Recunoașterea infertilității este dificilă pentru multe femei. Când se confruntă cu probleme de infertilitate, multe dintre acestea experimentează anxietate, furie și un sentiment de pierdere în fiecare lună, atunci când nu reușesc să rămână însărcinate. Citește despre acupunctura în infertilitate.
Fertilitatea unei femei începe să scadă în jurul vârstei de treizeci de ani. Organele sale de reproducere devin mai susceptibile la infecții, astfel că femeia devine mai puțin capabilă să conceapă. Acest declin este cunoscut sub numele de „fereastra reproductivă”.
Când se consideră că o femeie este infertilă
„Un cuplu care are o viață intimă regulată, care nu obține o sarcină după un an de încercări, poate fi încadrat ca infertil. Urmează apoi o etapă importantă în ceea ce privește acest diagnostic și anume stabilirea cauzelor. Lipsa obținerii unei sarcini poate fi cauza unor probleme masculine, feminine sau mixte. De regulă, după sfaturi și tratamente specifice, cuplul obține o sarcină, în acest caz diagnosticul inițial devenind hipofertilitate.
Nuanțarea trebuie să fie clară: infertilitatea se poate exprima numai atunci când cauzele ce o produc sunt clare, ușor de pus în evidență și ireversibile.”, explică dr. George Vasilescu – medic primar ginecolog, specialist în tratamentul infertilității cuplului și acupunctură, Ensana Health Spa Sovata.
De aceea, pentru o femeie ocupă un rol important să-și cunoască corpul și să se gândească la binele său. Astfel, femeile care se luptă să conceapă apelează adesea la terapii alternative pentru a aborda problemele legate de intimitatea emoțională și relațiile sexuale. În acest mod, se reduc și mai mult ratele de infertilitate feminină. În acest sens, multe cupluri apelează la tratamente holistice și pe bază de plante, cum ar fi consumul de ceai de frunze de zmeură roșie și acupunctura, una dintre cele mai fiabile și totuși sigure tehnici.
Ce este acupunctura
„În lume, există diverse tratamente complementare pentru fertilitate. Unele dintre ele și-au dovedit eficiența, altele, probabil, mai au nevoie de timp. Cele mai des întâlnite tratamente adjuvante sunt reprezentate de acupunctură, homeopatie, tratamente balneare, apifitoterapie.”, completează medicul ginecolog George Vasilescu.
În ceea ce privește acupunctura, aceasta a devenit mai acceptată în societatea occidentală în ultimul secol, conform Mayo Clinic. Însă, această formă străveche de medicină chineză (datează din secolul 2 î.e.n) este considerată foarte eficace în continentul asiatic și nu numai.
Își are rădăcinile în medicina tradițională chineză. Chiar OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a aprobat-o pentru tratamentul anumitor afecțiuni. Acupunctura are numeroase beneficii asupra minții și corpului datorită influenței sale asupra funcțiilor energetice ale organismului.
Acupunctura este o terapie holistică care ia în considerare sănătatea pacientului din punctul de vedere al corpului și psihicului. Aceasta exploatează strategic anumite puncte de presiune care pot sprijini echilibrul. Cu istorie antică, dar cu aplicații foarte moderne, acupunctura permite ameliorarea durerii și calmarea anxietății.
Efectele acupuncturii sunt curative, dar acest tratament poate fi util și în prevenirea mai multor boli. Absența efectelor secundare face, de asemenea, ca acupunctura să fie benefică pentru toată lumea, indiferent de vârstă.
În ce măsură poate acupunctura să crească fertilitatea la femei
Acupunctura în infertilitate poate fi eficientă. Această terapie chineză antică, care implică introducerea de ace subțiri în anumite puncte ale corpului, a câștigat atenție ca tratament complementar de fertilitate. Se crede că ajută la reglarea fluxului de energie (Qi) al organismului și susține sănătatea generală.
Care sunt mecanismele de acțiune
Reglarea hormonală: Acupunctura poate afecta axa hipotalamo-hipofiză-ovariană. Aceasta joacă un rol crucial în reglarea hormonilor de reproducere, cum ar fi hormonul foliculostimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), estrogenul și progesteronul. Această ajustare poate contribui la optimizarea ciclurilor menstruale și la îmbunătățirea ovulației.
Îmbunătățirea fluxului sanguin: Se crede că acupunctura crește fluxul de sânge către organele de reproducere, inclusiv ovarele și uterul. Îmbunătățirea circulației sângelui poate îmbunătăți livrarea nutrienților și hormonilor către aceste organe, susținându-le funcția.
Reducerea stresului: Stresul poate avea un impact negativ asupra fertilității prin afectarea nivelului hormonal și perturbarea ciclurilor menstruale. S-a demonstrat că acupunctura reduce nivelul de stres prin promovarea relaxării și reducerea răspunsului organismului la factorii de stres.
Stimularea endorfinei: Acupunctura poate stimula eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale, care ameliorează durerea și îmbunătățesc starea de spirit din organism. Acest lucru poate contribui la un sentiment de bunăstare și poate îmbunătăți rezultatele fertilității.
Beneficiile acupuncturii
Cercetarea științifică occidentală susține acupunctura și beneficiile acesteia în mai multe domenii. Terapia, de fapt, promovează producția de substanțe analgezice și antiinflamatorii, cum ar fi endorfinele și neuromediatorii, precum și blocarea transmiterii durerii.
Acupunctura asigură beneficii care se obțin prin evitarea administrării de medicamente și într-un mod complet nedureros. Acupunctura este, de asemenea, în general lipsită de efecte secundare și poate fi efectuată chiar dacă sunt urmate terapii medicamentoase.
De asemenea, acupunctura poate fi folosită și pentru alte patologii, nu neapărat dureroase, cum ar fi tratamentul alergiilor și astmului, sindromul colonului iritabil și constipația. Adesea, beneficiile acupuncturii sunt mai vizibile asupra anxietății, depresiei și tulburărilor de somn. De asemenea, acupunctura în infertilitate poate fie la fel de eficientă.
Numărul de ședințe necesare pentru a obține beneficiile acupuncturii
Deși micile beneficii sunt vizibile imediat, este nevoie de câteva ședințe pentru a putea observa o îmbunătățire reală, mai ales în cazul bolilor cronice. În orice caz, medicul va fi cel care va stabili numărul de tratamente necesare pentru a atenua și învinge problema. Acesta va planifica un traseu cu sesiuni și cicluri lunare sau săptămânale care să fie distribuite pe tot parcursul anului.
Acupunctura în infertilitate poate fi mai eficientă cu ajutorul unui medic. La Sovata, medicul primar ginecolog, George Vasilescu, specialist în tratamentul infertilității cuplului și acupunctură, folosește acupunctura pentru combaterea infertilității.
„La Sovata, se pot trata persoane care doresc obținerea unei sarcini prin metode naturale, simple; persoane care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotransfer fresh sau cu embrioni înghețați), șansele de reușită crescând în aceste cazuri simțitor.
Optim, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, iar în cazuri speciale cu 3 – 4 luni înainte, luându-se în considerare posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament; endometru nedezvoltat, incapabil de nidație; insuficiență ovariană în formă incipientă; stări cronice de oboseală, stres accentuat; inflamații pelvine cronice și consecințele acestora.”, explică medicul George Vasilescu.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.