Antena

Ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii. Sfaturi pentru părinți

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 septembrie 2023, 08:06

Educația rutieră are un rol important în viețile copiilor. Aceasta îi ajută pe părinți să adopte măsurile de siguranță necesare pentru a-i proteja pe micuți. Silviu Toma, trainer conducere defensivă, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în a treia ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii.

Reclamă

Silviu Toma a făcut recomandări privitoare la poziția scaunului pentru copii, a explicat ce se poate întâmpla în timpul unui accident când centura nu este pusă corect, a menționat cum se așează un copil într-un scaun special și cum poți alege un scaun potrivit.

Ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii

Este important să te asiguri că toți cei prezenți în mașină poartă centurile corect. Mulți părinți nu-și asigură copiii atunci când circulă cu mașina.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,În mașină cel mai sigur loc pe care te poți afla, atunci când ai un impact, un accident, este pe scaun. Ești departe de toate obiectele dure din mașină, de toate componentele dure ale cariseriei.”

– Silviu Toma, trainer conducere defensivă

Se recomandă ca în cazul unui copil, acesta să fie așezat pe scaune speciale pentru copii și să nu poarte centura obișnuită. Atunci când copilul nu depășește 135 de cm înălțime, centura mașinii o să vină într-o poziție nefirească, foarte aproape de gât deoarece este foarte mic. La un potențial impact, centura îi poate opri gâtul și-l poate face să se rănească mai tare.

Reclamă

Centura unui scaun special pentru copii are oprire în 4 puncte și oferă o protecție mult mai bună. Pe lângă centurile obișnuite, există centuri stânga-dreapta.

-Care ar fi 3 reguli de bază de care să țină cont părinții când pleacă copilul la școală?
-Prima regulă și cea mai importantă este să montăm scaunul corect. Ar fi ideal să găsim un sistem isofix. Ce înseamnă isofix? Sunt două brațe în spate care se prind pe două cleme, care sunt sudate pe caroserie. Dacă nu-l montezi bine de prima dată, scaunul se mișcă stânga-dreapta, sus-jos.

-Ce se întâmplă dacă mașina nu are isofix?
-Dacă mașina nu are isofix trebuie prins doar cu centura, dar nu este cea mai bună metodă pentru că se mișcă foarte mult stânga-dreapta, față-spate.

Reclamă

Cum te asiguri că i-ai pus bine copilului tău centura

Dacă te întrebi ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii, gândește-te că îi poți prinde copilului centura strânsă, chiar dacă poate acesta se opune. Amintește-ți că poate fi convins.

„Cu copiii mei am făcut un lucru foarte simplu. În momentul în care i-am pus prima dată în scăunel, când erau foarte mici, nu erau conștienți de acest lucru. După care, când s-au făcut mai mari au început să zică: mă strânge centura, mi-e incomod, mi-e cald. Le-am spus așa: Mașina nu pornește, fără să-ți pui centura sau fără să stai în scăunel. A fost o regulă de bază, iar toată lumea a știut despre această regulă. E foarte important ca toți cei din mașină să poarte centura, ca să devină exemple de urmat”, a mai spus Silviu Toma.

„Este valabil și pentru regulile despre care am discutat la început. Dacă toată lumea respectă regulile acestea, copilul o să le respecte din inerție”, a mai adăugat el.

Când pui un copil pe un scaun special, este indicat să tragi destul de bine de curea astfel încât să nu poți face un fald când o strângi.

Cum alegi un scaun potrivit pentru copilul tău

Când te întrebi ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii, amintește-ți că există foarte multe produse pe piață. Cel mai important lucru la care se recomandă să fii atent când alegi un scaun pentru copii este standardul de siguranță.

Există două standarde legale la nivel European ECE R44/04 și ECE R129, cunoscut ca i-Size. Aceste standarde te asigură că scaunul este testat la diverse viteze la: impact frontal, impact lateral, impact din spate și chiar și când mașina se răstoarnă, evident la anumite viteze suportabile. Îți oferă garanția că scaunul poate să preia șocuri și să se torsioneze suficient de mult atunci când ai impact, pentru a-l proteja cât mai mult pe cel care stă pe el.

De asemenea, este important să iei în considerare de unde cumperi scaunul. Foarte mulți oameni cumpără scaune second hand. În acest caz, scaunele au un termen de valabilitate, undeva la aproximativ 6-8 ani. Aceste microtorsiuni le fac să nu mai aibă duritatea necesară atunci când are loc un impact.

Mai mult, dacă scaunul a fost deja implicat într-un impact, spuma prezentă înăuntru pentru a prelua șocurile poate fi afectată. Dacă structura respectivă se strică sau se sparge, scaunul își pierde siguranța. Din acest motiv, este important să fie nou.

,,Dacă ni-l donează cineva asigură-te că nu a fost implicat într-un accident rutier și că nu are o vechime mai mare de 6-8 ani.“

– Silviu Toma, trainer conducere defensivă

Când vrei să știi ce reguli rutiere este indicat să învețe copiii, află că specialiștii recomandă scaunul scoică în primele 6 luni de viață ale bebelușului. Asigură confortul, cântărește foarte puțin și poate fi manevrat cu ușurință. Datorită formei ergonomice, poate fi pusă și într-o anumită poziție, astfel încât copilul să stea puțin lăsat pe spate. Practic, poate dormi cu corpul întins și poate fi folosită oriunde, nu doar în mașină.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Cauze ale senzației de somnolență. De ce poate deveni cronic acest simptom
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici
Reclamă
PARTENERI
icon