Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale

Publicat: 12 decembrie 2024, 12:28

Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit în cadrul unui studiu că pot avea efecte mai dăunătoare asupra organismului decât gustările ocazionale, cum ar fi produsele de patiserie.

Studiul a evaluat 70.000 de persoane din Suedia între anii 1997 și 2009. Pe parcursul acestei perioade de supraveghere le-au fost evaluate stilurile de viață, mai ales dietele. Informațiile despre incidența bolilor cardiovasculare au fost colectate din registrele naționale de sănătate până în anul 2019. Acestea au inclus date despre: accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă.

Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare

Oamenii de știință au inclus în categoria băuturilor dulci toate băuturile preparate din fructe care nu erau sucuri pure. Consumul de băuturi dulci se poate asocia cu un risc mai ridicat de boli de inimă decât consumul de gustări. Un rezultat neașteptat a fost faptul că participanții care au mâncat cea mai redusă cantitate de zahăr nu au prezentat cel mai redus risc de boli de inimă.

Cercetătorii implicați au explicat ce consideră băuturi dulci. De exemplu, pot fi: sucuri, băuturi energizante, ceaiuri dulci sau cafele dulci. Aceste băuturi se caracterizează printr-un indice glicemic ridicat, de aceea cresc rapid nivelul de zahăr din sânge.

Au fost considerate gustări ocazionale dulciurile consumate cu moderație, conform Healthline. Aceasta a însemnat maxim două pe săptămână. Totodată, s-au luat în considerare obiceiurile alimentare generale și obiectivele de sănătate ale fiecărui individ.

La realizarea cercetării, s-au folosit inclusiv date de la două studii anterioare: Swedish Mammography Cohort și Cohort of Swedish Men. Participanții au fost împărțiți în funcție de consumul de zahăr în trei categorii: topping-uri dulci, gustări și băuturi dulci.

Participanții la studiu au fost monitorizați până când: au murit, au fost diagnosticați cu una dintre bolile de interes sau s-a ajuns la sfârșitul supravegherii în anul 2019.

Potrivit studiului publicat în Frontiers in Public Health, asocierile dintre aportul de zahăr adăugat și bolile cardiovasculare pot varia. Tipul de boală și sursa de zahăr adăugat pot influența rezultatele.

Studiul a identificat o predispoziție pentru 7 boli cardiovasculare

După analiza datelor colectate în cadrul lucrării au fost identificate șapte boli cardiovasculare. Acestea sunt: fibrilația atrială, anevrismele aortice, stenoza aortică, accidentul vascular cerebral ischemic, accidentul vascular cerebral hemoragic, atacul de cord și insuficiența cardiacă. În total, aproximativ 26.000 de oameni au primit diagnostice de boli cardiovasculare.

Este important de reținut că studiul a fost observațional, potrivit CNN Health. Practic, asocierile descoperite de cercetători nu pot susține exact că modul în care participanții au consumat zahăr a cauzat rate diferite de boli de inimă.

Cercetătorii au luat în considerare alți factori care ar putea influența asocierea între un anumit consum de zahăr și bolile cardiovasculare. Aceștia au luat în calcul: vârsta, sexul, consumul de alcool, prezența sau absența fumatului, nivelul de activitate fizică și indicele de masă corporală (IMC).

De asemenea, consumul excesiv de zahăr poate favoriza o serie de riscuri pentru sănătate. Printre acestea se pot identifica: creștere nedorită în greutate, îmbătrânire prematură a pielii, diabet de tip 2, carii dentare, acnee sau stări de iritabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier. Ce trebuie să faci pentru a preveni complicațiile
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier. Ce trebuie să faci pentru a preveni complicațiile
Nivelurile a 13 proteine asociate îmbătrânirii creierului cresc la 57, 70 și 78 de ani. Un studiu a analizat etapele acestui proces
Nivelurile a 13 proteine asociate îmbătrânirii creierului cresc la 57, 70 și 78 de ani. Un studiu a analizat etapele acestui proces
Consumul de cafea poate crește speranța de viață cu 2 ani. Oamenii de știință au studiat efectele acestei băuturi
Consumul de cafea poate crește speranța de viață cu 2 ani. Oamenii de știință au studiat efectele acestei băuturi
PARTENERI