Cum acordăm bebelușilor primul ajutor în caz de înec cu lapte sau mâncare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 mai 2023, 07:06

Bebelușii se pot îneca foarte ușor cu lichide, alimente sau obiecte pe care le bagă în gură. De aceea, e bine să cunoști manevrele de prim ajutor care le pot salva viața. Vezi în materialele video de mai jos cum trebuie să acorzi primul ajutor în caz de înec cu lapte sau mâncare.

Reclamă

Toți părinții speră să nu fie puși niciodată în situația de a-i acorda bebelușului lor primul ajutor în caz de înec, dar este bine să fie pregătiți pentru astfel de situații care îi pun viața în pericol.

Până la diversificare, bebelușii se pot îneca cu lapte, mucus, vomă sau chiar numai cu salivă. Când introducem și alimentele solide în alimentație, trebuie să fim cu atât mai vigilenți și pregătiți pentru a ne ajuta copilul într-o situație de urgență majoră. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sufocarea este una dintre primele cauze de deces la copiii cu vârsta până în 5 ani. Cunoașterea manevrelor de prim ajutor și aplicarea lor rapidă ne pot ajuta să prevenim o tragedie. 

Când trebuie să acorzi primul ajutor în caz de înec

Alimentele sau obiectele înghițite pot bloca traheea complet sau doar parțial. Dacă bebelușul pare că se sufocă, dar respiră și reușește să tușească, înseamnă că traheea nu este blocată total. Prin tuse, el va elimina de obicei fără ajutor obstacolul care împiedică aerul să circule, respirația va reveni la normal și se va recupera fără probleme.

Reclamă

Atunci când traheea este blocată complet, trebuie să intervii cât mai rapid pentru a elibera căile respiratorii. Un bebeluș care se sufocă nu poate respira și nu va fi capabil să plângă, să tușească sau să scoată sunete de orice fel, explică medicii Societatății Crucii Roșii Britanice.

El are nevoie să-i acorzi de urgență primul ajutor în caz de înec dacă:

  • este incapabil să respire;
  • nu poate plânge și nu scoate sunete;
  • se învinețește;
  • dă din mâini sau își duce mâinile la gât;
  • devine letargic sau își pierde conștiența.

Primul ajutor în caz de înec: ce manevre sunt recomandate

Există două manevre la care se poate recurge atunci când bebelușul nu mai are aer din cauza unui blocaj la nivelul traheei. Ele se pot aplica succesiv, indiferent dacă s-a înecat cu lapte, alimente sau obiecte. 

Reclamă

Pasul 1: Lovituri pe spate

  • Stai în poziție așezată, cu genunchii îndoiți și întoarce rapid bebelușul cu fața în jos, pe burtă, cu sprijin pe picior. Dacă greutatea lui o permite, poate fi sprijinit și pe antebraț.
  • Poziționează capul mai jos decât pieptul și sprijină-i bărbia în palma ta, având grijă să nu-i acoperi și gura cu mâna ta. Atenție, gâtul nu trebuie să fie răsucit!
  • Cu mâna rămasă liberă, aplică-i bebelușului 5 lovituri ferme pe spate, între omoplați. Folosește podul palmei pentru această manevră. Loviturile creează o vibrație puternică și o presiune în căile aeriene care duc la dislocarea lichidului ori alimentului din trahee. Ele trebuie să fie suficient de puternice pentru a reuși eliberarea traheei, însă nu atât de puternice încât să rănească bebelușul. 

Vezi în acest material video al Societății Crucii Roșii Britanice cum se poziționează bebelușul pe genunchi și cum se aplică bătăile pe spate.

În multe cazuri, această manevră se dovedește ineficientă, fiindcă părinții se tem să folosească o forță prea mare. Dacă bebelușul tot nu respiră, se trece la următoarea manevră de prim ajutor. 

Pasul 2: Compresii pe cutia toracică

  • Întoarce bebeluș cu fața în sus, cu sprijin pe antebraț și capul mai jos de nivelul pieptului.
  • Cu degetul arătător și cu mijlociul, apasă ferm în mijlocul pieptului, pe cutia toracică, cu un centimetru mai jos de areolele mamare ale bebelușului. Compresiile a trebui să împingă aerul din plămâni, iar acesta să disloce lichidul sau alimentul din trahee.
  • Repetă compresiile de 5 ori. 
  • Dacă bebeluşul nu reușește să respire nici după această manevră sună sau roagă pe cineva să sune la serviciul de urgență 112 și repetă cele două proceduri până la sosirea echipajului medical. 

Vezi în această animație a Societății Crucii Roșii Britanice cum se poziționează bebelușul cu fața în sus și cum se efectuează corect compresiile toracice cu degetele.

Ce NU ar trebui să faci când bebelușul se îneacă

Panica părinților este firească atunci când constată că bebelușul se sufocă, dar este foarte important ca aceștia să acționeze cu luciditate. Înainte de toate, ar trebui să cunoască manevrele care îi pot face bebelușului mai mult rău decât bine. 

Iată care sunt cele mai întâlnite greșeli atunci când părinții acordă primul ajutor în caz de înec:

Nu folosi manevra Heimlich

Cunoscuta manevră Heimlich aplicată în caz de obstrucții ale căilor respiratorii superioare este recomandată doar pentru copiii cu vârsta peste un an și pentru adulți. 

Manevra Heimlich se realizează prin compresii cu pumnul, bruște și puternice, la nivel abdominal, între ombilic și stern. În cazul bebelușilor, ea poate leza organele interne, care se află încă în dezvoltare și sunt fragile, atenționează medicii Societății Crucii Roșii Britanice. 

Nu folosi degetele pentru a-i debloca gâtul 

Eliberarea căilor respiratorii cu degetele este recomandată într-o singură situație. Atunci când vezi foarte clar obiectul care a produs sufocarea și îl poți prinde ferm cu buricele degetelor. 

În caz contrar, nu încerca să introduci degetele în gura bebelușului pentru a scoate mâncarea sau ce presupui că a produs sufocarea. Vei risca să împingi blocajul mai jos pe trahee sau să-i lezezi gâtul. Acesta se poate inflama și umfla, lucru care va agrava sufocarea. 

Nu ține bebelușul cu capul în jos

Alimentul sau obiectul care a produs sufocarea nu va fi eliminat dacă vei ține bebelușul de picioare, cu capul în jos. Această manevră nu este eficientă în caz de înec, susțin medicii. În plus, există riscul de a scăpa bebelușul, iar accidentarea îi poate pune viața în pericol mai mult decât înecul. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
articol cu video
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Ce se pune pe o rană ca să se vindece mai repede
Ce se pune pe o rană ca să se vindece mai repede
Ce se pune pe o rană ca să se vindece mai repede
Reclamă
PARTENERI
icon