Beneficiile consumului de kaki. Efectele pe care le poate avea acest fruct oriental asupra sănătății

Publicat: 15 ianuarie 2024, 07:24

Kaki provine din China și poate asigura o serie de proprietăți medicinale deoarece are un profil nutritiv ridicat. Acest fruct este recunoscut datorită gustului său dulce și texturii moi. Citește despre beneficiile consumului de kaki.

Kaki conține: fosfor, potasiu, vitamina C și antioxidanți. Dacă îl consumi în cantități moderate nu provoacă efecte adverse. Însă, consumul excesiv poate ridica unele riscuri pentru sănătate, mai ales când se menține pe termen lung.

Beneficiile consumului de kaki

Consumul de kaki poate îmbunătăți o serie de aspecte ale sănătății. Acesta poate preveni și trata unele afecțiuni. În plus, poate oferi numeroase substanțe nutritive, precum: magneziu, potasiu, fosfor, mangan, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina E. Poate asigura și alte tipuri de compuși organici, inclusiv carotenoide și catechine.

Mai mult, poate fi adăugat ușor în dietă sub formă de gustare simplă sau ca ingredient într-un preparat culinar. Printre acestea îl poți include în: piure, prăjituri, budincă, fursecuri, smoothie, gogoși, salată de fructe, gem, înghețată, chec sau suc de fructe.

De asemenea, kaki conține fisetină, un fitonutrient cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Aceasta are un rol în eliminarea celulelor deteriorate acumulate când înaintezi în vârstă.

Poate ameliora tulburările digestive

Beneficiile consumului de kaki includ vitamina B6. Aceasta contribuie la reglarea defalcării: proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Asigură un metabolism optim și niveluri de energie. În plus, poate ameliora: flatulența, balonarea și constipația.

Fitonutrienții dintr-un kaki copt, cum ar fi taninurile și polifenolii, pot avea proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la reducerea infecțiilor stomacale. Fibrele contribuie la echilibrarea florei microbiene intestinale, ceea ce poate sprijini funcțiile intestinelor.

Poate scădea riscul de apariție a cancerului

Kaki poate avea potențiale efecte anticancerigene. Acesta poate diminua riscul de apariție a cancerului. Este bogat în flavonoide și carotenoide precum beta-carotenul. Beta-carotenul poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar și cancer colorectal. Cu toate acestea, e important de menționat că un tratament adecvat, recomandat de medic este cel mai recomandat. Alimentația este doar un adjuvant.

Poate sprijini imunitatea

Printre beneficiile consumului de kaki se poate regăsi îmbunătățirea imunității deoarece are un conținut bogat în vitamina C, denumită și acid ascorbic. Acidul ascorbic poate întări sistemul imunitar prin creșterea producției de globule albe din sânge. Aceste celule au rolul de a proteja organismul împotriva infecțiilor: microbiene, fungice și virale și apără împotriva toxinelor, conform Stylecraze.

Poate îmbunătăți sănătatea vederii

Kaki are un conținut bogat în vitamina A și alte carotenoide antioxidante, cum ar fi luteina și zeaxantina. Acestea pot contribui la îmbunătățirea funcției nervului optic și la protejarea ochilor împotriva unor afecțiuni serioase, precum cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. Consumul regulat de kaki poate scădea riscul de a dezvolta afecțiuni oculare, cum ar fi: glaucom, orbire nocturnă și degenerescența maculară legată de vârstă.

Poate lupta împotriva inflamației

Beneficiile consumului de kaki pot include lupta împotriva inflamației. Proprietățile antioxidante oferite de kaki pot ajuta la reducerea inflamației și a leziunilor tisulare. Mai mult, concentrațiile sale de vitamina C pot contribui la combaterea inflamației. Astfel, poate diminua riscul de a dezvolta: boli de inimă, diabet și cancer de prostată. Reducerea riscului de inflamație poate scădea șansele de apariție a artritei și poate susține sănătatea articulațiilor.

Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Kaki reprezintă un aliment bogat în fibre. Fibrele alimentare contribuie la încetinirea absorbției glucozei și carbohidraților în intestine, potrivit HealthifyMe. Astfel, poate preveni creșterile de glucoză în sânge și instalarea diabetului.

Poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Compușii vegetali prezenți în kaki pot avea proprietăți antioxidante. Acidul tanic și acidul galic din kaki, împreună cu alte flavonoide și antioxidanți, pot diminua: tensiunea arterială ridicată, inflamația și colesterolul ridicat.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI