Antena

Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 5 octombrie 2024, 13:05

Printre cele mai frecvent întâlnite tipuri de infecții se regăsesc cele gastrointestinale. Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum recunoști infecțiile gastrointestinale.

Reclamă

Adrian Săftoiu a precizat care sunt cauzele infecțiilor gastrointestinale, a explicat cum se dezvoltă infecțiile în sistemul digestiv, a oferit câteva sfaturi pentru gestionarea simptomelor și a discutat despre bacteria Helicobacter pylori.

Cum recunoști infecțiile gastrointestinale

Printre cele mai neplăcute infecții se regăsesc cele gastrointestinale, care produc simptome precum: senzație de greață, vărsături și diaree. Această categorie de infecții se împarte în foarte multe tipuri. Pentru început, se pot clasifica în infecții acute și infecții cronice. O parte dintre infecțiile acute se transformă în infecții cronice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În funcție de agentul cauzator, pot fi: virale, bacteriene sau parazitare. Unele sunt mai puternice, unele sunt autolimitate, mai exact se vindecă de la sine în decurs de 1-3 zile, cu sau fără tratament. De exemplu, frecvența gastroenterocolitelor, care sunt infecții acute, este în medie o dată pe an. Practic, orice om poate suferi o dată pe an de o astfel de infecție.

-Ce se întâmplă în organism când ai o infecție acută?
-Când ai o infecție acută apar modificări în procesul de digestie. Digestia începe din cavitatea bucală în momentul în care mănânci. În timp ce la mesteci, alimentele din cavitatea bucală vin în contact cu enzima care se numește amilază salivară.

Reclamă

Mâncarea trece prin esofag. Esofagul are contracții peristaltice, un tip de mișcări prin care alimentele ajung în stomac. În stomac intră în contact cu sucul gastric, care conține acid clorhidric și pepsină, mai precis o enzimă care începe procesul de digestie. Stomacul are la rândul său mișcări peristaltice. Treptat, datorită acestor mișcări peristaltice, pilorul se deschide și mâncarea din stomac trece în intestinul subțire.

În intestinul subțire, alimentele se combină cu sucul biliar și sucul pancreatic. În același timp, pancresul produce bicarbonat, astfel că neutralizează acidul din stomac. În acel loc, mâncarea se degradează mai mult până când se ajunge la nutrienți, care se absorb în intestinul subțire. Într-un final, resturile se transportă în colon și se elimină.

Ce se întâmplă când ai o infecție gastrointestinală acută

Dacă te întrebi cum recunoști infecțiile gastrointestinale, gândește-te la mai multe aspecte. Pentru început, chiar dacă mâncarea este de bună calitate, poate fi infectată cu un enterovirus. Sunt foarte multe cauze prin care aceasta nu se alterează, dar vine în contact cu virusuri, bacterii și paraziți. Transmiterea de obicei se întâmplă pe cale orală, mai precis de la o persoană la alta.

Reclamă

De asemenea, poate fi o transmitere, dacă nu te speli suficient de des pe mâini sau dacă alimentele sunt preparate termic insuficient. Atunci se pot contamina de la alte persoane. Când mâncarea se contaminează cu virusuri sau bacterii, acestea ajung în stomac, unde încep să se multiplice.

Un virus sau o bacterie se poate multiplica în intestinul subțire și în colon deoarece în stomac este un mediu acid, ceea ce-i poate împiedica răspândirea. Din acest motiv, în intestinul subțire și în colon apare o inflamație, de aceea poartă denumirea de gastroenterocolită. Practic, la nivelul peretelui tubului digestiv se dezvoltă o inflamație, ce are la bază celule inflamatorii. Răspuns inflamator se manifestă pentru că organismul încearcă să elimine infecția.

Dacă vrei să afli cum recunoști infecțiile gastrointestinale, ia în considerare că în cazul acestora, se modifică permeabilitatea peretelui intestinal. Atunci începe să treacă apa în intestinul subțire, nu se mai absoarbe în acea zonă și scaunul își pierde consistența. În aceste condiții, apar simptomele de diaree.

Stomacul simte prezența unui patogen și vrea să-l elimine. Acesta cauzează inflamația și mâncarea se duce în partea inferioară a sistemului digestiv. Pe lângă diaree, poți simți senzație de greață și vărsături, care acționează ca un mecanism de apărare.

,,Principalul lucru este repaus digestiv în primele 24 de ore. Există regimuri pentru enterocolitele acute. Alimentația se reia treptat în prima zi. Se încearcă cu regim lichidian câte puțin, în cantități foarte mici. Trebuie reechilibrate pierderile. Există soluții de rehidratare la farmacii, care sunt disponibile fără rețetă. Se începe cu pâine prăjită, brânză de vaci și banane. Regimul este ca pentru copiii mici în primele zile 1-3 zile. Dacă scaunele diareice nu se opresc și, mai mult, dacă apar simptome de alarmă, de exemplu sânge în scaun, trebuie consultat un medic. De obicei, pacienții ajung în spitalele de boli infecțioase pentru un consult în urgență.”

– Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog

Cum recunoști o infecție gastrointestinală cronică cu Helicobacter pylori

Dacă vrei să afli cum recunoști infecțiile gastrointestinale, ia în calcul una dintre cele mai cunoscute infecții cronice, precum cea cu bacteria Helicobacter pylori. Aceasta trăiește mai mult în porțiunea terminală a stomacului, mai precis în regiunea antrului și a pilorului. Tuturor pacienților le provoacă gastrită, mai exact o inflamație a stomacului.

Infecția cu această bacterie poate provoca mai multe simptome, cum ar fi: arsuri gastrice, balonare, flatulență, reflux gastroesofagian, vărsături, lipsa apetitului, senzație de greață, senzație de sațietate precoce, durere abdominală în partea superioară a abdomenului și pierdere nejustificată în greutate. 

O parte dintre pacienții care suferă de Helicobacter pylori, în combinație cu influența altor factori, fac ulcere gastrice și duodenale. O parte mică dintre pacienți se poate confrunta cu o evoluția a acesteia către cancer gastric.

Helicobacter pylori este considerat un carcinogen de clasa I de către Asociația Internațională de Cercetare în Cancer. Din această cauză, dacă se depistează în urma testelor, trebuie neapărat tratat.

La fel ca toate infecțiile gastrointestinale, Helicobacter pylori se transmite prin același mecanisme, de la un pacient la altul.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Metode de combatere a bufeurile nocturne. Ce măsuri poți lua pentru a le preveni
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
Metode de tratament pentru astm. Această afecțiune cronică se acutizează toamna
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
(P) Rănile diabetice: cauze, prevenție și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon