Ce este herpesul bucal. Care sunt cauzele apariției lui și cum poți să-l previi

Publicat: 8 octombrie 2024, 07:42

Herpesul oral este printre cele frecvent întâlnite boli virale și apare la nivel orofaringian. Aboud Alla Moldovan, medic specialist boli infecțioase, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 4, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este herpesul bucal.

Aboud Alla Moldovan a discutat despre cauzele herpesului bucal, a precizat care sunt simptomele acestei boli, a oferit câteva sfaturi pentru a evita agravarea acestei probleme de sănătate și a explicat de ce în marea majoritatea a cazurilor virusul se reactivează după o perioadă de timp.

Ce este herpesul bucal

Multe persoane se trezesc dimineața cu herpes oral. Acesta apare atunci când imunitatea scăzută este însoțită de alți factori dăunători sănătății. Există mai multe situații în care oamenii suferă din cauza slăbirii sistemului imunitar. Printre acestea se pot regăsi: febra, intervențiile chirurgicale în sfera ORL, anumite traumatisme, stresul fizic și emoțional destul de intens.

Ai șanse mai mari să suferi de herpes bucal dacă faci parte din categoria de pacienți cu imunitate scăzută. De exemplu, persoanele care suferă de virusul HIV sau de un tip de cancer, precum leucemia, sunt mai predispuși să dezvolte diferite simptome.

-Ce poate face un pacient care se trezește dimineața cu un herpes?
-În general, pacientul observă o ușoară durere în zona afectată și roșeață, iar în câteva ore se pot vedea vezicule cu lichid. Cel mai important lucru este să evite spargerea veziculelor și împrăștierea puroiului. Deoarece este foarte contagios, își poate contamina toată mucoasa orală. Pentru tratament, se recomandă să aplice un unguent cu antivirale, special conceput pentru herpes bucal, care poate fi cumpărat de farmacie.

,,Te poți contamina singur cu propriul tău herpes.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Dacă te întrebi ce este herpesul bucal, reține că o parte dintre potențialele remedii simple nu pot avea efectele dorite. Sper exemplu, mitul conform căruia pasta de dinți poate ameliora herpesul oral este fals. De fapt, aplicarea sa pe zona afectată poate provoca usturime, de aceea medicii nu recomandă folosirea sa în acest scop.

De ce reapare herpesul bucal

Există persoane care nu suferă de probleme de sănătate precum cele de imunitate și se confruntă frecvent cu herpesul. În același timp, alte persoane nu iau niciodată această boală.

În general, herpesul oral reapare la oamenii care l-au contractat deja o dată. Dacă nu ai suferit niciodată de acesta, nici nu-ți va apărea. Se estimează că în țările cu statut socioeconomic crescut, până în a cincea decadă de viață, mai mult de 90% dintre persoane vor trece prin boala respectivă.

Dacă te întrebi ce este herpesul bucal, gândește-te că odată ce ai deja un istoric legat de virus și ți se reduce imunitatea, va apărea mult mai des de fiecare dată când ești supus unui traumatism, febrei, unei răceli sau chiar unui stres psihic sau emoțional pe care nu-l conștientizezi în totalitate. Acest virus are tendința de a se reactiva odată ce intră în corp.

,,Herpesul oral este un virus care odată intrat în organism, chiar dacă anumite simptome și semne se remit în decurs de o săptămână sau două, rămâne în stare dormantă. Chiar dacă nu mai avem herpesul și nu-l mai vedem, există în continuare în organismul nostru. Nu va dispărea niciodată, ci doar se va reactiva. Dacă suntem norocoși, poate nu se reactivează, dar sunt destul de slabe șansele să nu se reactiveze.”

– Aboud Alla Moldovan, medic specialist boli infecțioase

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului. Virusul poate determina îmbătrânirea acestui organ vital
Efectele cauzate de Covid-19 asupra creierului. Virusul poate determina îmbătrânirea acestui organ vital
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Organizația Mondială a Sănătății lansează un plan de combatere a febrei dengue. Acesta include măsuri împotriva mai multor boli cauzate de arbovirusuri
Ce este virusul Marburg și cât e de periculos. Ce spune doctorul Adrian Marinescu despre o posibilă infectare în România
Ce este virusul Marburg și cât e de periculos. Ce spune doctorul Adrian Marinescu despre o posibilă infectare în România
PARTENERI