Ce se întâmplă dacă renunți la alcool. Organismul va suferi modificări importante

Publicat: 4 ianuarie 2024, 06:56

Multe persoane beau băuturi alcoolice ocazional. În același timp, este important de reținut că excesul și consumul frecvent pot afecta multe aspecte ale sănătății. Din acest motiv, excluderea din alimentație a acestuia are efecte benefice asupra organismului. Află ce se întâmplă dacă renunți la alcool.

Excesul de alcool poate cauza în timp mai multe afecțiuni, cum ar fi afecțiuni mintale sau afecțiuni cronice la nivelul mai multor organe interne, inclusiv: pancreas, inimă și ficat. Totodată, renunțarea la alcool produce schimbări semnificative în corp.

Ce se întâmplă dacă renunți la alcool

Excluderea consumului de alcool din dietă oferă o serie de modificări benefice în organism. Printre acestea se regăsesc: îmbunătățirea calității somnului, menținerea clarității mentale, asigurarea unui aspect mai plăcut al tenului și sprijinirea unei funcții hepatice mai bune, potrivit Eat This, Not That.

De asemenea, dacă dezvolți o dependență de alcool ai nevoie cât mai repede de ajutorul unui medic. Simptomele de sevraj pot fi severe, iar în cazurile grave pot cauza decesul.

Poate susține sănătatea mintală

Alcoolul poate avea efecte directe asupra sănătății mintale. De aceea, abținerea de la băuturile alcoolice poate aduce la îmbunătățiri semnificative stării tale mintale. Renunțarea la alcool poate ajuta la ameliorarea simptomelor anxietății și depresiei. În plus, poate îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă.

Poate avea efecte benefice asupra somnului

Când te întrebi ce se întâmplă dacă renunți la alcool, gândește-te că poate crește calitatea somnului. La început, alcoolul poate cauza o stare de somnolență, însă îți poate perturba ritmul circadian, ceea ce-ți poate afecta calitatea somnului. În general, când renunți la alcool, programul de somn se normalizează. Astfel, poți obține un somn de noapte mai odihnitor, cu efecte de regenerare.

Poate asigura o digestie mai bună

Chiar și în cantități destul de reduse, alcoolul poate afecta în mod negativ digestia deoarece poate modifica secreția stomacală de acid gastric și poate îngreuna capacitatea enzimelor digestive de a funcționa și de a descompune alimentele. Asocierea alcoolului cu alimente poate încetini digestia, în timp ce supraproducția de acid gastric poate irita stomacul.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Dacă bei 5 pahare cu băuturi alcoolice pe parcursul a doar două ore, pot apărea episoade de palpitații. Absținența de la alcool poate cauza scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare. Persoanele care decid să evite să consume alcool pot observa o îmbunătățire a sănătății inimii.

Poate întări sistemul imunitar

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă renunți la alcool, ia în calcul că-ți poate suprima sistemul imunitar, de aceea poate crește șansele de a contracta diverse virusuri. Eliminarea alcoolului din alimentație îți poate întări sistemul imunitar și-l poate face mai rezistent la boli. Totodată, poate scurta perioada de recuperare și poate asigura un răspuns imunitar mai puternic.

Poate sprijini sănătatea pielii

Alcoolul este un diuretic, care crește excreția de lichide din organism, ceea ce-ți poate afecta sănătatea pielii dacă îl consumi pe termen lung. Consumul frecvent de alcool se asociază cu adâncirea liniilor feței superioare, umflarea suprafețelor de sub ochi și pierderea de volum la mijlocul feței.

Poate diminua riscul de a dezvolta cancer

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă renunți la alcool, reține că excesul de alcool poate mări șansele de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv la nivel de: esofag, gură, gât și sân. Evitarea consumului de alcool ar putea reduce riscul de apariție a cancerului, conform WebMD.

Poate îmbunătăți sănătatea ficatului

Ficatul metabolizează alcoolul, iar consumul excesiv de alcool poate produce leziuni hepatice, cum ar fi: boala ficatului gras, hepatita alcoolică și ciroza. Alcoolul poate favoriza inflamarea ficatului și bolile ficatului gras. Oprirea consumului de alcool îți poate încuraja ficatul să se regenereze și să se vindece.

Poți scăpa de kilogramele în plus

Alcoolul se caracterizează printr-o densitate calorică ridicată. În funcție de cât de mult alcool obișnuiești să bei în mod regulat, renunțarea definitivă la acesta poate determina o pierdere în greutate. Din acest motiv, aportul total de calorii poate scădea în mod natural.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
PARTENERI