Ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic. Potențialele riscuri pentru sănătate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 21 ianuarie 2024, 06:27

Machiajul este printre cele mai răspândite preocupări în rândul femeilor. Folosirea lui frecventă poate ridica unele riscuri pentru sănătate, mai ales dacă nu folosești loțiuni de protecție. Află ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic.

Reclamă

Dacă obișnuiești să te machiezi în fiecare zi, acest obicei poate favoriza apariția anumitor afecțiuni dermatologice. Totodată, dacă ai grijă să înlături complet toate produsele aplicate pe față, scazi în mod semnificativ probabilitatea simptomelor nedorite.

Ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic

Machiajul conține o mulțime de substanțe chimice și componente dăunătoare. În același timp, se poate întâmpla ca o parte dintre substanțele din compoziție, să nu se potrivească cu tipul tău de piele. Atunci, utilizarea zilnică a acestora poate cauza afecțiuni dermatologice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele dintre aceste componente dăunătoare pentru piele, utilizate în produsele de machiaj pot provoca simptome neplăcute, cum ar fi: iritații, mâncărimi și uneori îmbătrânire prematură, conform SkinKraft.

Poate favoriza instalarea acneei cosmetice

Chiar dacă în mod natural nu ai probleme cu acneea, utilizarea frecventă a machiajului te poate predispune să dezvolți această afecțiune. În această situație, poartă denumirea de acnee cosmetică și se caracterizează prin simptome, precum puncte albe și denivelări, la nivelul: bărbiei, obrajilor și frunții.

Reclamă

Poate afecta regenerarea pielii

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic, gândește-te că poate afecta renegerarea pielii. Regenerarea pielii reprezintă un proces continuu de eliminare a celulelor moarte ale pielii și de înlocuire a acestora cu celule mai tinere. Utilizarea zilnică a machiajului poate provoca hiperpigmentare și alte afecțiuni dermatologice.

Poate preveni semnele îmbătrânirii

Folosirea zilnică a machiajului are unele efecte benefice. Acesta poate preveni semnele îmbătrânirii. Unele produse cosmetice includ acid hialuronic și retinol, două substanțe care pot încetini acest proces. Este indicat să te asiguri că nutrienții precum vitamina C și retinolul sunt enumerate la începutul listei de ingrediente, altfel se poate să se regăsească în cantități mici și să nu aibă efecte foarte puternice.

Poți face un coș să persiste mai mult timp

Dacă îți place să ai grijă de aspectul fizic și observi pori înfundați sau un coș dureros, poți avea tendința să acoperi cu machiaj. Atunci când îți ascunzi un defect prin această modalitate, îl poți face să persiste mai mult timp, potrivit Health Digest.

Reclamă

Mascara îți poate afecta sănătatea ochilor

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic, ia în calcul că poate afecta sănătatea ochilor. Când aplici în fiecare zi mascara pe gene, aceasta poate crește riscul de a dezvolta infecții serioase la nivelul ochilor. În general, orice produs cosmetic aplicat în jurul zonei ochilor poate ajunge în ochi în decurs de câteva minute. Mai mult, dacă filmul lacrimal protector al ochiului nu funcționează bine, lacrimile se evaporă mai repede și ochiul se usucă, ceea ce poate determina iritație.

Poate slăbi protecția împotriva razelor soarelui

Factorul de protecție solară adăugat în majoritatea produselor de machiaj nu este suficient pentru a-ți proteja în mod adecvat pielea de razele dăunătoare ale soarelui. Femeile care poartă machiaj au tendința de a aplica mai rar protecție solară pe tot parcursul zilei. În acest caz, se recomandă să încerci o cremă de protecție solară sub formă de pudră.

Poate opri eliminarea transpirației

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă te machiezi zilnic, ia în calcul că poate opri eliminarea transpirației. Transpirația are un rol important deoarece cu ajutorul acesteia se elimină toxine și bacterii. Utilizarea produselor de machiaj, care oferă strălucire fondului de ten aplicat pe piele, îți pot înfunda porii. Machiajul poate poate determina blocaje și erupții. Când îți ștergi transpirația, îți adâncești machiajul în porii deschiși.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Semnele de pe buze care pot indica boli. Cum le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon