Antena

Candidoza genitală la bărbați – simptome și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 12 noiembrie 2023, 06:02

Candidoza genitală este considerată în mod eronat o infecție specific feminină. Ea poate afecta și bărbații, iar simptomele produc uneori mult disconfort. Află cum se manifestă candidoza genitală la bărbați și care este tratamentul corect. 

Reclamă

Statisticile arată că până la 3 din 4 femei trec prin cel puțin un episod de candidoză genitală pe parcursul vieții, dar aceasta nu înseamnă că este o problemă specific feminină. Această infecție fungică este comună în rândul bărbaților, potrivit specialiștilor Mayo Clinic

Ciuperca numită Candida albicans, care produce majoritatea candidozelor genitale, este prezentă în mod normal pe piele (în special pe pielea umedă), în tractul digestiv și pe mucoase, fără să creeze probleme. Din diverse motive, ea poate începe să se înmulțească excesiv în tubul digestiv, cavitatea bucală sau zona genitală și produce candidoză digestivă (sau intestinală), bucală (sau orală), respectiv genitală (vaginală la femei).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce cauze are candidoza genitală la bărbați 

Contactele sexuale neprotejate cu parteneri care au candidoză genitală este una dintre cauzele de apariție a acestei infecții fungice la bărbați. Cu toate acestea, candidoza nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, deoarece poate apărea și în absența contactelor sexuale. 

Există mai mulți factori care pot declanșa creșterea necontrolată a acestei ciuperci în zona genitală masculină. Candidoza genitală la bărbați este favorizată de:

Reclamă
  • un sistem imunitar slăbit ca urmare a administrării unor tratamente sau pe fondul unor boli;
  • administrarea prelungită de antibiotice, lucru care dezechilibrează flora normală a organismului;
  • igiena intimă precară;
  • purtarea de lenjerie intimă strâmtă sau umedă pentru o perioadă mai lungă. Umiditatea creează un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercii Candida albicans;
  • utilizarea de săpunuri și alte produse de îngrijire a zonei intime care au efect iritant;
  • diabetul netratat corespunzător;
  • utilizarea de prezervative lubrifiate;
  • obezitatea, care duce la formarea de pliuri cutanate, iar acestea favorizează transpirația și umiditatea în zonele intime.

Candidoza apare mai frecvent la bărbații necircumciși, deoarece prepuțul creează mediul umed în care ciuperca proliferează. 

Simptome de candidoză la bărbați

Aproximativ 37% dintre bărbații care fac candidoză nu au simptome, în timp ce 27% dezvoltă balanită, o inflamație a prepuțului și glandului penian, conform unor statistici

Atunci când apar, simptomele pot fi:

Reclamă
  • roșeață, sensibilitate sau umflare a penisului;
  • pete albe, lucioase, în partea superioară a penisului;
  • răni sau leziuni pe gland și/sau prepuț;
  • secreție albicioasă sub prepuț sau în alte pliuri ale pielii;
  • senzație de arsură în timpul urinării;
  • mâncărimi în zona organelor genitale;
  • durere în timpul contactelor sexuale;
  • dificultate la decalotarea penisului.

Unele dintre aceste simptome sunt comune și unor infecții cu transmitere sexuală, așa că nu le ignora dacă te confrunți cu ele. 

Cum arată infecția genitală cu Candida la bărbați 

Aspectul infecției genitale cu Candida diferă de la un bărbat la altul, în funcție de severitatea ei. Atunci când candidoza afectează glandul penian și provoacă balanită, pielea din jurul glandului devine inflamată și de culoare roșie. Pot să apară și pete rotunde de culoare albă, perlate. 

De asemenea, pielea glandului și/sau a prepuțului poate căpăta un aspect crăpat și uscat din cauza infecției cu Candida. Secreția care apare în candidoza genitală la bărbați este de culoare albă și de o consistență groasă, brânzoasă. De multe ori, ea are și un miros neplăcut. 

Analize pentru candidoza genitală la bărbați 

Urologul și dermatovenerologul sunt specialiștii care pot diagnostica această infecție fungică la bărbați, pe baza unei examinări fizice și a unei analize de laborator. Examinarea fizică este necesară pentru a evalua prezența simptomelor specifice: roșeața, inflamația, secrețiile albicioase și alte semne sugestive de candidoză.

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va preleva o probă de secreție peniană și o va trimite la un laborator pentru efectuarea unei culturi. Analiza de laborator va confirma sau infirma prezența ciupercii Candida în zona genitală masculină.

În farmacii și magazine online, se comercializează și teste rapide care depistează Candida albicans în urină. Aceste teste sunt unisex, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate atât de către femei, cât și de către bărbați. Rezultatul poate fi citit în 15 minute, iar precizia prezentată de producători este mai mare de 98%. 

Tratamentul corect pentru candidoza la bărbați

În cele mai multe cazuri, unguentele și cremele antifungice cu aplicare locală (topice) sunt suficiente pentru a trata infecția cu Candida albicans la bărbați. Tratamentele prescrise în mod uzual în candidoză conțin următoarele substanțe antifungice:

  • miconazol;
  • clotrimazol;
  • imidazol. 

În general, cremele antifungice sunt bine tolerate și produc rar efecte secundare, cum ar fi reacții alergice și erupții cutanate. 

Infecțiile mai grave, care au cauzat balanită, precum și infecțiile persistente pot necesita alte tipuri de medicamente, precum fluconazol administrat pe cale orală și o cremă cu hidrocortizon.

Așa cum se întâmplă și în cazul femeilor, candidoza genitală la bărbați poate reveni după ce a fost vindecată. În cazul în care te confrunți cu recurențe, medicul îți va recomanda probabil câteva săptămâni de tratament zilnic, urmate de câteva luni de tratament săptămânal. Uneori, el poate dura până la 6 luni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este ciuperca piciorului. Cauze, simptome și metode de prevenție
Ce este ciuperca piciorului. Cauze, simptome și metode de prevenție
Ce este ciuperca piciorului. Cauze, simptome și metode de prevenție
articol cu galerie foto
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Ciuperca piciorului sau piciorul de atlet: ce este, cum arată și cum se tratează
Panarițiu: cauze, simptome, tipuri și tratament
Panarițiu: cauze, simptome, tipuri și tratament
Panarițiu: cauze, simptome, tipuri și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon