Antena

În cât timp iese alcoolul din sânge și din aerul expirat. Ce trebuie să știe șoferii

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 februarie 2025, 07:45

Viteza cu care elimini alcoolul din sânge diferă în funcție de vârstă, de starea ficatului și de metabolismul fiecăruia. Femeile metabolizează alcoolul mai lent decât bărbații. Concentrația de alcool din aerul expirat scade într-un ritm similar celei din sânge. Află în cât timp iese alcoolul din sânge și din aerul expirat.

Reclamă

Metabolismul alcoolului este reglat de două tipuri de enzime care se găsesc în principal în ficat: alcool dehidrogenazele (ADH) și aldehid dehidrogenazele (ALDH). Acestea descompun molecula de alcool și fac posibilă eliminarea prin urină a substanțelor rezultate. 

Mai întâi, ADH metabolizează alcoolul în acetaldehidă, o substanță foarte toxică și cunoscută pentru efectul său carcinogen, potrivit National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), instituție a Statelor Unite. Apoi, acetaldehida este metabolizată în continuare într-un alt produs secundar mai puțin activ numit acetat, care este apoi descompus în apă și dioxid de carbon pentru a fi eliminat ușor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cât timp iese alcoolul din sânge?

Ficatul are o capacitate limitată și o viteză relativ constantă cu care procesează și elimină alcoolul din sânge. În medie, elimină aproximativ 0,15‰ (sau 0,15 grame per litru de sânge) din alcoolemie (concentrația de alcool din sânge) pe oră. De exemplu, dacă ai o alcoolemie de 0,8‰ (sau 0,8 g/L), organismul tău are nevoie de aproape 5 ore și jumătate pentru a elimina complet alcoolul din sânge.

Totuși, este puțin probabil să ai un alcooltest acasă pentru a face acest calcul, așa încât este mai utilă exprimarea ratei de metabolizare în grame de alcool pur. Ficatul elimină, în medie, între 0,1 și 0,2 g de alcool pur per kilogram corp pe oră. 

Reclamă

Iată cum poți calcula în cât timp iese alcoolul din sânge dacă ai 70 de kilograme și bei o sticlă de 500 ml de bere blondă. Pentru această greutate, viteza minimă de metabolizare a ficatului este de 7 grame de alcool pur/oră, iar cea maximă este de 14 g/oră. O sticlă de bere de 500 ml conține aproximativ 18 grame de alcool pur, astfel că timpul maxim necesar pentru a elimina alcoolul din sânge va fi de 2,6 ore, iar cel minim va fi de 1,3 ore.

Iată cât durează eliminarea altor băuturi alcoolice la o persoană cu o greutate similară:

  • 100 ml vodcă (40% vol.) conțin 32 g de alcool pur. Timpul minim în care se elimină alcoolul este de 2,3 ore, iar cel maxim, de 4,5 ore;
  • 100 ml lichior (25% vol.) au 20 g alcool pur și se elimină într-un interval de 1,4 și până 2,9 ore;
  • 100 ml vin (12% vol.) conțin 9,6 g de alcool pur și se elimină într-un interval de 0,7 și până la 1,4 ore.

Dar din aerul expirat?

Majoritatea alcoolului este metabolizată de ficat, dar o mică proporție se elimină și prin plămâni, în aerul expirat. Mecanismul este următorul: alcoolul ajunge în sângele din întregul corp, inclusiv în sângele din capilare, cele mai mici vase de sânge. Acestea sunt conectate la alveolele pulmonare, iar o mică parte din alcoolul din sânge se transferă în aerul din plămâni, pentru a fi expirat.

Reclamă

Procentul de alcool eliminat prin plămâni este de aproximativ 2-5% din cantitatea consumată. Între alcoolemia din sânge și alcoolul expirat există o corelație directă, deoarece alcoolul se transportă în plămâni atâta timp cât există în sânge. Concentrația de alcool din aerul respirat reflectă alcoolemia din sânge.

