Analize anuale pentru femei în funcție de vârstă. Ce investigații trebuie să faci ca să te asiguri că ești bine

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 1 iulie 2024, 06:58

Corpul unei femei trece prin multe schimbări importante de la o etapă la alta a vieții. Fiecare dintre aceste etape vine cu anumite provocări pentru sănătate. Analizele periodice pot identifica modificările care au loc în organism și eventualele probleme pe care le pot genera. Află care sunt cele mai importante analize anuale pentru femei în fiecare etapă a vieții.

Reclamă

Organismul femeilor trece prin mai multe schimbări majore pe parcursul vieții, în comparație cu al bărbaților. Acestea se datorează ciclului menstrual, sarcinii și menopauzei, care produc fluctuații hormonale și modificări fiziologice importante în corpul unei femei.

Transformările unice prin care trece o femeie pe parcursul vieții fac ca monitorizarea stării sale de sănătate să fie esențială în toate aceste etape. Lista de analize anuale pentru femei ar trebui să țină cont de provocările pe care le aduce fiecare vârstă. Cu o astfel de abordare adaptată vârstei, pot fi depistate precoce problemele de sănătate care pot apărea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce analize trebuie să facă femeile anual – recomandări generale

Schimbările fizice și hormonale încep din adolescență, când sânii se măresc și apare menstruația ca urmare a creșterii producției de hormoni sexuali. Începerea ciclului menstrual poate aduce cu sine provocări cum ar fi durerile menstruale și sindromul premenstrual. Acesta este momentul primei vizite la medicul ginecolog pentru o discuție cu acesta legată de sănătatea sexuală și contracepție. 

În adolescență, creșterea osoasă este accelerată. Evaluarea nivelului de calciu este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări optime a oaselor. Evaluarea magneziului este și ea recomandată, deoarece acest mineral susține absorbția calciului. Anemia prin deficit de fier apare frecvent la adolescente, astfel că evaluarea nivelului de fier trebuie să facă parte din analizele de rutină. 

Reclamă

În următoarele etape ale vieții, sănătatea sexuală și reproductivă a femeii devine esențială. Analizele și investigațiile vizează controale ginecologice complete și discuții despre planificarea familială. În cazul unei sarcini, sănătatea prenatală și postnatală necesită o atenție specială și trebuie monitorizate prin mai multe analize specifice. 

După vârsta de 40 de ani, riscul femeilor de a dezvolta anumite boli cronice crește. Diabetul, hipertensiunea și bolile cardiovasculare sunt diagnosticate mai frecvent după a doua jumătate a vieții. De asemenea, riscul de cancer de sân și de col uterin cresc odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, analizele periodice și testele de screening devin foarte importante în această etapă.

Perimenopauza și menopauza vin cu noi provocări pentru sănătate. Din acest moment, oasele își pierd densitatea, iar pericolul de boli cardiovasculare crește odată ce efectul protector al estrogenului dispare. Screeningul cancerului de sân și de col uterin rămâne important și în această etapă a vieții. 

Reclamă

Lista completă cu analize și investigații pentru femei în funcție de vârstă

Unele analize sunt recomandate anual indiferent de vârsta pe care o ai. Ar trebui să mergi în fiecare an la medicul de familie pentru o consultație generală, chiar dacă nu ai semne și simptome îngrijorătoare. De asemenea, ar trebui să efectuezi anual un set uzual de analize, care să includă:

  • hemograma completă;
  • glucoza serică (glicemie);
  • analize pentru evaluarea funcției hepatice: ALT, AST, ALP și bilirubină;
  • analize pentru evaluarea funcției renale: uree și creatinină;
  • sumarul de urină.

Tensiunea arterială ar trebui măsurată cel puțin o dată la doi ani dacă este în intervalul sănătos (sub 120/80 mm Hg) sau o dată pe an dacă este peste valoarea normală (între 120/80 și 139/89 mm Hg), potrivit Harvard Medical School

Iată care sunt cele mai importante analize anuale pentru femei în funcție de vârstă:

Analize anuale pentru femei între 20 și 30 de ani

La această vârstă, tinerele au de obicei o viață sexuală activă, motiv pentru care se recomandă un examen ginecologic anual și teste pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală. Lista de analize include:

  • Analize pentru BTS. Femeile cu vârsta sub 25 de ani ar trebui să fie testate anual pentru Chlamydia și gonoree dacă sunt active sexual. Testarea pentru HIV și sifilis este recomandată anual doar dacă există un risc crescut de infectare (parteneri sexuali multipli, injectare de droguri, etc.);
  • Testul Papanicolau. Pentru femeile cu vârste între 21 și 29 de ani, acest test se recomandă la fiecare 3 ani. Apariția cancerului de col uterin este precedată de celule precanceroase care pot fi depistate cu ajutorul testului Papanicolau;
  • Ecografie de sân. Medicii recomandă ecografia mamară pentru evaluarea sănătății sânilor o dată la 3 ani în cazul femeilor cu vârsta între 20 și 30 de ani;
  • Testarea fierului. Pe lângă analizele uzuale de sânge recomandate la orice vârstă, este importantă și evaluarea nivelului de fier în această etapă. 

