Durerile de spate. Când este indicat să consulți un medic

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 14 mai 2023, 06:05

Durerea de spate reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic. Din păcate, este o cauză principală care duce la dizabilitate, la nivel mondial. Din fericire, poți lua măsuri pentru a preveni sau ameliora durerile de spate.

Reclamă

Dacă prevenirea eșuează, tratamentul simplu la domiciliu și mecanica corporală adecvată te vor vindeca în câteva săptămâni și vor menține spatele funcțional. O intervenție chirurgicală este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.

Durerile se spate: simptome

Durerea de spate poate varia de la o durere musculară la o senzație de arsură sau junghi. În plus, durerea se poate extinde în josul piciorului sau se poate agrava odată cu aplecarea, răsucirea, ridicarea, statul în picioare sau mersul pe jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când este necesară vizita la medic

De cele mai multe ori, durerile de spate se ameliorează treptat, cu tratament la domiciliu, în câteva săptămâni. Adresează-te însă medicului dacă durerile de spate:

  • Persistă câteva săptămâni;
  • Sunt severe și nu se îmbunătățesc cu odihnă;
  • Se extind pe unul sau ambele picioare, ori sub genunchi;
  • Provoacă slăbiciune, amorțeală sau furnicături la unul sau ambele picioare;
  • Sunt însoțite de pierderea în greutate inexplicabilă.
Reclamă

În cazuri rare, durerile de spate pot semnala o problemă medicală gravă. Solicită îngrijire imediată dacă durerile de spate provoacă probleme ale intestinului sau vezicii urinare, sunt însoţite de febră sau dacă apar vânătăi şi dureri inexplicabile.

Cauze ale durerilor de spate

Durerea de spate se dezvoltă adesea fără o cauză pe care medicul o poate identifica printr-o simplă analiză. Afecţiunile asociate în mod obișnuit cu durerile de spate includ:

Încordare musculară sau ligamentară

Ridicarea repetată a greutăților sau o mișcare bruscă incomodă poate solicita mușchii spatelui și ligamentele coloanei vertebrale. Dacă nu ești într-o condiție fizică bună, solicitarea constantă a spatelui poate provoca spasme musculare dureroase.

Reclamă

Discuri rupte

Discurile acționează ca perne între oasele (vertebrele) din coloana vertebrală. Materialul moale din interiorul unui disc se poate bomba sau rupe și poate apăsa pe un nerv.

Artrită

Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita la nivelul coloanei vertebrale poate duce la o îngustare a spațiului din jurul măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.

Osteoporoza

Vertebrele coloanei pot dezvolta fracturi dureroase dacă oasele devin poroase și fragile.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta dureri de spate, chiar și copiii și adolescenții. Există de asemenea anumiți factori de risc din cauza cărora pot apărea durerile de spate.

Vârsta. Durerea de spate este mai frecventă pe măsură ce avansezi în vârstă, începând cu vârsta de 30 sau 40 de ani.

Lipsa de exerciţiu. Mușchii slăbiţi din spate și abdomen pot duce la dureri de spate.

Greutate excesivă. Greutatea corporală în exces pune un stres suplimentar pe spate.

Boli. Unele tipuri de artrită și cancer pot contribui la durerea de spate.

Ridicări necorespunzătoare. Folosirea spatelui în locul picioarelor poate duce la dureri de spate.

Condiții psihologice. Persoanele predispuse la depresie și anxietate par să aibă un risc mai mare de a se confrunta cu dureri de spate.

Fumatul. Fumătorii au o rată crescută în ceea ce priveşte apariţia durerilor de spate. Acest lucru se poate întâmpla deoarece fumatul provoacă mai multă tuse, ceea ce poate duce la hernie de disc. De asemenea, fumatul poate scădea fluxul de sânge către coloana vertebrală și crește riscul de osteoporoză.

Doctorul Mihail Pautov, Mihai Măgureanu, medic primar ortopedie și traumatologie și Horațiu Ioani, medic primar neurochirurgie, au vorbit despre durerile de spate. Atunci când ai o durere de spate și masajele corecte sau alte metode nu te ajută, în general este indicat să consulți un medic care te poate informa despre terapia durerii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
Remedii împotriva răului de mișcare. Cum îl poți trata
articol cu video
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Simptomele sindromului de burnout la adulți. Metode de prevenție
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Reclamă
PARTENERI
icon