Inflamația este un răspuns normal al organismului care apare în cazul unor afecțiuni, boli sau agenți externi dăunători. Aceasta devine o problemă când persistă mai mult timp. În gestionarea simptomelor, dieta îndeplinește un rol important. Citește despre alimente cu proprietăți antiinflamatoare.
Există două tipuri diferite de inflamație. Inflamația acută este răspunsul normal și sănătos al corpului la o anumită leziune sau boală. După aceea, se manifestă inflamația cronică, care apare atunci când răspunsul inflamator al corpului uman durează săptămâni, luni sau ani.
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare
Inflamația cronică se asociază cu probleme de sănătate precum artrita, accidentul vascular cerebral și afecțiunile cardiovasculare. În plus, poate crește riscul de a dezvolta: boala Alzheimer, cancerul, alături de multe alte afecțiuni cronice.
Pentru a preveni și ameliora simptomele inflamației, poți include în dietă alimente care oferă efecte antiinflamatoare dacă le consumi constant. Dacă nu ești sigur în privința obiceiurilor alimentare, poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatoare și proprietăți antioxidante. Oleocantalul face parte din antioxidanții săi, care pot avea efecte asemănătoare cu cele ale ibuprofenului. În plus, uleiul de măsline poate ajuta la gestionarea nivelurilor de colesterol din sânge.
Afine
Afinele asigură o serie de polifenoli numiți antocianine, conform Men’s Health. Acestea au proprietăți antioxidante și efecte antiinflamatoare. Consumul de afine poate contribui la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge și poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace.
Linte
Lintea poate contribui la diminuarea inflamației în organism, fiind printre aceste alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Aceasta are un conținut bogat în fibre și proteine. Poate scădea riscul de dezvolta anumite afecțiuni cronice, poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Ghimbir
Ghimbirul conține gingerol, un compus fenolic puternic care luptă împotriva bolilor. Acesta are proprietăți antioxidante, care se regăsesc în uleiurile naturale ale rizomului. Mai mult, gingerolul oferă efecte antiinflamatoare.
Morcovi
Morcovii conțin compușii falcarinol și falcarindiol, care pot ajuta organismul să reziste bolilor inflamatorii, prin scăderea secreției de proteine inflamatorii în sânge. Totodată, sunt recunoscuți datorită capacității de a îmbunătăți vederea, potrivit Health.
Turmeric
Turmericul conține un compus numit curcumină, care se caracterizează prin efecte asupra inflamației din corpul uman, de aceea se numără printre aceste alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Acesta poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de colesterol din sânge și a tensiunii arteriale.
Somon
Somonul are un conținut ridicat de acizi grași omega-3, care pot combate efectele dăunătoare ale inflamației. Acesta poate susține funcționarea creierului, poate sprijini sănătatea inimii și oferă o sursă bună de proteine. Somonul poate sprijini recuperarea musculară, asigură proprietăți antiinflamatoare și poate susține sănătatea creierului.
Ovăz
Ovăzul are un conținut ridicat de fibre. O alimentație bogată în fibre poate ameliora inflamația din organism. Acesta poate ajuta la gestionarea nivelurilor de colesterol din sânge, poate susține sănătatea intestinală și poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.