Ce este dependența de cafea. Efectele excesului de cofeină

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 februarie 2024, 07:01

Dependența de cofeină reprezintă consumul excesiv de cofeină în decursul unei perioade lungi de timp. Aceasta are efecte negative asupra: sănătății, interacțiunilor sociale sau altor aspecte ale vieții. Află ce este dependența de cafea.

Reclamă

Cafeaua și alte produse care conțin cofeină pot crea o dependență fizică și pot provoca modificări chimice la nivelul creierului. Consumul zilnic poate cauza într-un timp scurt dependență de cofeină. Aceasta se caracterizează prin simptome de sevraj odată ce o consumi în cantități mai reduse sau o excluzi din dietă.

Ce este dependența de cafea

Cofeina se asociază cu numeroase beneficii pentru sănătate și se numără printre cele mai răspândite substanțe de pe planetă. Acest stimulent derivat din plante poate ajuta la: îmbunătățirea dispoziției, ameliorarea durerilor de cap și reducerea riscului de a dezvolta probleme medicale majore, cum ar fi: accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau boala Alzheimer.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totodată, unii oameni se confruntă cu efecte secundare din cauza consumului de cofeină sau au dificultăți în a-și desfășura activitatea zilnică fără cofeină. De asemenea, există cazuri rare de supradoză, potrivit Very Well Mind.

Dacă te întrebi ce este dependența de cafea, ia în calcul cum afectează cofeina sistemul de recompensă al creierului. Aceasta declanșează eliberarea unei substanțe chimice numite dopamină. Dopamina le oferă oamenilor o stare de bine. Creează un ciclu de recompensă care îi motivează să o consume în continuare și să experimenteze același nivel de energie.

Reclamă

De asemenea, poate provoca dependență fiziologică. Acest lucru înseamnă că atunci când reduci sau oprești consumul de cofeină, poți experimenta simptome de sevraj precum: oboseală, dureri de cap sau iritabilitate.

Dependența de cafea poate fi cauzată de diverși factori, inclusiv: moștenirea genetică, toleranța și nevoia de a ameliora simptomele de sevraj, cum ar fi oboseala și nivelurile scăzute de energie, conform The Diamond.

Când vrei să știi ce este dependența de cafea, gândește-te că atunci când suferi de o dependență de cofeină, consumul acesteia îți afectează în mod negativ viața, dar nu te poți opri din consum. Se consideră dependență și dacă o consumi în cantități potențial periculoase pentru sănătatea ta, în ciuda faptului că știi că-ți poate cauza efecte nocive la nivel psihic sau fizic.

Reclamă

Cum se manifestă dependența de cafea

Dependența de cofeină nu este o afecțiune recunoscută oficial. Însă, experții menționează unele probleme asociate consumului de cofeină, cum ar fi intoxicație sau sevraj. De asemenea, tulburarea de anxietate și tulburarea de somn induse de cofeină reprezintă probleme mintale recunoscute. În unele cazuri, consumul crescut de cafea poate accentua simptomele tulburărilor mintale.

Deoarece cofeina reprezintă un stimulent, consumul excesiv poate cauza numeroase simptome asociate cu stimularea creierului și a sistemului nervos. Aceste simptome includ: dureri de cap, amețeală, nervozitate, tremurături, hipertensiunea arterială, tulburări de somn, puls mărit sau anormalități ale bătăilor inimii. În plus, unele produse care conțin cofeină, cum ar fi cafeaua și sifonul, pot provoca tulburări gastrointestinale.

Când vrei să știi ce este dependența de cafea, gândește-te că poate apărea în același timp cu: dependența de muncă, depresia și lipsa de energie. Se poate ca oamenii să se bazeze pe cofeină pentru a compensa tulburările de somn. În același timp, cofeina îți poate afecta starea de sănătate. Aceasta îți poate tulbura somnul dacă o consumi cu șase ore înainte de culcare.

Totuși, cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate dacă o bei cu moderație. Iar multe condimente îți pot oferi proprietăți antiinflamatoare, dacă le adaugi în cafea. Includerea acestora în dietă poate aduce o îmbunănățire a sănătății intestinale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon