Crizele de fiere: de ce apar, cum se manifestă și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 februarie 2024, 08:15

Colica biliară, cunoscută popular sub numele de criză de fiere sau criză de bilă, este o durere constantă sau intermitentă care apare în partea dreaptă a abdomenului, sub cutia toracică. Află ce declanșează crizele de fiere, ce alte simptome au și care este cel mai eficient tratament. 

Reclamă

Afecțiunile vezicii biliare sunt tot mai frecvente astăzi în țările dezvoltate. Alimentația bogată în grăsimi și carbohidrați rafinați, precum și consumul excesiv de alimente procesate și fast-food contribuie într-o mare măsură la prevalența în creștere a problemelor biliare. Obezitatea și sedentarismul sunt alți factori care contribuie la apariția lor. 

Calculii biliari sau pietrele la fiere, cum sunt cunoscuți popular, sunt cea mai întâlnită afecțiune a vezicii biliare și principala cauză a crizelor de fiere, potrivit informațiilor publicate de Harvard Medical School

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum apar crizele de fiere

Colica biliară este o durere de intensitate variabilă, constantă sau intermitentă, care se simte sub cutia toracică, în partea dreaptă. Această durere poate fi cauzată de blocarea sau iritarea căilor biliare. Aceste tuburi de mici dimensiuni au rolul de a transporta bila prin sistemul digestiv. 

Bila este un lichid verde-gălbui produsă continuu de ficat și care ajută la digestia grăsimilor din alimente. Prin căile biliare, ea ajunge din ficat în vezica biliară, unde rămâne depozitată până când este nevoie de ea pentru digestie. Atunci când mâncăm, vezica biliară se contractă și eliberează bila în intestinul subțire, unde ajută la digestia alimentelor.

Reclamă

Când acest flux normal al bilei este blocat, apare colica biliară. Calculii sunt cea mai comună cauză a blocajelor. Când o piatră blochează una dintre căile biliare, celulele musculare ale acestora se contractă puternic pentru a încerca să deplaseze piatra. Aceste contracții cauzează durerea din colica biliară. 

Alte cauze ale crizelor de fiere pot fi:

  • Inflamația vezicii biliare, cunoscută și sub numele de colecistită. Ea poate fi cauzată de infecții sau de calculii biliari care blochează fluxul de bilă;
  • Anumite boli hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita, care pot afecta producția sau fluxul de bilă, crescând riscul de colici biliare;
  • Boli digestive, precum sindromul de intestin iritabil sau diverticulita, care provoacă spasme sau inflamații ce pot afecta și căile biliare;
  • Tumorile biliare care blochează fluxul de bilă.
Reclamă

Ce simptome au crizele de fiere

Crizele de fiere apar în special după mesele bogate în grăsimi, când sistemul digestiv are nevoie de bilă pentru a iniția digestia. Simptomele pot apărea și atunci când o persoană a ținut post și consumă apoi o cantitate mare de alimente la o singură masă.  

Durerea în partea superioară a abdomenului este principalul simptom al colicii biliare. Ea poate fi ascuțită sau difuză, constantă sau intermitentă. De cele mai multe ori, durerea este însoțită de alte simptome, care includ:

  • senzație de plenitudine sau presiune în abdomen;
  • greață;
  • vărsături;
  • durere ce radiază în articulația umărului drept;
  • durere exacerbată de mâncare, mai ales de alimentele grase sau prăjite;
  • abdomen sensibil la atingere;
  • febră și frisoane atunci când crizele de fiere sunt cauzate de colecistită.

Majoritatea crizelor biliare durează între una și cinci ore. După ce durerea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Cum se tratează colica biliară

Tratamentul inițial al crizelor de fiere este conservator. Se recomandă medicamente simptomatice pentru durere și un regim alimentar fără grăsimi. Totuși, dacă prima colică biliară este severă sau dacă episoadele se repetă, de obicei se recomandă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare numită colecistectomie. Această intervenție poate fi realizată laparoscopic, prin incizii mici. Ea are avantajul unei spitalizări mai scurte (de două zile, în general) și al recuperării mai rapide. 

Colecistectomia este cel mai utilizat tratament în cazul persoanelor care au pietre la fiere dureroase, deoarece este foarte eficient și sigur, fără complicații în mai mult de 90% din cazuri.

Dacă există contraindicații pentru intervenția chirurgicală și crizele de fiere persistă, se pot prescrie medicamente cu administrare orală care dizolvă calculii biliari. Ele conțin săruri biliare care descompun pietrele, dar pot fi necesare luni sau chiar ani până își fac efectul. Un alt dezavantaj al acestor medicamente este că dizolvă doar calculii cu dimensiuni mici. 

O altă opțiune de tratament este o procedură numită litotripsie extracorporeală, care folosește unde de șoc dirijate pentru a sparge pietrele la fiere. Fragmentele pot fi eliminate sau dizolvate mai ușor cu ajutorul medicamentelor. Procedura este mai puțin eficientă în cazul calculilor mari.

La multe persoane tratate cu medicamente sau litotripsie, calculii biliari tind să se formeze din nou în câțiva ani. Din acest motiv, îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare rămâne cel mai eficient tratament pentru crizele de fiere. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon