Cum crești un copil independent. Ce comportamente îi influențează dezvoltarea

Publicat: 10 martie 2024, 07:01

Mulți părinți se întreabă cum își pot educa copiii să fie independenți. Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 6, MediCOOL. Află cum crești un copil independent.

Crina Coliban a discutat despre etapele de dezvoltare emoțională la copii, a explicat ce reacție este indicat să ai dacă plânge copilul și a prezentat o serie de modalități cu ajutorul cărora îți poți face copilul să fie mai independent și mai descurcăreț.

Ce comportamente influențează dezvoltarea copilului

Sănătatea emoțională a unei persoane este dată de gradul său de independență. Se recomandă ca această trăsătură să se dezvolte încă din primele luni de viață și să se evite unele comportamente care pot provoca o dependență față de părinți.

-Cum educi un copil astfel încât să fie independent?
-Mai întâi se pregătesc mental părinții pentru a fi independenți deoarece copiii învață prin imitație. Cu greu, se poate forma un copil care nu seamănă cu mama și cu tatăl lui.

-Cum se începe cu această independență? Sunt primii doi de viață importanți în creșterea ulterioară a copilului?
-Foarte important: perioada 0-3 luni la copii se numește al patrulea trimestru de sarcină. Copiii ar mai fi stat în uter încă 3 luni, practic 12 luni în total. Din motive ce țin de sănătatea și siguranța mamei aceștia se nasc după 9 luni. Astfel, în primele 3 luni ar trebui să se imite mediul din uter pentru a crea independența copilului. Dacă nu se respectă acest aspect, rămas într-o lume străină, copilului începe să-i fie din ce în mai frică să fie independent. Nu cunoaște nimic și și-ar fi dorit să-l îngrijească mama lui. În următorii doi ani se creează conceptul de atașament securizant sau nesecurizant.

,,Atașamentul securizant înseamnă crearea unui copil independent. În primii doi ani, la plânsul copilului trebuie neapărat să reacționeze cineva: mama, tata sau un îngrijitor. La orice plâns al copilului trebuie să simtă: mă uit la tine, vin aproape, pun mâna pe tine, te țin în contact fizic cu mine și sunt atent la nevoile tale chiar dacă nu le înțeleg.” – Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare

Cum se dezvoltă copilul în primii doi de viață

Dacă vrei să știi cum crești un copil independent, ia în calcul că în primii doi ani de viață, copilul este complet dependent de părinți. Există persoane pe rețelele sociale care sfătuiesc părinții, prin sleep coaching sau învățarea somnului independent al copilului, să lase copilul să plângă noaptea. Aceștia susțin că atunci când îl lași să plângă singur, învață să se oprească fără ajutor din partea unei persoane adulte și adoarme liniștit.

Dimpotrivă, dacă îți lași copilul să plângă singur noaptea în camera lui, acesta nu va mai avea încredere în lumea înconjurătoare. Practic, nu va simți că ești alături de el. Este indicat ca de câte ori auzi principii din zona de parenting să te imaginezi în locul copilului. Doar în acest mod poți vedea dacă sunt corecte. În acest mod, eviți să adopți greșeli în educație, care pot face copilul să devină dependent.

De asemenea, unii copii ajung la aproximativ 5-6 ani și plâng pentru că știu că așa obțin ce-și doresc. Copilul plânge pentru că a învățat acest comportament deoarece așa au reacționat adulții când face acest lucru.

Cum crești un copil independent

Dacă vrei să știi cum crești un copil independent, ia în calcul că atunci când ia decizii poate să înțeleagă că poate să se descurce singur. Instrumentul cu care pornește independența este posibilitatea de a alege între opțiuni. Dependența se formează când crede că doar dacă îi spune cineva, poate să reușească. Dacă nu-l lași să aleagă, atunci când iese în lume crede că nu poate să aleagă.

-În cazul copiilor mai mari, când îți dai seama că acel copil este independent pentru a ieși singur cu prietenii? Cum îl pregătești astfel încât să fie independent? Dar, în același timp, cum poți rămâne liniștit că știe ce trebuie să facă?
-Încă de la vârste mici, au nevoie să li se dea ocazia să aleagă. Poți începe prin a-l întreba ce vrea să poarte și unde vrea să meargă. Astfel, se naște ideea că are autoritate asupra vieții lui și se creează independența.

,,N-am fost provocat. Nu este mama să-mi zică ce să aleg, la ce film să mă duc, cum să traversez strada.” – Crina Coliban, specialist în diversificarea alimentației bebelușilor și consultant în alăptare

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI