Beneficiile uleiurilor esențiale. Ce efecte pot avea asupra sănătății tale

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 aprilie 2024, 08:50

Uleiurile esențiale sunt extracte de plante conservate. Se obțin prin aburirea sau presarea plantelor pentru a capta compușii responsabili pentru parfumul lor. Acestea dețin proprietăți de vindecare. Află care sunt beneficiile uleiurilor esențiale.

Reclamă

Deseori, își fac efectul prin intermediul mirosului. Când inhalezi un ulei esențial, moleculele de miros călătoresc de la nervii olfactivi direct în creier. În acel loc, interacționează cu o regiune cunoscută sub numele de sistem limbic, care reglează emoțiile, amintirile și senzațiile.

Beneficiile uleiurilor esențiale

Atunci când le aplici pe piele, moleculele de miros pot fi absorbite în fluxul sanguin. Odată ajunse în sânge, uleiurile esențiale se împrăștie în întreg organismul pentru a îmbunătăți diferite aspecte ale sănătății generale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uleiurile esențiale pot fi o alternativă utilă la medicamente în cazul multor probleme de sănătate. Acestea pot ameliora: stresul, insomnia, durerea și senzația de greață. Pot fi utile pentru a menține un stil de viață sănătos. Au proprietăți medicinale, însă este important ca administrarea acestora să fie supravegheată de un medic.

Ameliorează durerile de cap și migrenele

Unii oameni apelează la uleiuri esențiale precum menta pentru a ameliora simptomele durerilor de cap și ale migrenelor. Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap atunci când este aplicat superficial în jurul capului și al tâmplei. Acest lucru se poate datora mentolului, ingredientul activ principal din mentă. Mentolul oferă o senzație de răcoare, despre care ar putea avea un efect analgezic, mai exact de calmare a durerii.

Reclamă

Reduc stresul și anxietatea

Printre beneficiile uleiurilor esențiale se numără efectele asupra sistemului nervos. Multe persoane optează pentru aromaterapie deoarece uleiurile esențiale pot reduce stresul și pot calma anxietatea. Inhalarea sau ingerarea uleiului esențial de lavandă diluat poate diminua aceste stări negative, conform Everyday Health.

De asemenea, adăugarea uleiului esențial de lavandă în tratamentele de masaj poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate. Aceste efecte se pot datora acetatului de linalil și linalolului, compuși importanți din lavandă care au proprietăți calmante și sedative.

Ameliorează greața

Unele persoane încearcă uleiurile esențiale pentru a ameliora starea de greață cauzată de: sarcină, chimioterapie și indigestie. Uleiul esențial de mentă și uleiul esențial de ghimbir sunt deseori folosite pentru a trata disconfortul digestiv. Menta relaxează mușchii gastrointestinali și scade inflamația care agravează senzația de greață.

Reclamă

Diminuează durerile menstruale

Diminuarea durerilor menstruale face parte din beneficiile uleiurilor esențiale. Opțiunile holistice, cum ar fi aromoterapia, pot oferi o alternativă mai sigură la medicamente pentru a ameliora durerile menstruale. Utilizarea aromoterapiei prin inhalare, masaj și administare orală ar putea ajuta la atenuarea durerii în cazul femeilor care se confruntă cu dismenoree primară.

Reduc inflamația

Uleiurile esențiale pot combate afecțiunile inflamatorii. Ingerarea unei combinații de uleiuri esențiale de cimbru și oregano ar putea ajuta la inducerea remiterii colitei. Aceleași efecte le poate avea combinația de ulei de rozmarin și ulei de chimen, potrivit Healthline.

Oferă efecte antimicrobiene

Multe remedii naturale au efecte antimicrobiene atunci când le aplici pe anumite zone ale corpului, fiind printre beneficiile uleiurilor esențiale. Uleiul esențial de eucalipt prezintă potențialul de a lupta împotriva bacteriilor din cavitatea orală precum Porphyromonas gingivalis, o bacteria ce favorizează apariția parodontitei.

Uleiul esențial de arbore de ceai este o altă variantă cu proprietăți antimicrobiene puternice. Acesta împiedică răspândirea virusului herpetic.

Tratează durerile musculare

Amestecarea câtorva picături de ulei esențial în uleiul de masaj poate oferi beneficii pentru diverse cauze ale durerii musculare, inclusiv pentru durerile cronice de spate. De asemenea, pot ajuta la reducerea durerii musculare după antrenament. În acest caz, se remarcă uleiul de rozmarin.

Îmbunătățesc calitatea somnului

Adăugarea unui ulei esențial relaxant la rutina ta de noapte poate fi o idee utilă dacă suferi de tulburări de somn. Uleiul de lavandă conține mulți compuși benefici, inclusiv linalolul și acetatul de linalil. Acești doi compuși funcționează pentru a diminua activitatea sistemului nervos central. Pot ameliora durerea și pot induce un somn profund dacă le consumi în doze moderate, fiind unul dintre beneficiile uleiurilor esențiale.

În plus, uleiurile esențiale pot diminua simptomele ușoare ale tulburărilor de somn. De asemenea, poți consuma ulei de măsline extravirgin. Consumul regulat poate reduce riscul de a dezvolta: boli cardivasculare, sindrom metabolic, rezistență la insulină și diabet de tip 2.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale împotriva gastritei. Ce efecte pot avea asupra digestiei
Remedii naturale împotriva gastritei. Ce efecte pot avea asupra digestiei
Remedii naturale împotriva gastritei. Ce efecte pot avea asupra digestiei
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
articol cu video
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon