Cum le vorbești copiilor despre deces. Care sunt sfaturile specialiștilor pentru astfel de situații

Publicat: 14 iunie 2023, 10:28

Moartea unei persoane dragi este dureroasă și complicată pentru adulți. Pentru un copil care se confruntă pentru prima dată cu o pierdere experiența poate fi confuză, traumatizantă şi supărătoare. Iată câteva modalități prin care îţi poți sprijini copilul în astfel de momente. Află cum le vorbești copiilor despre deces.

Pierderea și durerea pot avea un efect semnificativ asupra oamenilor din punct de vedere psihologic. Pierderea este de obicei asociată cu ceva care ar putea reveni, în timp ce durerea poate fi ceva permanent, cum ar fi divorțul sau moartea unui prieten sau membru al familiei. Ceea ce face să treacă durerea după un deces este procesul de realizare și acceptare că această persoană nu se va întoarce.

Cum se manifestă cei mici în momentul decesului unei persoane dragi

Reacția unui copil la moartea unei persoane dragi va varia în funcție de vârsta lui și de experiențele anterioare de viață. E foarte important de menționat că minciuna sau omisiunea nu-și au locul în abordarea acestui subiect. Părinții trebuie să-i trateze pe cei mici ca pe oameni mari, să le respecte emoțiile și trăirile.

Copiii mici, sub vârsta de 5 ani

Ei adesea nu înțeleg că moartea este permanentă și pot întreba dacă persoana care a murit se întoarce. Ei pot prezenta alte comportamente, cum ar fi dependența de părinți sau pot prezenta unele comportamente regresive, cum ar fi micționarea în pat, în timpul nopții. Aceste comportamente sunt foarte frecvente și de obicei se vor opri după ce a trecut o anumită perioadă de timp.

Copiii cu vârsta înte 6 și 11 ani

Copiii mai mari, cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani încep să înțeleagă că moartea este pentru totdeauna (deși unii copii de 6 ani se vor lupta în continuare cu acest concept) și s-ar putea îngrijora că alți membri dragi ai familiei pot muri. Ei pot începe să pună mai multe întrebări și să vrea să înțeleagă ce s-a întâmplat. Își pot arăta durerea prin furie și pot experimenta durerile fizice.

Adolescenții

Adolescenții și tinerii adolescenți de la vârsta de aproximativ 12 ani înțeleg că moartea este ireversibilă și se întâmplă tuturor, inclusiv lor. Sunt adesea interesați să înțeleagă de ce se întâmplă lucrurile aşa. Reacțiile lor vor varia și pot include apatie, furie, tristețe extremă și concentrare slabă.

Nu există nicio modalitate „corectă” de a accepta trecerea în nefiinţă a unei persoane. Nu există nici etape specifice în care ar trebui să apară diferite emoții sau comportamente. Reacțiile copiilor vor varia enorm în funcție de vârsta lor, de capacitatea lor intelectuală, de relația cu persoana care a murit, de modul în care alți membri ai familiei reacţionează și de cultura și societatea în care trăiesc.

Cum le vorbești copiilor despre deces

Cel mai important lucru este să nu ascunzi adevărul. De asemenea, e important să nu îi povestești copilului prea târziu despre decesul cuiva drag. Este firesc să vrei să îți protejezi copilul, dar cel mai bine este să fii sinceră cu el. Să-i spui copilului ceea ce s-a întâmplat îl va face să aibă mult mai multă încredere şi îl va ajuta să facă faţă mai bine pierderii unei persoane dragi.

Care sunt sfaturile specialiștilor pentru a comunica o astfel de veste

Încearcă să găsești un loc sigur şi liniştit pentru a purta această discuţie cu copilul, dar şi pentru a te gândi înainte de toate la ceea ce îi vei comunica. Cere-i să stea alături de tine. Dacă este un copil mic și are un obiect preferat, lasă-l să aducă acest obiect cu el la discuție. Vorbește încet şi fă pauze des pentru a-i oferi timp să înțeleagă și pentru a-ți acorda timp să îți gestionezi propriile sentimente.

Fii empatică și sinceră cu copiii, dar asigură-te că ești clară în exprimare. A spune ceva de genul „am pierdut pe cineva” va deruta și mai mult un copil mic. Nu va înțelege ce înseamnă asta. Psihologul Dr. Lisa Damour recomandă următoarele exprimări: „Este mai util ca adulții să spună cu căldură și tandrețe: «Am o veste foarte tristă de împărtășit. Bunicul tău a murit. Asta înseamnă că corpul lui a încetat să funcționeze și nu vom mai putea să-l vedem din nou». Poate fi greu pentru părinți să folosească un limbaj atât de direct, dar este important să fim sinceri și transparenți.”

Va trebui să acorzi timp copiilor să asimileze aceste informații. Copiii mici pot reacționa părând că nu ascultă. Ai răbdare și așteaptă atenția lor. De asemenea, fii pregătită ca aceştia să pună aceleași întrebări din nou și din nou, atât în acel moment, cât și în zilele și săptămânile următoare.

Specialistul Urania Cremene a explicat pe înțelesul tuturor câteva metode prin care să le vorbești copiilor despre moarte.

Adulții și emoțiile lor în fața celor mici

Este complet și natural să arăţi că ești tristă în faţa copilului. Încearcă însă să te pregătești astfel încât să nu alarmezi copilul din cauza reacţiei tale, dar fii sinceră. Dacă ești tristă, plângi, vorbește despre sentimentele pe care le ai. Asigură copilul că este normal să vă puteţi descărca unul în faţa celuilalt în astfel de momente.

Doliul este o modalitate importantă pentru copii și adulți de a se împăca cu pierderea unei persoane dragi. Este important ca cei mici să fie implicați în orice mod pe care îl consideri potrivit și cu care se simt confortabil. Doliul îi permite copilului să accepte moartea persoanei iubite, să-i sărbătorească viața și să-și ia rămas bun.

Găsește o modalitate de a organiza o comemorare pentru a arăta cât de importantă a fost acea persoană pentru cei din jur. Găsește modalități prin care copilul să se conecteze cu persoana decedată, să-i arate dragostea. Lasă-i să picteze, să citească o poezie sau să scrie ceva despre acea persoană, ori să fredoneze un cântec. E foarte important pentru ei să facă o activitate care le face plăcere. Care să le amintească de persoana ce tocmai a murit.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți face un copil să te asculte. Ce sfaturi oferă specialiștii în parenting
Cum poți face un copil să te asculte. Ce sfaturi oferă specialiștii în parenting
Cum poți gestiona neînțelegerile între copii. Ce poți face când apar conflicte în familie
Cum poți gestiona neînțelegerile între copii. Ce poți face când apar conflicte în familie
Cum crești un copil independent. Ce comportamente îi influențează dezvoltarea
Cum crești un copil independent. Ce comportamente îi influențează dezvoltarea
PARTENERI