Fitoterapia: totul despre terapia cu plante

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 26 martie 2023, 07:21

Fitoterapia reprezintă o ramură a terapiei care se ocupă cu mijloacele de prevenire și vindecare a bolilor, prin intermediul plantelor. Domeniul farmacognoziei a înregistrat un mare progres care a crescut utilizarea plantelor medicinale de către practicienii medicinei alternative. Această revizuire sistematică a explorat istoria și aplicarea actuală a medicamentelor fitoterapeutice, existând în prezent multe posibilități terapeutice în utilizarea medicamentelor fitoterapeutice și a plantelor medicinale. Ce este de fapt fitoterapia și cum funcționează în organismul uman.

Reclamă

Din 1990, utilizarea medicamentelor pe bază de plante în lumea dezvoltată a crescut cu aproape 400%. De-a lungul ultimelor două secole, cercetarea științifică a căutat să înlocuiască înțelepciunea populară fragmentată din epocile anterioare bazându-se pe ordine, sens, rigoare şi progres. Speranța de viață a crescut cu zeci de ani.

Multe boli cândva considerate terminale sunt acum vindecabile. Altele au fost deja eradicate. Durerea și suferința, deși încă destul de frecvente, sunt atenuate nemăsurat de roadele tot mai bune ale muncii științifice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este fitoterapia

Și totuși, în ultimii aproximativ zece ani a fost sesizată apariția unei piețe tot mai populare lumea occidentală pentru toate lucrurile „naturale”, tradiționale și, mai presus de toate, neștiințifice. Rezultatul a fost că medicina bazată pe știință, cu accent pe studii controlate, dovezi, semnificații statistice și siguranță, este respinsă în favoarea „medicinei alternative”. Probabil, cea mai de succes ramură comercială și utilizată pe scară largă a medicinei alternative sau complementare este „fitoterapia”. Tabletele, prafurile și elixirurile, altfel cunoscute ca medicamente pe bază de plante, care sunt vândute în majoritatea țărilor, sunt vândute prin magazine și farmacii sub numele de „suplimente nutritive”.

Fitoterapia, a cărei utilizare a crescut cu aproape 400% în ultimul deceniu, constă în preparate din plante întregi precum ceaiul din frunze de zmeură (Rubus idaeus) sau extractul din semințe de castan de cal (Aeschlus hippocastanium). Acest accent pus pe materialul vegetal integral, mai degrabă decât pe ingredientele chimice individuale, este cel care diferențiază fitoterapia de însuşirea și fabricarea sintetică de către medicina generală a compuşilor activi ai plantelor.

Reclamă

Aspirina, de exemplu, e considerată total sintetică, dar a fost derivată inițial, acum un secol, din scoarța de salcie (Salix alba). Această tendință continuă. Chimiștii produc în prezent versiuni sintetice de paclitaxel [taxol], un medicament derivat inițial dintr-o specie de tisă (Taxus) și extrem de eficient împotriva cancerului ovarian. Cercetătorii au în vedere un compus extras dintr-o ciupercă tropicală care ar putea fi folosit într-o zi ca înlocuitor al insulinei.

Efectele fitoterapiei asupra organismului

În următorii zece ani, se preconizează că fitoterapia va genera 12-15 miliarde de dolari pe an în toată lumea. Americanii cheltuiesc deja aproape două miliarde de dolari în fiecare an pe fitoterapie. Europenii (în special germanii și francezii) nu sunt departe. În unele țări, aceste tratamente sunt cumpărate de mai mult de jumătate din populație. O treime din toate produsele de sănătate fără prescripție medicală sunt medicamente pe bază de plante.

Doar o mică parte dintre aceste remedii s-a dovedit a avea efecte uşoare până la moderate benefice sănătăţii. De exemplu, sunătoarea (Hypericum perforatum), pentru care Institutul Național de Sănătate din SUA a finanțat recent un studiu controlat, este, la unii oameni, un tratament la fel de eficient pentru depresie și tulburare afectivă sezonieră ca multe antidepresive sintetice. Potrivit scielo.br, există dovezi că extractele din arborele de ginkgo (Ginkgo biloba) stimulează memoria pe termen scurt la pacienții vârstnici. O altă plantă, Saw Palmetto (Serenoa repens), pare să aibă un efect de micșorare asupra glandelor prostatei mărite.

