Antena

Cum poți preveni transmiterea răcelilor. De ce se răspândesc virusurile

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 iunie 2024, 07:24

Este important ca atunci când te confrunți cu simptomele unui virus sau ale unei bacterii să-i protejezi pe cei din jurul de transmiterea sa. Mihail Pautov, medic chirurg, a arătat cu ajutorul unui experiment simplu cum se pot răspândi bolile, în episodul 15, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum poți preveni transmiterea răcelilor.

Reclamă

Mihail Pautov a menționat cât timp rămâne în organism un microb, a discutat despre simptomele care pot apărea în cazul răcelii și a argumentat de ce se recomandă să strănuți în cot. În cadrul emisiunii, a pus în aplicare un experiment simplu.

Cum poți preveni transmiterea răcelilor

O răceală se transmite prin virusuri și, uneori, prin bacterii. Aceste virusuri încep să secrete la nivelul gâtului atunci când ești răcit, în special în momentul în care te lupți cu numărul maxim de simptome. Printre semnele cel mai des întâlnite se pot regăsi: febră, tuse și secreții nazale abundente. Atunci o persoană devine infecțioasă și poate da mai departe boala.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Perioada de infecțiozitate indică perioada în care un om poate infecta alte persoane cu microbi. Aceasta persistă 5-6 zile mai târziu după vindecare.

Foarte frecvent, microbii se pot transmite din cauza mâinilor murdare. De exemplu, atunci când ești răcit, tușești în palmă și atingi mâna unei alte persoane, îi transmiți microbii la nivelul pielii. De cele mai multe ori, această persoană își poate atinge ochii sau gura. Când îți atingi ochii, acel virus intră în conjunctivă, la nivelul ochilor, ajunge în nas și determină răceală. De asemenea, răceala se poate transmite prin strănut sau tuse.

Reclamă

Cum se strănută când ai o răceală

Dacă te întrebi cum poți preveni transmiterea răcelilor, ia în considerare că este de preferat să strănuți în cot, în loc să strănuți în mână. Odată ce strănuți în mână, poți răspândi microbii pe diferite suprafețe, cum ar fi clanțele ușilor. Atunci o persoană îi poate lua pe piele și îi poate înghiți când mănâncă.

Se pot observa clar diferențele între situația în care strănuți fără a-ți proteja gura și cea în care strănuți în cot, în cadrul experimentului pus în aplicare de Mihail Pautov. Pentru acesta, doctorul a ținut în gură o substanță fofosforescentă denumită chinină și și-a provocat strănutul spre un perete negru. Cu ajutorul unei lanterne cu lumină UV s-au observat rezultatele în ambele cazuri.

Pentru a vedea cum poți preveni transmiterea răcelilor, gândește-te că zona unde s-a strănutat în cot este absolut curată. În același timp, pe zona unde s-a strănutat fără a se acoperi gura, s-a văzut o cantitate mare de secreții salivare și secreții nazale. Dacă în acel loc, ar fi fost oameni, secrețiile ar fi putut ajunge pe corpul acestora. De aceea acel virus i-ar fi îmbolnăvit.

Reclamă

Implicit, virusul ar fi ajuns la nivelul ochilor, nasului sau gurii. Ar fi pătruns în organism și în câteva zile ar declanșa noi simptome de răceală. Din acest motiv, se recomandă să-ți iei măsuri de protecție pentru a evita răspândirea virusurilor.

,,Dacă nu rămânem acasă, dacă nu ne protejăm, dacă nu avem grijă să strănutăm în cot, să purtăm o mască sau să avem un batic în care să strănutăm și să tușim, practic, răspândim virusul acela al răcelii la ceilalți colegi.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
articol cu video
Cum putem evita apariţia scoliozei. Sfaturile fizioterapeutului Bogdan Goga
Cum putem evita apariţia scoliozei. Sfaturile fizioterapeutului Bogdan Goga
Cum putem evita apariţia scoliozei. Sfaturile fizioterapeutului Bogdan Goga
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon