Există multe tipuri de boli ale retinei, care se pot dezvolta din diferite cauze. Aceste afecțiuni pot avea la bază moștenirea genetică sau leziunile care pot apărea de-a lungul vieții. Citește despre cele mai comune probleme ale retinei.
Retina este formată dintr-un strat de celule specializate, aflate în spatele ochiului. Acestea au rolul de a transforma lumina în semnale electrice pe care creierul le poate interpreta. Bolile care afectează acest strat de celule poartă denumirea de boli retiniene.
Cele mai comune probleme ale retinei
Lentila din partea din față a ochiului focalizează lumina care trece prin pupilă. Lumina lovește apoi straturi specializate de celule din partea din spate a ochiului, denumite retină. Celulele retiniene transformă lumina în semnale electrice care ajung la creier prin nervul optic.
O gamă largă de afecțiuni pot cauza simptome la nivelul retinei. Printre cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate ale acestui țesut se regăsesc:
Degenerescența maculară legată de vârstă
Degenerescența maculară legată de vârstă este printre cele mai frecvente cauze ale orbirii la nivel global, potrivit Healthline. Printre primele simptome se regăsesc deseori modificări ale vederii centrale și dificultăți de citire.
Dacă ai degenerescența maculară legată de vârstă se poate să nu observi că nu poți distinge detalii fine în vederea centrală, indiferent dacă privești un obiect de aproape sau de la distanță. Pe măsură ce afecțiunea avansează, se poate să ai impresia că liniile drepte devin ondulate. În plus, pot apărea puncte întunecate în câmpul vizual.
Retinopatia diabetică
Retinopatia diabetică se numără printre cele mai comune probleme ale retinei și printre cele mai frecvent întâlnite cauze ale orbirii. Se caracterizează prin deteriorarea retinei din cauza nivelurilor crescute cronice de zahăr din sânge la persoane care suferă de diabet.
Dezlipirea de retină
Dezlipirea de retină se întâmplă atunci când retina este trasă departe de poziția sa normală în partea din spate a ochiului. Poți prezenta un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune dacă ai retinopatie diabetică sau o miopie severă.
Simptomele precoce pot include o creștere a punctelor negre, fulgerelor de lumină sau umbrelor în câmpul vizual. Dezlipirea de retină este o urgență medicală care necesită intervenție medicală într-un timp cât se poate de scurt pentru a preveni orbirea.
Membrana epiretiniană
Membrana epiretiniană este o cicatrice sau o membrană delicată, care se aseamănă țesuturilor. Are aspectul unui celofan șifonat aflat deasupra retinei. Această membrană trage în sus pe retină, ceea ce distorsionează vederea. Din acest motiv, obiectele pot părea neclare sau strâmbe, conform Mayo Clinic.
Ruptura retiniană
Ochiul uman conține o substanță asemănătoare gelului, care poartă denumirea de corp vitros. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, acest gel se dezlipește de pe retină. Procesul se numește dezlipire posterioară de corp vitros și se regăsește printre aceste cele mai comune probleme ale retinei.
Dezlipirea posterioară de corp vitros este cea mai frecventă cauză a rupturii retinei. O ruptură retiniană apare când gelul trage cu el o parte a retinei. În cazuri rare, o ruptură a retinei poate apărea în urma unei leziuni. Printre cele mai frecvente simptome ale unei rupturi de retină sunt apariția bruscă a punctelor negre sau observarea unor fulgere bruște de lumină în câmpul vizual.
De asemenea, este indicat să eviți obiceiurile care pot avea efecte dăunătoare asupra ochilor, cum ar fi frecatul acestora. Odată cu trecerea timpului, acest gest poate provoca keratoconus.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.