Antena

Cum îți poți crește temperatura corpului. Efectele alimentației și exercițiilor fizice

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 30 ianuarie 2024, 07:31

Vremea rece poate cauza simptome neplăcute, cum ar fi: dureri, vârfuri reci ale degetelor și temperatură scăzută în organism. Cu ajutorul alimentației și exercițiilor poți contracara o parte dintre aceste efecte. Află cum îți poți crește temperatura corpului.

Reclamă

Temperatura normală a corpului se încadrează între 36.1°C și 37.2°C. Corpul uman își reglează temperatura cu ajutorul hipotalamusului, o parte a creierului, care compară temperatura internă actuală cu temperatura normalăa a acestuia.

Cum îți poți crește temperatura corpului

Dacă nu te confrunți cu hipotermie, temperatura centrală a corpului rămâne de obicei destul de stabilă. Dar temperatura pielii poate începe să scadă pe măsură ce aerul rece afectează căldura prezentă în organism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când temperatura corpului devine prea scăzută, temperatura centrală, mai precis cea de la nivelul organelor interne, poate fi afectată. Acest aspect poate fi foarte dăunător și este considerat o urgență medicală, care necesită intervenția unor specialiști în domeniul sănătății.

Consumă alimente bogate în grăsimi și proteine

Proteinele sunt incluse în structura tuturor celulelor din organism. Acestea pot sprijini imunitatea pentru a lupta împotriva agenților patogeni dăunători și reglează mai multe procese fiziologice din corp.

Reclamă

Proteinele necesită mai mult timp pentru digerare decât carbohidrații. În același timp, organismul are nevoie de un strat de grăsime corporală, de preferat din grăsimi și proteine.

Includerea constantă în dietă a acestor alimente poate fi benefică pentru sănătatea ta generală: nuci, avocado, semințe, măsline, somon sau ouă fierte.

Mergi pe jos

Dacă te întrebi cum îți poți crește temperatura corpului, ia în calcul că mersul pe jos sprijină o circulație bună a sângelui. Această activitate te ajută să menții o temperatură constantă. Poți păstra o viteză și un ritm minime. Totodată, dacă alergi afară la temperaturi extreme îți poate afecta coordonarea și poate crește riscul de rănire.

Reclamă

Pune-ți mâinile sub axile

Degetele de la mâini și de la picioare sunt printre primele părți ale corpului care pot amorți din cauza frigului. Totuși, organismul are unele puncte centrale de încălzire, mai exact axilele. Când îți ții mâinile sub axile, acestea preiau căldura organismului și îți încălzesc degetele.

Adaugă condimente în dietă

Mâncarea condimentată îți poate încălzi organismul, chiar dacă temperatura de la exterior este scăzută, potrivit WebMD. Mirodeniile pot fi foarte hrănitoare și utile mai ales în sezonul rece. Totuși, dacă suferi de afecțiuni digestive serioase, cum ar fi ulcerul, se recomandă să le eviți.

Include alimente bogate în calorii

Când vrei să știi cum îți poți crește temperatura corpului, ia în calcul că temperaturile scăzute pot face organismul să aibă nevoie de mai multe calorii. Consumul de alimente hrănitoare, bogate în calorii te poate ajuta să-ți păstrezi o temperatură puțin mai ridicată în lunile reci ale anului.

Purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte

Purtarea mai multor straturi de îmbrăcăminte îți poate păstra căldura corporală și te poate ajuta să simți o senzație mai puternică de căldură. Capul nu poate fi protejat prin tremur. Practic, purtarea unei căciuli reprezintă singura modalitate de a-l încălzi, conform Healthline.

Dacă îți poți menține mâinile, picioarele și capul acoperite cu un material, care menține căldura, poți susține într-un mod mai eficient o temperatură optimă a organismului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Când este normal să cadă părul și cât de mult păr e normal să cadă într-o zi
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
Beneficiile mersului cu cortul. Cum te poate ajuta timpul petrecut în natură
articol cu video
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Ce trebuie să facem pentru a preveni deshidratarea în zilele de vară
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon