET și cât timp oferă protecție produsul. De exemplu, un repelent cu 10% concentrație de DEET oferă protecție timp de aproximativ 2 ore, iar un produs cu 30% DEET protejează timp de aproximativ 5 ore. Dacă știi că vei sta afară timp de o oră, de exemplu, alege un produs cu numai 10% DEET.

Cât despre repelenții naturali, AAP precizează că ei țin la distanță insectele doar pentru o perioadă scurtă. Dacă vrei să eviți utilizarea de substanțe chimice precum DEET și preferi alternative naturale pentru bebelușul sau copilul tău, poți folosi unele uleiuri esențiale cu efect repelent: uleiul de citronelă, de cedru, de geraniu și de mentă. Și acestea, la fel ca repelenții chimici, pot să producă reacții alergice sub formă de erupții cutanate. 

Reguli de aplicare a repelenților de țânțari la copii

Iată ce recomandări fac specialiștii Asociației Americane de Pediatrie pentru părinți atunci când folosesc produse anti-țânțari pe pielea celor mici:

  • Aplică repelentul numai pe pielea expusă, nu și sub haine sau pe partea exterioară a acestora;
  • Nu folosi mai multe produse repelente. Ele nu vor fi mai eficiente împreună;
  • Aplică tu repelentul pe pielea copiilor mici și ajută copiii mai mari să-l aplice, pentru a te asigura că produsul este utilizat corect;
  • Dacă repelentul este sub formă de spray, folosește-l într-o zonă deschisă pentru a evita inhalarea vaporilor de către copil;
  • Dacă îl utilizezi pe fața copilului, pulverizează produsul pe mâini, apoi aplică-l cu atenție, evitând ochii și gura;
  • Nu folosi repelenți pe zgârieturi, răni sau alte zone cu piele lezată;
  • Nu utiliza spray-uri în jurul alimentelor;
  • După ce revii într-un spațiu interior, spală produsul de pe pielea copilului cu apă și săpun pentru a îndepărta repelentul. Spală și hainele înainte să le poarte din nou.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Ce este rinita. Tipuri, cauze și tratamente
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon