Capul de duș și periuța de dinți, pline de virusuri încă necunoscute. Ce au aflat cercetătorii când au examinat aceste suprafețe

Publicat: 14 octombrie 2024, 13:15

Capul de duș și periuța de dinți sunt pline de virusuri încă necunoscute. Aceste medii calde și umede pot fi un teren care favorizează dezvoltarea acestora. Oamenii de știință au descoperit în cele mai recente cercetări sute de specii ale unor microorganisme.

Cercetătorii au găsit peste 614 de virusuri în urma prelevării probelor din băile unor persoane care trăiesc în Statele Unite ale Americii. Aceste virusuri noi infectează bacteriile și nu afectează sănătatea oamenilor. Oamenii de știință susțin că pot asigura mai multe beneficii decât riscuri pentru organism.

Capul de duș și periuța de dinți, pline de virusuri încă necunoscute

Lucrarea care a identificat prezența acestui număr mare de virusuri a fost efectuată pe baza colectării unor mostre de pe 96 de capete de duș și 34 de periuțe de dinți. O parte dintre speciile acestora încă nu sunt cunoscute cercetătorilor, potrivit Live Science.

Virusurile descoperite sunt bacteriofagi, denumite și fagi, mai exact infectează mai mult celulele bacteriene, decât pe cele ale oamenilor. Acestea ar putea fi folosite pentru dezvoltarea unor tratamente împotriva bacteriilor foarte rezistente la antibiotice.

Oamenii de știință efectuează cercetări pentru a crea terapii cu fagi. Acestea se bazează pe utilizarea virusurilor pentru a suplimenta sau înlocui antibioticele tradiționale. Astfel, pot combate bacteriile periculoase, care nu răspund la tratamentele obișnuite.

„Am găsit multe virusuri despre care știm foarte puțin și multe altele pe care nu le-am mai văzut niciodată”, a declarat autorul principal al studiului, Erica Hartmann, profesor de microbiologie la Universitatea Northwestern. „Este uimitor cât de multă biodiversitate neexploatată este peste tot în jurul nostru. Și nici măcar nu trebuie să mergi departe pentru a o găsi; este chiar sub nasul nostru.”

În S.U.A., în fiecare an apar peste 2,8 milioane de infecții rezistente la medicamente antimicrobiene, conform CNN Science. Organizația Mondială a Sănătății consideră această problemă ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la nivel mondial pentru sănătatea oamenilor. Aceasta ar putea face ca tratamentele medicale standard, precum operațiile și chimioterapia, să implice mai multe riscuri.

Prezența acestor virusuri este influențată de mai mulți factori

Autorii lucrări publicate în Frontiers in Microbiomes susțin că deși cele două medii de nișă sunt ambele prezente în băile caselor, microbiomul fiecăruia, mai ales în comunitățile virale, este distinct și are propriile sale caracteristici.

Observațiile colectate indică faptul că există puțină comunicare între aceste compartimente în mediul în care se află. Compoziția virală și abundența în mediul construit pot fi direct afectate de factorii de mediu. În același timp, pot fi modulate de răspunsul gazdelor bacteriene la factorii de mediu.

Virusurile cunoscute sub numele de micobacteriofagi au fost cel mai răspândit tip găsit în probe. Acești fagi infectează și distrug micobacteriile. Micobacteriile sunt un grup larg de microbi care include unii germeni ce cauzează boli. De exemplu, în această categorie intră germenii responsabili de infecții pulmonare cronice, lepră și tuberculoză.

De asemenea, este de preferat să-ți păstrezi periuța de dinți curată. Poți face acest lucru dacă folosești soluții dezinfectante și sterilizatoare UV. În plus, o poți lăsa să se usuce într-un suport vertical, în contact cu aerul.

Te-ar mai putea interesa și
Renunțarea la fumat poate crește speranța de viață indiferent de vârstă. Studiile susțin că poate avea efecte benefice chiar și la 75 de ani
Renunțarea la fumat poate crește speranța de viață indiferent de vârstă. Studiile susțin că poate avea efecte benefice chiar și la 75 de ani
Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Studiile arată care sunt efectele sale în organism
Consumul de alcool crește riscul de cancer de sân. Studiile arată care sunt efectele sale în organism
Infecția cu COVID-19 dublează riscul de boli cardiace. Un studiu recent susține efectul se menține pe termen lung
Infecția cu COVID-19 dublează riscul de boli cardiace. Un studiu recent susține efectul se menține pe termen lung
PARTENERI