O serie de focus grupuri anoninimizate derulate de Federația Națională a Părinților (FNaP) a analizat răspunsurile a peste 100 de elevi de gimnaziu și liceu. Aceasta a identificat o falie semnificativă între ceea ce cred părinții și ceea ce percep copiii. Află cum ar trebui să vorbim cu copiii despre substanțe interzise.
Opiniile diferă atât în privința comunicării, cât și în ceea ce privește subiectul delicat al consumului de substanțe de mare risc. Numai 30% dintre adolescenți spun că părinții le ascultă opiniile și le respectă punctul de vedere. Aceste informații rezultă din focus grupurile realizate de FNaP.
Care au fost rezultatele focus grupurilor
La întrebarea legată de motivele pentru care ar începe să consume substanțe interzise, adolescenții participanți la aceste focus grupuri au indicat curiozitatea, pe primul loc. După aceea, au urmat pe locul 2 dorința de a fi ”cool”, și pe locul trei plictiseala.
Spre deosebire de ceea ce au spus copiii în focus grupuri, peste 1.000 de părinți au indicat pe primul loc influența anturajului. Aceasta a fost urmată de lipsa de afecțiune în familie. Rezultatele au fost obținute într-un sondaj fulger online inițiat de FNaP în perioada 17-19 iulie 2024.
Dacă vrei să stabilești metode de comunicare despre substanțe interzise, ia în calcul nivelul de comunicare. 38% dintre copiii și adolescenții participanți la focus grupuri au indicat faptul că nu comunică zilnic cu părinții despre activitățile lor curente. Acest rezultat a fost cel mai surprinzător. Iar 11% dintre aceștia nu comunică nici măcar o dată pe săptămână.
De altfel, 39% dintre respondenți au răspuns că se simt inconfortabil să discute cu părinții despre subiecte dificile. În același timp, doar 29% dintre elevii de gimnaziu și liceu sunt capabili să discute subiecte dificile cu părinții.
Un alt rezultat a fost surprinzător pentru specialiști. Numai 30% dintre cei mici au răspuns că părinții le ascultă opiniile și le respectă întotdeauna punctul de vedere.
O altă problemă evidențiată este cea activităților din timpul liber. 33% dintre respondenți nu participă deloc sau participă foarte rar la activități sportive, culturale sau de voluntariat.
Psihologul Radu Leca, specializat în psihologie clinică, psihodiagnostic, psihologie sportivă și psiho – oncologie, atrage atenția. ”Factorii de risc pentru relațiile dificile părinte-copil sunt variați și dinamici. Pot merge de la traume personale până la presiuni sociale și diferențe generaționale în valori și credințe.”
Cum ar trebui să vorbim cu copiii despre substanțe interzise
Doar jumătate dintre copiii care au participat la focus grup au recomandat o discuție cu părinții pentru ajutor la întrebarea ”Ce sfaturi le-ai da altor copii mai mici pentru a nu ajunge/continua să consume substanțe interzise”. Aproape un sfert au recomandat schimbarea anturajului. Dintre celelalte răspunsuri au fost să evite substanțe interzise chiar și din curiozitate. Au mai sugerat să se informeze despre cazurile de consum care s-au dovedit fatale. După aceea, au spus să nu se lase influențați de consumatorii de substanțe interzise.
O întrebare a primit un răspuns aproape în unanimitate. Copiii care au ajuns să consume substanțe interzise spun că mare parte din informațiile despre ele disponibile pe internet sunt mincinoase. Ele ascund efectele reale nocive ale consumului.
”Substanțele interzise sunt peste tot, atât în viața reală, cât și în cea online. Fiecare părinte trebuie să se educe pentru copilul lui. Doar așa, fiecare copil va ști că nu este singur în fața problemelor, că în familie poate găsi soluții. Prin această campanie, ne dorim să ajungem la cât mai mulți părinți, pentru a-i sprijini, pentru a face echipă alături de ei, astfel încât împreună să fim cercul de siguranță din jurul copiilor noștri”, spune Ramona Dabija, Director General Agenția Națională Antidrog.
Ce impact are consumul de substanțe interzise asupra copiilor
”FNaP, prin campania Unspoken de conștientizare în rândul părinților a pericolelor consumului de substanțe interzise, face primii pași concreți în aducerea împreună a părinților, specialiștilor și întregului spectru de autorități competente. Suntem plăcut surprinși de interesul arătat de către un număr mare de părinți în a deveni voluntari în această campanie și de dorința lor de a participa la primul workshop de introducere și instruire a voluntarilor. În cadrul acestor întâlniri, FNaP lansează Ghidul intitulat ,,Ce ne spunem în familie„. Acesta este un instrument de sprijin valoros în comunicarea părinți – copii. Ajută la prevenirea consumului de substanțe interzise”, a anunțat Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Părinților.
”Să știți că părinții copiilor care sunt dependenți de substanțe interzise sunt mult mai afectați decât consumatorii înșiși, care ajung să își schimbe personalitatea cumva. Dar familiile lor sunt distruse emoțional. De multe ori, devin și ruinate financiar”, spune o fostă dependentă de consumul de substanțe interzise.
Dacă vrei să înveți cum ar trebui să vorbim cu copiii despre substanțe interzise, ia în considerare informațiile oferite de autorități. Campania Unspoken de prevenire a consumului de substanțe interzise la copii beneficiază de susținerea Agenției Naționale Antidrog și celor două Federații ale Sindicatelor Profesorilor. La acestea s-a alăturat recent și Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
FNaP dezvoltă campania Unspoken cu ajutorul unui grup de psihologi și psihoterapeuți, experți în adicții, avocați, comunicatori profesioniști și specialiști în domeniul politicilor publice, alături de sute de voluntari, părinți și copii, determinați să contribuie nemijlocit la prevenția împotriva consumului de substanțe interzise de orice fel.
În cazul în care dorești să te alături sau ai nevoie de ajutor, trimite un mesaj la adresa de e-mail: bucuresti@fnapip.ro.