Reclamă

Lipsa cercetării nu este însă deloc surprinzătoare când, chiar și în absența acesteia, producătorii abia pot ține pasul cu cererea. Oportunitățile de brevetare sunt minime. Reglementările vânzărilor sunt atât de slabe în comparație cu cele care trebuie respectate pentru statutul de „medicament” cu drepturi depline, încât să creeze o ușă farmaceutică larg deschisă. Astfel, există puține motive pentru a motiva această industrie de multe miliarde de dolari să efectueze studii clinice costisitoare, lungi, controlate, la scară largă.

De ce oamenii aleg fitoterapia în defavoarea medicinei bazate pe ştiinţă

Deci, de ce oamenii bogati, raționali, foarte educați (căci acesta este profilul clienţilor) sunt atât de înfometați de fitoterapie? 

O teorie este că consumatorul/pacientul este dezizulionat. Acesta este consternat de numărul de întrebări la care știința încă nu are răspunsuri. Sunt oameni care au fost dezamăgiți de serviciile de sănătate excesiv de largi și impersonale. Dar, cel mai important, s-a obișnuit cu alegerea și cu puterea de a exercita acea alegere.

Un alt factor important este că, după cum explică Dr. Elizabeth Williams, editor al revistei Phytotherapy Research cu sediul la Universitatea din Londra, Marea Britanie, „oamenii încă cred că ‘natural’ este egal cu bine și sigur, în ciuda numeroaselor dovezi care arată contrariul”. Acest punct de vedere este reluat de majoritatea cercetătorilor prinși în acest boom neașteptat anti-știință.

„Oamenii par să reușească să aibă opinii contradictorii în același timp. De exemplu, că nicotina este rea, dar alte produse naturale sunt bune„, continuă Williams. „Deși știu că există plante otrăvitoare, acest lucru nu pare să afecteze credința că ierburile sunt bune”. Această situație poate rezulta din faptul că ierburile sunt asociate cu o alimentație sănătoasă. Din punct de vedere fiziologic, organismul nu poate face diferența dintre vitamina C sintetizată chimic și vitamina C care a fost extrasă dintr-o portocală. 

Un alt motiv dat pentru renașterea fitoterapiei este că oamenii sunt îngrijorați de efectele secundare asociate cu medicamentele sintetice. În comparație cu unele dintre tratamentele dure care sunt necesare pentru multe boli ce pun viața în pericol, „pretenția este că remediile pe bază de plante sunt mai blânde, mai uşoare și mai sigure”, explică Edzard Ernst, profesor de medicină complementară la Universitatea Exeter, Marea Britanie.

Contraindicatii si posibile riscuri ale fitoterapiei

Totuşi, ce este atât de sigur în consumul de substanțe care nu trebuie să îndeplinească standardele de conținut? De exemplu, s-a descoperit recent că unele așa-numitele „tablete de ginseng” nu conțin deloc ginseng. Nu trebuie să existe o uniformitate a constituenților chimici: unele preparate de „sunătoare” conțin ingrediente total diferite.

În plus, așa-numitele remedii „naturale” sunt vândute cu foarte puține informații despre efectele și pericolele lor. Riscurile asociate fitoterapiei depind de asemenea de cantitatea de substanță consumată. Dacă se respectă recomandările de utilizare, produsele fitoterapice produc rar efecte adverse.

Cu toate acestea, unele plante sunt toxice, altele pot interacționa cu medicamentele și pot provoca reacții adverse. De asemenea, femeile gravide și care alăptează trebuie să limiteze consumul de astfel de produse. E recomandat să le folosească doar la indicațiile medicului. Agenția Europeană a Medicamentului a contraindicat utilizarea anumitor plante la copiii cu vârsta sub 12 ani. Foarte des sunt recomandate la copiii sub 18 ani. Unele plante pot fi folosite de la vârsta de 3 și 6 ani.

