Infecția cu COVID-19 dublează riscul de boli cardiace. Virusul poate favoriza apariția de accidente vascular cerebrale, atacuri de cord și decese. Rezultatele au fost obținute în urma unui studiu realizat de Cleveland Clinic și University of Southern California.
Cercetarea s-a desfășurat pe parcursul a trei ani. Oamenii de știință au utilizat date din UK Biobank. Acestea au fost colectate de la 10005 de persoane care au avut COVID-19 și 217730 de persoane care nu s-au infectat cu virusul. Datele au fost înregistrate în perioada dintre lunile februarie și decembrie 2020.
Infecția cu COVID-19 dublează riscul de boli cardiace
În urma evaluării datelor, cercetătorii au constatat că pacienții care au suferit de orice tip de infecție cu COVID-19 prezintă de două ori mai multe șanse de a dezvolta un eveniment cardiac major, conform New York Post. Această predispoziție se menține până la trei ani după diagnosticul inițial. Riscul de boli de inimă s-a mărit de patru ori în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19.
Spitalizarea pentru COVID-19 poate crește în mod semnificativ riscul de boală coronariană. Totodată, se poate asocia cu riscul de infarct miocardic post-acut și de accident vascular cerebral. Se poate observa în special în cazul persoanelor care nu au grupa de sânge 0, potrivit lucrării publicate în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology Journal.
Echipa de cercetători a concluzionat că aceste rezultate pot avea implicații clinice importante. Aceștia consideră că descoperirile reprezintă unul dintre primele exemple de interacțiune a expunerii genă-patogen pentru evenimente trombotice.
Totuși, nu s-au descoperit cu exactitate încă durata și determinanții de bază ai riscului crescut de boli cardiovasculare. Oamenii de știință cred că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă există alte efecte dăunătoare dobândite după infecția cu COVID-19.
Efectele infecției cu COVID-19 sunt mai reduse în cazul persoanelor cu grupa de sânge 0
Cercetătorii au finalizat o analiză genetică. Ei au vizat modificările produse de infecția cu COVID-19. Aceasta a avut scopul de a stabili dacă oricare dintre variantele genetice cunoscute ocupă un rol în creșterea riscul de boală coronariană. Anumite variante genetice sunt deja legate de boala coronariană, atacul de cord și infecția cu COVID-19.
Niciuna dintre variantele genetice cunoscute nu a fost identificată ca fiind o potențială cauză a evenimentelor cardiovasculare observate după COVID-19. Totuși, datele obținute au evidențiat o legătură între riscul ridicat de a avea aceste boli și grupa de sânge.
Persoanele cu grupa de sânge 0 prezintă de două ori mai puține șanse de a experimenta un eveniment cardiac major decât persoanele cu grupele de sânge A, B sau AB, potrivit Cleveland Clinic.
„Asocierea descoperită de cercetările noastre indică o potențială interacțiune între virus și fragmentul codului nostru genetic care determină tipul de sânge și semnalează necesitatea unor investigații suplimentare”, a declarat co-autorul principal al studiului Stanley Hazen, președinte al departamentului de Științe Cardiovasculare și Metabolice din Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland și șef de co-secție al Cardiologiei Preventive. „O mai bună înțelegere a ceea ce face COVID-19 la nivel molecular ne poate învăța despre căile legate de riscul de boli cardiovasculare.”
De asemenea, pe lângă efectele asupra sistemul cardiovascular, infecția cu COVID-19 poate afecta persoanele cu afecțiuni pulmonare. În general, se recomandă prezentarea la medic încă din stadiile incipiente pentru a preveni agravarea bolii.