Biotina, cunoscută sub denumirea de vitamina B7, este un nutrient esențial, cu un rol important în majoritatea sistemelor corpului uman. De aceea, se recomandă să te asiguri că o consumi în cantități adecvate. Află ce alimente bogate în biotină poți include în dieta ta.
Biotina reprezintă un tip de vitamina B. Este recunoscută sub numele de vitamina B7 sau vitamina H și face parte din complexul de vitamine B, care transformă mâncarea în energie. Are un rol esențial pentru sănătatea: creierului, părului, unghiilor, ochilor, pielii, ficatului și a sistemului nervos.
Alimente bogate în biotină
Biotina reprezintă o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu o depozitează. Drept urmare, este indicat să o consumi în mod regulat pentru a o menține la niveluri adecvate. În același timp, deficiențele de vitamina B7 sunt rare.
Atât alimentele de origine vegetală, cât și cele de origine animală pot oferi biotină alimentară. Dacă îți asiguri o dietă variată, o poți obține cu ușurință din mai multe alimente.
Obținerea de biotină suplimentară reglează nivelul zahărului din sânge, susține sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Ajută femeile însărcinate deoarece susține creșterea embrionară.
Biotina susține metabolismul și echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Protejează inima deoarece crește nivelul de colesterol bun (HDL). Biotina are un rol important în susținerea sănătății mușchilor și în vindecarea acestora.
Somon
În afară de biotină (vitamina B7), somonul este bogat în acizi grași omega-3, fiind unul dintre aceste alimente bogate în biotină. Acizii grași omega-3 reduc inflamația cauzată de poluanți, protejează inima, îmbunătățesc sănătatea creierului, mențin părul și pielea sănătoase.
Cartofi dulci
În afară de biotină, cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, un antioxidant puternic care îmbunătățește aspectul pielii. Beta-carotenul și alte carotenoide găsite în cartofii dulci pot asigura o vedere sănătoasă și pot preveni bolile asociate, cum ar fi degenerescența maculară.
Ficat
Ficatul de vită conține o cantitate mare de proteine. Alți nutrienți importanți includ vitaminele B și acidul folic. Proteinele dezvoltă masa musculară și sunt importante pentru funcționarea celulelor. Vitaminele B susțin nivelul de energie, în timp ce acidul folic îmbunătățește sănătatea inimii.
Ouă
Ouăle reprezintă o proteină completă cu un profil extins de aminoacizi, fiind unul dintre aceste alimente bogate în biotină. Proteina ajută la creșterea mușchilor și la producerea energiei. Ouăle sunt bogate în: zinc, iod, seleniu și vitaminele A și D, substanțe nutritive benefice pentru funcționarea sănătoasă a tiroidei și a întregului sistem endocrin.
Migdale
Migdalele sunt bogate în magneziu și vitamina E. Au un conținut ridicat de fibre care oferă senzație de sațietate și ajută pierderea în greutate. Alte soiuri de fructe nucifere precum: nucile, caju și alunele conțin concentrații mari de biotină, potrivit Stylecraze.
Ovăz
Ovăzul face parte din categoria cerealelor integrale și conține biotină. Acestea pot reduce riscul de apariție a diabetului, obezității și a cancerului. De asemenea, ajută la scăderea nivelului de colesterol și protejează inima.
Ton
Printre aceste alimente bogate în biotină se regăsește tonul. Conține mult seleniu și mulți acizi grași omega-3, care ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride. În plus, au un efect cardioprotector puternic. Pentru consum, selectează specii de ton mai mici. Acestra au cel mai scăzut nivel de mercur și alți contaminanți.
Spanac
Spanacul este bogat în: vitamine, minerale, fier, fibre și clorofilă. Antioxidanții din spanac te ajută să-ți menții un organism sănătos, încetinesc procesul de îmbătrânire și te protejează împotriva bolilor. Fierul și vitamina C din compoziție te pot ajuta să previi apariția anemiei.
Lapte
Laptele are un conținut ridicat de: calciu, proteine și minerale, care ajută la susținerea oaselor și a dinților sănătoși. Proteina pe care o conține sprijină dezvoltarea mușchilor și repararea țesuturilor. Iar potasiul protejează inima prin menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.
Banane
Bananele sunt recunoscute pentru nivelul lor ridicat de potasiu și pentru capacitatea de a oferi energie. De asemenea, conțin fibre care îmbunătățesc sănătatea digestivă. În plus, includ: cupru, vitamine B și carbohidrați, conform Healthline.
Iaurt simplu
Iaurtul conține cantități mari de calciu și vitamina D, fiind unul dintre aceste alimente bogate în biotină. O deficiență de vitamina D poate duce la: căderea părului, slăbiciune și alte probleme care pot deveni severe dacă sunt ignorate. Alături de acestea, iaurtul are concentrații mici de biotină.
Broccoli
Broccoli este considerat un superaliment datorită concentrației ridicate de nutrienți. Este bogat în vitamina K, care susține sănătatea oaselor și a pielii. Iar vitamina C și antioxidanții săi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.
În plus, dacă o consumi frecvent, broccoli poate reduce inflamația din corp. Aceasta reprezintă o sursă importantă de kaempferol, un flavonoid care ajută corpul să combată alergiile și inflamația.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.