Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate. Cercetătorii au aflat că pentru a obține rezultatele dorite poate fi necesar ca mesele principale ale zilei, precum micul dejun, să fie personalizate în funcție de sex.
Un nou studiu a arătat că nivelurile de energie obținute din consumul alimentelor se procesează și se depozitează diferit la bărbați și femei. Această caracteristică poate afecta modul în care funcționează matabolismul pentru a scăpa de kilogramele în plus.
Bărbații și femeile pot avea nevoie de o alimentație diferită pentru a pierde în greutate
Studiul a fost realizat de doi biologi de la University of Waterloo din Canada, Anita Layton și Stéphanie Abo. Lucrarea a avut la bază modele care includ mai multe organe vitale. Acestea au descris variații majore bazate pe sex în răspunsurile metabolice la alimente. Examinarea a fost făcută după ce participanții au ținut post timp de câteva ore.
De exemplu, diferențele se pot observa în cazul micului dejun. Metabolismul bărbaților reacționează mai bine la mesele bogate în carbohidrați, precum ovăzul și cerealele. Metabolismul femeilor reacționează mai bine la mesele bogate în grăsimi, precum omletele și fructele de avocado, conform Science Alert.
Există unele tipuri de alimente care ar putea fi mai eficiente pentru a susține nivelurile ridicate de energie, a diminua depozitele de grăsime și a echilibra nivelul de zahăr din sânge.
„Adesea avem mai puține date de cercetare asupra corpului femeilor decât asupra corpului bărbaților”, a explicat biologul Anita Layton.
„Fie că încercați să slăbiți, să vă mențineți greutatea sau doar să vă mențineți energia, este important să înțelegeți impactul dietei asupra metabolismului”, a declarat biologul Stéphanie Abo.
Analiza proceselor metabolice a indicat cum funcționează pierderea în greutate în funcție de sex
Organismele bărbaților favorizează, în general, metabolismul carbohidraților, în timp ce femeile înclină spre metabolismul lipidelor. Aceasta rezultă în diferențe semnificative bazate pe sex în oxidarea energiei în diferite stări metabolice, cum ar fi postul și hrănirea, potrivit Computers in Biology and Medicine pe platforma Science Direct.
În cadrul studiului, oamenii de știință au dezvoltat o tehnologie de urmărire. Scopul său a fost de a supraveghea simultan și cantitativ metabolismul mai multor acizi grași. Aceasta a avut rolul de a studia procese asociate în mod direct trigliceridelor și speciilor moleculare, conform Nature.
„Stilul de viață este un factor important în sănătatea noastră generală. Trăim vieți ocupate, așa că este important să înțelegem cum deciziile aparent lipsite de importanță, cum ar fi ce să luăm la micul dejun, ne pot afecta sănătatea și nivelul de energie. Indiferent dacă încercați să slăbiți, să vă mențineți greutatea sau doar să vă mențineți energia, este important să înțelegeți impactul dietei dumneavoastră asupra metabolismului.” a mai afirmat Stéphanie Abo pentru site-ul University of Waterloo din Canada.
De asemenea, o variantă de mic dejun sănătos, care îți poate completa alimentația este ovăzul cu lapte. Acest preparat simplu conține o varietate de nutrienți esențiali. Datorită acestora poate susține sănătatea sistemului digestiv și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.