Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea de cap. De ce este importantă identificarea simptomelor

Publicat: 2 iulie 2024, 07:05

Durerile de cap sunt printre cele mai frecvent întâlnite și neplăcute simptome, însă pot fi tratate cu ajutorul mai multor metode. Mihai Pascu, medic de familie, și Alexandru Pahonțu, medic neurochirurg, au fost invitații medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 11, din sezonul 6, la MediCOOL. Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea de cap: cum te pot ajuta.

Mihai Pascu și Alexandru Pahonțu au discutat despre identificarea simptomelor cauzate de durerea de cap, au oferit mai multe metode de tratament tradiționale și moderne și au precizat de ce este important să acorzi atenție anumitor aspecte.

Metode de stabilire a cauzelor unei dureri de cap

Durerea de cap poate apărea în diferite momente și poate fi caracterizată de o serie de simptome specifice. Aceasta poate fi tratată prin intermediul mai multor remedii, în funcție de severitate și cauză.

,,Cel mai bun remediu pentru durerea de cap este diagnosticul corect. Durerea de cap este un simptom care apare în foarte multe tulburări și boli.” – Mihai Pascu, medic de familie

Pentru a stabili cauza principală a acestei manifestări, se recomandă investigarea sa cu o anamneză exactă și un examen clinic. În cazurile mai grave, se poate opta pentru investigații de imagistică.

Dacă o persoană nu are acces la medicamente pentru dureri de cap își poate gestiona singur simptomele dacă acordă atenție câtorva caracteristici: modul în care a apărut, manifestare, zona afectată și cât de constantă este. În general, se iau în considerare și alte simptome, cum ar fi: tulburări de vedere, senzație de amețeală sau tremor.

Durerile de cap pot apărea dintr-o multitudine de cauze, cum ar fi: creșteri ale nivelurilor tensionale, senzație de presiune asupra nervului Arnold, contracturi musculare nespecifice, deshidratare și alimentele consumate înainte de a adormi.

Identificarea factorilor declanșatori are un rol major pentru a primi un tratament specific. Dacă nu se descoperă factorul declanșator, nu se poate stabili un diagnostic. De obicei, se începe cu administrarea medicamentelor antiinflamatoare.

Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea de cap

Pentru a trata o durere de cap, se poate aplica o simplă compresă cu apă rece pe ceafă. Datele statistice susțin că 90% din durerile de cap sunt provocate de tensiunile musculare de la nivelul mușchilor cefei. În mod natural, dacă rezolvi această problemă, durerea de cap ar trebui să cedeze.

Se poate face un masaj deoarece masajul mobilizează circulația locală. Automasajul poate fi la fel de eficient. De foarte multe ori, nevralgia Arnold este o durere, care se manifestă din cauza statului foarte mult timp într-o poziție fixă, fără a face mișcări, cum ar fi în activitatea de la birou. Atunci se acumulează destul de mult lichid în zonele în care există acest nerv, care inervează până la nivelul sprâncenei.

Pentru a scăpa de durerea de cap se poate face o secvență de rece-cald. Practic se poate începe prin aplicare unei comprese reci, urmată de o compresă caldă sau se pot utiliza patch-uri din gel albastru. Acestea se pot alterna. Se obține un efect vascular care pompează acel lichid de stază. Automat, scade inflamația din regiunea respectivă pentru că se reduce iritabilitatea nervoasă. Astfel, durerea de cap ar trebui să cedeze.

,,Durerea de cap este unul dintre cele mai subiective lucruri despre care putem discuta în medicină. Cefaleea aparține de neurochirurgie, alături de neurologie. În peste 80% din cazuri durerea de cap nu are niciun fel de semn patognomonic. Înseamnă că nu are niciun fel de trigger (factor declanșator). De exemplu, dacă ne prindem degetul în ușă, avem o durere foarte intensă.” – Alexandru Pahonțu, medic neurochirurg

,,Când avem un trigger știm ce s-a întâmplat.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Remedii tradiționale pentru durerea de cap vs. tratamente moderne pentru durerea de cap: Prima recomandare a medicilor este hidratarea corespunzătoare. Te poate ajuta să bei multă apă. Deshidratarea activează la nivel cerebral factori declanșatori de hipotensiune. Modificările tensionale pot provoca senzație de amețeală și dureri de cap, iar în cazurile severe se pot manifesta prin senzație de greață sau vărsături.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI