Antena

Când se scot amigdalele copiilor 

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 22 iunie 2023, 08:34

Dacă copilul are o durere persistentă în gât sau amigdalită recurentă și faringită streptococică, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală cunoscută sub numele de amigdalectomie pentru a-i elimina amigdalele. Dacă copilul sforăie noaptea și are pauze în respirație, acest lucru poate indica apnee în somn și poate fi recomandată scoaterea amigdalelor. Află mai multe despre când se scot amigdalele copiilor și care sunt recomandările specialiștilor.

Reclamă

Copilul a fost diagnosticat cu faringită streptococică în repetate rânduri sau l-ai surprins sforăind noaptea? Scoaterea amigdalelor poate ajuta la tratarea acestor probleme.

Ce este amigdalectomia

O amigdalectomie se referă la un tip de intervenție chirurgicală în care amigdalele unui copil sunt îndepărtate. Medicul copilului ar putea recomanda o amigdalectomie dacă cel mic are o durere persistentă în gât. Dacă face amigdalită recurentă sau faringită streptococică, precum și dacă sforăie noaptea și are o pauză în respirație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

„În timp ce ideea ca copilul dumneavoastră să fie supus unei intervenții chirurgicale poate fi înfricoșătoare, amigdalectomiile sunt una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate de otorinolaringologi, denumite și medicii urechi, nas și gât sau ORL”, spune Steven L. Goudy, MD, Director Medical al Otolaringologie la Children’s Healthcare din Atlanta.

Ce sunt amigdalele

Amigdalele sunt o strângere de țesut limfatic situat pe fiecare parte a spatelui gâtului. Ele funcționează ca un mecanism de apărare împotriva germenilor care pătrund în organism.

Reclamă

„Amigdalele ajută corpul să recunoască germenii normali și anormali din gură”, explică dr. Goudy. „Când amigdalele sunt infectate, afecțiunea se numește amigdalită.”

Amigdalita poate apărea din cauza unei bacterii sau virus. Uneori se declanșează din cauza bacteriei Streptococcus A (faringita streptococică din grupa A). Ambele afecţiuni pot provoca copilului durere și disconfort și pot interfera cu capacitatea corpului său de a recunoaște microbii.

Amigdalele sunt cele mai mari la copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani și cele mai mici în anii adolescenței și adulților. În timp ce amigdalele fac parte din sistemul imunitar al organismului, studiile arată că îndepărtarea amigdalelor nu afectează în mod semnificativ capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. Îndepărtarea acestora poate ajuta uneori anumiți copii să evite afecțiuni precum streptococul sau apneea în somn.

Reclamă

Când se scot amigdalele copiilor 

Dacă copilul se confruntă cu oricare dintre următoarele simptome sau afecțiuni, medicul poate recomanda îndepărtarea amigdalelor:

  • Sforăit și apnee obstructivă de somn: respirație blocată sau întreruptă cauzată de amigdalele mărite.
  • Infecții frecvente ale amigdalelor: de obicei șase până la șapte într-un an sau două până la trei pe an timp de mai mult de câțiva ani.
  • Infecții recurente ale gâtului sau faringite streptococi: de obicei, mai mult de șapte într-un an, cinci din fiecare în doi ani sau trei din fiecare în trei ani.
  • Dificultate la mâncare sau la înghițire.
  • Mărirea unei amigdale care poate provoca durere pe o parte a gâtului.

Doctorul Mihail Pautov și invitații lui au vorbit în emisiunea Medicool despre scoaterea amigdalelor copiilor. Află și tu răspunsul la întrebarea „Când se scot amigdalele copiilor?”, din materialul video de mai jos:

Ce se întâmplă în timpul unei amigdalectomii

O amigdalectomie se face de obicei ca o procedură ambulatorie. Acest lucru înseamnă că copilul va putea merge acasă în aceeași zi cu intervenția chirurgicală. Procedura se efectuează sub anestezie generală. Copilul nu va fi conștient și nu va experimenta durere în timpul acesteia.

La ce trebuie să te aștepți ca părinte

După operație, copilul poate prezenta temporar următoarele simptome:

  • Un stomac deranjat din cauza anesteziei.
  • Febră (până la 38,6 ° C este obișnuită până în primele cinci zile după operație).
  • Pete albe, galbene sau gri în partea din spate a gâtului timp de până la două săptămâni după operație, care este un semn normal de vindecare.
  • Dureri de urechi sau gât care provin de obicei din locul unde au fost amigdalele și pot dura până la două săptămâni.
  • Respirația urât mirositoare care se va îmbunătăți pe măsură ce rănile se vindecă (poți spăla dinții copilului, dar nu va ajuta respirația urât mirositoare)
  • Modificări ale vocii care dispar de obicei în două sau trei săptămâni (vocea copilului poate suna mai înaltă, înăbușită sau nazală)
  • Pete mici de sânge care provin din nas sau din salivă (sau scuipat).

În timp ce unele pete mici de sânge pot fi normale, sângerarea poate fi foarte gravă. Orice cantitate de sânge roșu aprins, cheaguri mari sau vărsături de sânge nu este normală. Sună medicul chirurg al copilului dacă apare vreo sângerare, iar acesta îți va spune ce să faci.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere. Ce arată un nou raport
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Terapia cu bere: în ce constă și la ce se folosește
Reclamă
PARTENERI
icon