Analize anuale pentru femei între 30 și 40 de ani

Din această etapă a vieții, riscul pentru anumite forme de cancer specific feminine și pentru unele boli cronice cum ar fi diabetul începe să crească. De aceea, lista de analize anuale pentru femei ar trebui să includă:

  • Testul Papanicolau. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent diagnosticat la femeile cu vârsta între 30 și 50 de ani. De aceea, se recomandă testarea anuală începând cu vârsta de 30 de ani;
  • Ecografie de sân. Această investigație pentru depistarea cancerului de sân este recomandată anual între 30 și 40 de ani;
  • Testul HPV. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o testare pentru infecția cu virusul papiloma uman (HPV) începând cu vârsta de 30 de ani și apoi, periodic, la 5-10 ani. HPV poate cauza cancer de col uterin;
  • Testarea fierului. Necesarul de fier se menține crescut până la menopauză, astfel că verificarea lui anuală este indicată.

Analize anuale pentru femei între 40 și 50 de ani

În jurul vârstei de 40 de ani (dar și mai devreme la unele femei), se instalează perimenopauza, mai precis perioada care marchează apropierea menopauzei. Această etapă a vieții este marcată de fluctuații ale hormonilor feminini estrogen și progesteron manifestate prin menstruații neregulate, bufeuri, senzație de uscăciune vaginală, schimbări de dispoziție și alte simptome neplăcute. 

Riscul de boli cardiovasculare crește în perimenopauză, astfel că trebuie să monitorizezi atent factorii de risc precum colesterolul și tensiunea arterială. Iată ce analize și investigații ar trebui să faci în acest interval de vârstă și cu ce frecvență:

  • Profil lipidic. Evaluarea colesterolului total, LDL (colesterol „rău”), HDL (colesterol „bun”) și a trigliceridelor devine importantă pentru femei de la această vârstă;
  • Mamografie. Această investigație imagistică este indicată pentru screeningul regulat al cancerului de sân după 40 de ani. Ghidurile medicale fac recomandări diferite în privința frecvenței. Cele americane recomandă mamografia anual după 40 de ani, dar cele europene susțin necesitatea ei după vârsta de 45 sau chiar 50 de ani, la fiecare 2-3 ani. Femeile care au o predispoziție genetică pentru cancerul mamar pot primi indicație de mamografie mai devreme de 40-45 de ani;
  • Testul Papanicolau. Riscul de cancer de col uterin se menține crescut și la această vârstă, motiv pentru care nu ar trebui exclus de pe lista de analize anuale pentru femei.

Analize anuale pentru femei după 50 de ani

Mai multe tipuri de cancer sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani la femei. De exemplu, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat la grupa de vârstă 50-70 de ani.

Incidența cancerului colorectal, a doua cea mai diagnosticată formă de cancer la femei (după cel de sân) crește progresiv după vârsta de 50 de ani. Ea atinge vârful în intervalul 65-74 de ani, pentru ca apoi să scadă ușor după 75 de ani.

Bolile cardiovasculare sunt un alt pericol care pândesc femeile după vârsta de 50 de ani. Iată ce analize ar trebui să faci în această etapă a vieții și cu ce frecvență:

  • Mamografie. După 50 de ani, se recomandă efectuarea anuală a unei mamografii de screening pentru cancerul de sân. Dacă ai 70 de ani sau mai mult, întreabă-ți medicul în ce măsură mai este necesară această investigație. Acesta va decide în funcție de factorii de risc individuali;
  • Colonoscopie. Ca metodă de screening pentru cancerul colorectal, colonoscopia este indicată la un interval de 10 ani sau mai devreme dacă ai factori de risc. Dacă nu este o metodă potrivită pentru tine, există și alte teste de screening la care poți apela, cum ar fi sigmoidoscopia flexibilă și testele pentru hemoragii oculte;
  • Osteodensitometrie (DEXA). La 65 de ani sau după această vârstă, se evaluează și densitatea minerală osoasă printr-o investigație imagistică numită osteodensitometrie, prescurtată DEXA. Aceasta poate diagnostica osteoporoza, o afecțiune care predispune la fracturi;
  • Profil lipidic. Evaluarea grăsimilor din sânge are un rol foarte important în această etapă a vieții, când bolile cardiovasculare au o prevalență foarte crescută la femei;
  • Testul Papanicolau și HPV. Continuarea acestor testări se recomandă până la vârsta de 65 de ani sau conform recomandărilor medicului, în funcție de factorii de risc. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Ce este biopsia lichidă și cui îi este recomandată
Reclamă
PARTENERI
icon