Prin urmare, este esențial să consulți un medic pentru a vedea dacă respectivul tratament este potrivit. Când utilizez un produs fitoterapic, citește recomandările de pe ambalaj, date privind dozajul și posibilele riscuri și interacțiuni ale acelei plante sau combinații de plante. Începe cu doze mici pentru a depista eventualele alergii la plantă respectivă.

Ai aici informații și despre efectele plantelor naturale în tratamentele cosmetice.

Doctorul Mihail Pautov a stat de vorbă cu Violeta Pârva despre fitoterapie în cadrul emisiunii Medicool. Află totul despre știința plantelor medicinale din materialul video de mai jos.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Tipuri de plante și efectele asupra sănătății

Eficienţa fitoterapiei variază, fără urmă de îndoială, în funcție de fiecare organism. Dacă un produs este eficient pentru o persoană, acest lucru nu garantează că va avea beneficii și asupra altei persoane. Urmează astfel de terapii bazate pe plante doar după ce ai consultat și ai cerut sfatul medicului. E necesar acest pas pentru a preveni anumite interacțiuni cu boli de care suferit sau cu medicamente pe care le consumi deja.

Plante care pot fi folosite în fitoterapie: 

  • Extracte pentru îmbunătățirea digestiei: anghinare,pătlagină, frasin, fenicul, usturoi, păpădie, urzică, ovăz.
  • Extracte cu efect antibacterian: rodie, salvie, echinacea.
  • Extracte cu efect antiinflamator: cimbrișor, păpădie, salvie.
  • Extracte pentru afecțiuni cardiovasculare: tei, anghinare, păducel, lilian, vâsc.
  • Extracte pentru diabet: anghinare, păpădie, rodie.
  • Extracte pentru imunitate: acerola, usturoi, cimbrișor, echinacea, salvie, urzică, pătrunjel.
  • Extracte pentru afecțiuni ginecologice: zmeur, coada-șoricelului, sunătoare,
  • Extracte pentru alergii: păpădie, sunătoare, urzică.
  • Extracte pentru afecțiuni ale ficatului: anghinare, păpădie, salvie, sunătoare.
  • Extracte pentru dezechilibre emoționale: sunătoare, ginko-biloba, roiniță, păducel.
  • Extracte pentru afecțiuni ale pielii: cartof, cimbrișor.
  • Plante pentru migrenă: Spilcuţă, captalanul sau brusturele dulce, mentă sau izmă, extractul de salcie, ghimbirul, ceaiul verde/cafeina, valeriana, seminţele de coriandru, uleiul de lavandă, rozmarinul, hreanul.
  • Plante şi extracte pentru ateroscleroză: extractul de anghinare, usturoiul, niacina, drojdia de orez roşu, păducel.
  • Plante, suplimente pentru poliartrita reumatoidă: uleiul de limba-mielului, ardeiul Cayenne, gheara-pisicii sau gheara-mâţei, uleiul de primulă, uleiul de peşte, turmericul, ghimbirul, extractul de ceai verde.
  • Suplimente pentru boala Crohn: Boswellia serrata, turmeric, ceaiul verde, nalbă mare.
  • Plante pentru boala de reflux gastroesofagian: uleiul de mentă, rădăcina de ghimbir, chimenul, angelică, muşeţelul german, rostopasca, rădăcina de lemn-dulce, armuraiul, turmericul.

Uleiuri esenţiale pentru a trata depresia: lavandă, ghimbir sălbatic, bergamota, uleiul de trandafir, uleiul de ylang-ylang, cel de muşeţel, de portocală dulce, de grepfrut, de iasomie.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
articol cu video
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Ce este rejuvenarea vaginală. În ce situații se aplică
Reclamă
PARTENERI
icon