Cum îi convingi pe copii să mănânce fructe și legume: sfaturi utile

Publicat: 20 februarie 2023, 15:07 / Actualizat: 28 februarie 2023, 17:47
MediCOOL.ro

Mesele copiilor nu ar trebui să se desfășoare sub presiune sau cu teamă. Dacă și tu te-ai întrebat de nenumărate ori cum îi convingi pe copii să mănânce fructe și legume, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi. Pune-le în aplicare și sunt șanse mari ca mesele în familie să nu se mai termine niciodată cu mâncare irosită.

Pentru mulți părinți, mesele copiilor sunt adevărate provocări. Începând cu elaborarea meniului unei zilei și până la preparea și servirea felurilor de mâncare, procesul poate fi extrem de stresant atunci când ai acasă un copilaș mofturos.

Cum să îi convingi pe copii să mănânce

Nu e un lucru ușor să îi oferi copilului tău mese nutritive și variate, mai ales dacă puștiul tău nu este dornic să mănânce orice tip de alimente. Descoperă mai jos câteva sfaturi care te-ar putea ajuta în consolidarea unei alimentații sănătoase și diversificate pentru copilul tău.

Începe cu paşi mici

Acest sfat poate părea tardiv dacă copilul tău a ajuns la vârsta preșcolară, dar dacă este încă la o vârstă fragedă îți recomadăm să încerci această metodă. Nutriționiștii sunt de părere că fructele și legumele pot fi oferite ca o formă de gustare, nu doar ca parte a meselor principale, scrie Alfaandfriends.com. Porțiile mici, exemplul personal și expunerea repetată sunt elemente cheie în acest demers.

Studiile susțin că un copil mic are nevoie de două până la trei porții de fructe și legume în fiecare zi. Deci, înlocuiește acadele cu morcovi tăiaţi în felii mici și biscuiții cu rondele de banane sau zmeură. Roșiile cherry sunt și ele o alegere bună. În cazul copiilor care merg la școală, acestea sunt ideale, fiind ușor de transportat la pachet.

În cazul în care alegi să petreci timpul în mall alături de copii, evită zonele cu dulciuri și mâncare fast food. Poți pregăti de acasă gustări sănătoase, precum sunt batoanele cu cereale sau biscuiți îndulciți cu miere.

Nu uita că micuții pot fi reticenți în fața schimbării. Poți încerca să asociezi alimente cunoscute și îndrăgite cu fructe sau legume noi. O variantă ar fi să combini iaurtul cu afine, zmeură, căpșuni și să observi care sunt preferințele puiului tău.

Oferă-i copilului tău autonomie în timpul meselor

Un alt sfat pentru a-l ajuta pe copilul tău să iubească fructele și legumele este să îl încurajezi să exploreze în timpul meselor. Poate ai auzit și tu citatul „A cere cuiva să facă ceva înseamnă a nu-i cere deloc”? Acest tip de psihologie inversă se poate aplica și în acest caz.

Când mergeţi împreună la cumpărături și vă aflați pe culoarul cu fructe și legume, îi poți cere copilului tău să aleagă fructele și legumele pe care ar dori să cumpere. De fiecare dată când a ales un fruct sau o legume, întrebaţi-l cum ar dori să fie preparat şi căutaţi reţete împreună. Acest lucru va face întregul proces o experiență distractivă pentru cei mici. 

Această emoție va persista atunci când ajungeți acasă până când este timpul să pregătiți sau să gătiți fructele și legumele.

Lasă-l pe cel mic să spele, să arunce, să curețe, să culeagă, să manipuleze fructele și legumele pe care le-a ales din magazin. E de asemenea important să te ajute să pregătești masa. Acest lucru îi va face pe copii să se simtă independeți. Îi va alimenta curiozitatea legată de prepararea mâncării pe care o consumă. Acest sfat nu avea cum să lipsească de pe lista cu sfaturi despre cum îi convingi pe copii să mănânce fructe și legume.

Gustări rapide 

Un copil flămând va consuma aproape orice. Odată ce ajung acasă de la școală, cei mai mulți copii ar avea poftă de o gustare înainte de ora prânzului.

Pune deoparte chipsurile, pâinea și prăjiturile. Așază pe masă un bol cu fructe tăiate felii sau o farfurie de legume pe post de snack. Dacă nu are succes din prima zi, nu renunța. Sunt șanse mari ca, în timp, expunerea repetată și lipsa unei alternative mai puțin sănătoase să îl determine pe copilul tău să testeze și varianta ta.

Puterea exemplului personal

Există multe alte moduri de a le cultiva copiilor dragostea pentru fructe și legume, cum ar fi prin educație. Există o mulțime de cărți pentru copii care îi învaţă despre necesitatea de a mânca fructe şi legume.

Copiii învață prin exemplu, deci este important să îi lăsăm să înțeleagă de ce este necesar să mănânce o cantitate consistentă de fructe și legume în fiecare zi.

Nu ezita să fii tu un exemplu pentru cel mic. Manâncă alimente sănătoase împreună cu el. Nu îl presa să guste, doar savurează lângă el diferite alimente. Este posibil ca această activitate să îi stârnească interesul și să devin dispus să testeze gusturi și texturi noi.

Combinații potrivite 

Există multe rețete babyfriendly pentru copii din care puteți alege. De exemplu, înlocuiește un bol de cereale procesate cu fructe tăiate felii. Înghețata făcută în casă din banane, fructe de pădure și mascarpone poate să o înlocuiască pe cea din comerț. Și smoothie-urile sunt o alternativă sănătoasă și nutririvă la sucurile acidulate.

Un meniu diversificat este cheia

Oferă-i fructe diferite în fiecare zi și gătește diferite tipuri de legume pentru a-i stârni interesul. Nu te aștepta să fie dispus din prima clipă să guste, însă e important să îți păstrezi optimismul și răbdarea. Un adult răbdător, atent la nevoile copilului, îl ajută pe cel mic să se simtă în siguranță să exploreze.

Ai aflat unele dintre cele mai populare sfaturi despre cum îi convingi pe copii să mănânce fructe și legume. Vezi ce se potrivește cel mai bine micuțului tău.

Doctorul Mihail Pautov, Iulia Țincu, medic specialist pediatrie și Sânziana Iacob (Sooper), vlogger, au vorbit în emisiunea Medicool despre alimentația bebelușilor și a copiilor. Iată câteva metode prin care îi poți convinge pe cei mici să mănânce toate tipurile de alimente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Menținerea imunității și diversificarea alimentației în primele 0-12 luni. Rolul acestora în creșterea copilului
Educația alimentară pentru copii. Cum îi poți convinge să urmeze o dietă sănătoasă
Educația alimentară pentru copii. Cum îi poți convinge să urmeze o dietă sănătoasă
Tot ce este indicat să știi despre lapte. Ce tipuri pot consuma copiii
Tot ce este indicat să știi despre lapte. Ce tipuri pot consuma copiii
PARTENERI