Adulții cu ADHD au o sensibilitate mai mare la atingere. Un nou studiu a analizat modul în care creierele adulților cu tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie procesează informațiile tactile în comparație cu adulții neurotipici.
Participanții la cercetare care sufereau de ADHD au prezentat o sensibilitate mai mare la stimulii tactili. Aceasta s-a observat atât în rapoartele în care s-au autoevaluat, cât și în condiții experimentale. Descoperirile recente sugerează că persoanele cu ADHD se pot confrunta cu o suprasolicitare senzorială legată de atingere.
Adulții cu ADHD au o sensibilitate mai mare la atingere
În urma studiului, oamenii de știință au stabilit că simptomatologia ADHD și sensibilitatea la atingere sunt direct legate. Aceștia au găsit dovezi ale supraîncărcării senzoriale tactile în ADHD. În plus, au observat un indiciu că aceasta se poate asocia în mod specific cu lipsa capacității de menținere a atenției.
Rezultatele au sugerat faptul că sensibilitatea tactilă și supraîncărcarea senzorială au un impact semnificativ asupra desfășurării activităților zilnice și a calității vieții multor persoane cu ADHD. Totodată, cercetătorii implicați în obținerea datelor consideră că clinicienii au nevoie să ia în considerare acest aspect atunci când își tratează pacienții, potrivit Psy Post.
În cadrul studiului, pacienții au experimentat trei tipuri de atingeri: atingerea propriului corp, atingerea venită din partea altei persoane și atingerea unui obiect.
Mulți oameni de știință discută despre sensibilitățile senzoriale în literatura destinată persoanelor cu ADHD pentru a gestiona simptomele. Însă, cercetările experimentale pe această temă sunt limitate, mai ales în cazul adulților.
Studiile despre ADHD încă au nevoie de completări
În general, studiile efectuate s-au concentrat în mare parte pe copii. Acestea au avut la bază în mare măsură rapoartele oferite de participanți despre propriile simptome și observațiile părinților. Practic, s-au folosit mai puțin măsurătorile științifice directe.
Autorii lucrării publicate în BMC Psychiatry și-au propus să umple acest gol. Aceștia au efectuat o investigație empirică asupra modului în care sensibilitatea tactilă ar putea fi modificată la adulții care suferă de ADHD.
Studiul a implicat 51 de adulți, dintre care 27 cu ADHD și 24 de persoane neurotipice. Participanții cu ADHD au fost selectați dintr-o clinică de psihiatrie. Toți aceștia au fost diagnosticați cu ADHD în urma unui consult medical efectuat de un psihiatru, conform CSID.
Niciunul dintre participanți nu a avut tulburări psihiatrice simultane sau probleme majore de sănătate. Toți pacienții implicați au oprit administrarea medicamentelor pentru ADHD timp de 24 de ore înainte de a participa la cercetare.
Participanții neurotipici au fost comparați în funcție de vârstă și sex cu participanții care aveau ADHD. Ambele grupuri au completat chestionare despre simptomele lor ADHD și sensibilitatea la atingere.
Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie se poate caracteriza prin simptome precum: agitație, capacitate de atenție scăzută și lipsa puterii de concentrare. Persoanele care suferă de această problemă mintală sunt frecvent diagnosticate greșit cu alte afecțiuni. Tulburarea prezintă mai multe subtipuri. Poate avea la bază mai multe cauze, dar, de cele mai multe ori, este provocată de o disfuncție a neurotransmițătorilor de la nivelul creierului, mai ales a dopaminei și a noradrenalinei.