Uleiul de lavandă se caracterizează prin proprietăți antioxidante, sedative, antimicrobiene, de calmare și antidepresive. Acesta are o gamă largă de întrebuințări în diferite domenii. Citește despre proprietățile medicinale ale uleiului de lavandă.
Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale din lume. Acesta se obține din planta de lavandă și asigură efecte recunoscute de diminuare a inflamației în corp și de îmbunătățire a procesului de vindecare.
Proprietățile medicinale ale uleiului de lavandă
Uleiul de lavandă poate fi folosit pentru a trata o serie simptome, mai ales a celor de la nivelul pielii. Acesta poate fi administrat pe cale orală, se poate aplica pe piele și poate fi inspirat prin aromaterapie. Poate fi foarte eficient, însă este indicat să-l utilizezi doar în stare diluată.
De asemenea, înainte de a-l aplica este indicat să-l încerci pe o porțiune mică a pielii pentru a vedea care sunt rezultatele. Dacă urmezi deja un tratament, se recomandă să ceri sfatul medicului înainte de a ți-l administra.
Poate trata tăieturile și arsurile
Uleiul de lavandă poate lupta împotriva a diferite infecții, cum ar fi cele fungice și cele bacteriene. Acesta poate accelera vindecarea arsurilor, tăieturilor, zgârieturilor și rănilor. O mare parte dintre aceste simptome se datorează compușilor săi antimicrobieni, potrivit Dr. Axe.
Uleiul de lavandă poate sprijini vindecarea rănilor în fază incipientă prin accelerarea formării țesutului de granulație, mai precis a țesutului de pe suprafața de vindecare a pielii, și stimularea sintezei de colagen.
Poate susține funcționarea creierului
Proprietățile medicinale ale uleiului de lavandă pot fi utile pentru a trata depresia și a stimula starea de spirit. Acesta poate servi ca un potențial tratament natural împotriva bolii Alzheimer și ar putea ajuta la tratarea disfuncțiile neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral.
Are proprietăți antioxidante
Acțiunea radicalilor liberi poate afecta funcționarea sistemului imunitar și poate avea numeroase efecte dăunătoare asupra organismului. Uleiul de lavandă funcționează ca un antioxidant natural care acționează pentru a preveni și a trata simptomele bolii.
Poate combate inflamația
Durerea cauzată de inflamație poate fi tratată cu ulei de lavandă, conform Healthline. Efectele de calmare și amorțire pot contribui la calmarea inflamației, în timp ce beta-cariofilena din ulei acționează ca un antiinflamator natural.
Poate sprijini sănătatea pielii
Aplicarea locală a uleiului de lavandă poate ajuta la ameliorarea unui număr de afecțiuni ale pielii, cum ar fi: afte, reacții alergice, acnee și pete pigmentare cauzate de înaintarea în vârstă. Proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante pot contribui la reducerea afecțiunilor pielii și la atenuarea semnelor provocate de procesul de îmbătrânire.
Poate reduce nivelurile de stres
Proprietățile medicinale ale uleiului de lavandă pot reduce nivelurile de stres din organism. Administrarea acestuia ar putea proteja împotriva problemelor neurologice. În mod tradițional, levănțica se poate utiliza pentru a trata afecțiuni neuro-psihice precum: migrenele, stresul, anxietatea și depresia.
De asemenea, ceaiul de lavandă poate susține sănătatea sistemului respirator, poate îmbunătăți calitatea somnului și poate întări sistemul imunitar. În plus, are proprietăți antiinflamatoare, care pot preveni afecțiunile inflamatorii cronice.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.