Durerea de șold apare în interiorul articulației sau în jurul acesteia și se poate duce spre coapsă sau abdomen. În funcție de problema de sănătate care o provoacă, se poate stabili un tratament. Citește despre cauze ale durerilor de șold.
Durerile de șold se pot manifesta din cauza mai multor factori. În această categorie se pot include: afecțiuni, infecții sau accidentări. Dacă acestea sunt însoțite și de alte simptome, se poate stabili mai ușor un diagnostic.
Cauze ale durerilor de șold
Durerile de șold sunt printre cele mai întâlnite tipuri de dureri, mai ales în cazul adulților aflați la o vârstă mai înaintată. Pe lângă faptul că pot fi foarte neplăcute, când se mențin pe termen lung sau se agravează, pot indica o problemă de sănătate.
Dacă durerile de șold durează mai mult de câteva zile, se recomandă să ceri consultul medicului. Acesta poate sugera un plan de tratament pentru a gestiona durerea și a-ți trata simptomele.
Inflamarea tendoanelor
Cea mai frecventă cauză a durerii acute de șold este inflamarea tendoanelor, care poartă denumirea de tendinită. Aceasta are adesea drept cauză practicarea în exces a exercițiilor fizice. Poate fi foarte dureroasă, dar de obicei se vindecă în decurs de câteva zile, potrivit Healthline.
Fracturi de șold
Fracturile de șold se dezvoltă frecvent la adulții aflați la o vârstă mai înaintată și la cei care suferă de osteoporoză, fiind printre aceste cauze ale durerilor de șold. Osteoporoza este o slăbire a oaselor provocată de procesul de îmbătrânire sau de alți factori. Fracturile de șold provoacă dureri de șold foarte bruște și severe și necesită asistență medicală imediată. Există complicații care pot apărea în urma unei fracturi de șold, cum ar fi cheagurile de sânge în picioare.
Artrită
Cea mai frecventă cauză a durerii de șold pe termen lung este artrita. Artrita poate provoca durere, articulații rigide și sensibile și dificultăți la mers. Există mai multe tipuri de artrită, inclusiv: osteoartrită, artrită infecțioasă sau artrită reumatoidă.
De asemenea, artrita reumatoidă poate fi tratată cu ajutorul unor băuturi simple. Printre acestea se pot regăsi ceaiuri, precum: ceai de scorțișoară, ceai verde, ceai negru, ceai din scoarță de salcie, ceai de ghimbir, ceai din frunze de urzică, ceai de măceșe sau ceai de mușețel.
Bursita trohanterică
Bursita trohanterică se regăsește printre aceste cauze ale durerilor de șold. Această afecțiune apare atunci când bursa, care este un sac plin cu lichid aflat lângă articulația șoldului, se inflamează. O serie de factori pot cauza bursita trohanterică, cum ar fi: leziuni ale șoldului, suprasolicitarea articulațiilor sau probleme de postură.
Sciatică
Sciatica se referă la durerea care călătorește pe calea nervului sciatic. Nervul sciatic se deplasează de la fese și în jos pe fiecare picior. Aceasta poate provoca inflamație, durere și o senzație de amorțeală în piciorul afectat. Sciatica poate determina dureri la nivelul șoldului, conform Mayo Clinic.
Sindromul șoldului rupt (Sindromul dansatorului)
Sindromul șoldului rupt, denumit și sindromul dansatorului, se manifestă cel mai frecvent la dansatori și atleți. De obicei, se caracterizează prin apariția unor pocnete la mișcarea șoldurilor și a unei dureri asemănătoare cu cea a unei fracturi. Foarte frecvent poate indica ruperea unui cartilaj.
Osteonecroză
Osteonecroza sau necroza avasculară se dezvoltă atunci când sângele nu ajunge la oase, în mod temporar sau permanent. Aceasta poate determina pierderea osului de susținere, fiind printre aceste cauze ale durerilor de șold. În această stare, cartilajul este inițial în stare normală, dar se prăbușește pe măsură ce afecțiunea avansează.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.