Etilotestele, aparatele care măsoară cantitatea de alcool din aerul expirat, se bazează pe această corelație. Pe măsură ce ficatul metabolizează alcoolul și nivelul său din sânge scade, concentrația de alcool din aerul expirat se diminuează într-un ritm similar. Așadar, când alcoolul se elimină din sânge, nu va mai exista nici în aerul expirat.

Raportul dintre alcoolemia din sânge și cea din aerul expirat este de aproximativ 2:1. Aceasta înseamnă că o alcoolemie de 0,8‰ în sânge (sau 0,8 g/L) corespunde, în medie, unei concentrații de 0,4 mg/L aer expirat.

Ce influențează viteza de eliminare a alcoolului

Diferența atât de mare în rata de metabolizare este dată de mai mulți factori:

  • Genetica. Nivelurile și activitatea celor două enzime care metabolizează alcoolul variază de la o persoană la alta, în funcție de caracteristicile genetice. Unele persoane produc o cantitate mai mare de enzime sau acestea sunt mai active decât la altele, ceea ce le permite să descompună și să elimine alcoolul din sânge mai repede;
  • Sexul. În cât timp iese alcoolul din sânge variază între femei și bărbați. Femeile metabolizează alcoolul diferit, deoarece nivelul enzimelor care îl descompun este mai scăzut la ele;
  • Vârsta. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, eficiența cu care ficatul metabolizează alcoolul tinde să scadă. Enzimele care îl descompun deveni mai puțin activ odată cu îmbătrânirea. Totodată, unele medicamente administrate împotriva bolilor cronice ale vârstnicilor pot încetini metabolizarea alcoolului;
  • Starea ficatului. Viteza de metabolizare a alcoolului depinde într-o mare măsură de sănătatea ficatului. Bolile care lezează ficatul, precum ciroza, tipurile de hepatite sau steatoza hepatică, pot să reducă producția enzimelor care descompun alcoolul. 

Ce influențează nivelul alcoolemiei

Concentrația de alcool din sânge este influențat de o serie de factori:

  • Cantitatea consumată. Ficatul procesează alcoolul cu o viteză aproximativ constantă. Cu cât bei mai mult, cu atât ficatul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l metaboliza complet. Excesul rămâne în sânge și crește alcoolemia;
  • Alimentație. Absorbția alcoolului în sânge este încetinită de mâncare. În special alimentele bogate în grăsimi și proteine consumate înainte sau în timp ce bei încetinesc procesul de golire a stomacului. Dacă bei pe stomacul gol, alcoolul va trece mai repede în sânge și alcoolemia va crește mai repede;
  • Greutatea corporală. Persoanele cu o greutate mai mare au un volum de sânge mai mare, ceea ce ajută la „diluarea” alcoolului. După aceeași cantitate de alcool consumată, acestea pot avea o alcoolemie mai scăzută decât persoanele cu o greutate mai mică;
  • Sexul. Greutatea femeilor este, în general, mai mică decât a bărbaților, ceea ce face ca alcoolemia să fie mai mare la ele pentru aceeași cantitate de alcool consumată.

Ce se întâmplă în corpul tău când începi să consumi alcool

Alcoolul nu trece prin procesul complet de digestie ca alte alimente sau băuturi, dar interacționează cu sistemul digestiv. Când ajunge în stomac, aproximativ 20% din cantitatea consumată se absoarbe și intră în sânge. Restul alcoolului este absorbit prin intestinul subțire.

După ce intră în sânge, este transportat prin sistemul circulator către toate organele și țesuturile corpului, cărora le afectează funcționarea. În doar câteva minute de la consum, ajunge la creier și produce efecte imediate. În funcție de concentrația de alcool din sânge, pot apărea modificări în comportament și judecată, probleme de coordonare și reflexe mai reduse. 

La o alcoolemie de:

  • 0,3‰, efectele alcoolului sunt subtile. Deși ai impresia că îți menții controlul, în realitate, judecata și vederea ta nu sunt la fel de bune și îți este mai greu să faci două lucruri în același timp, potrivit WebMD;
  • 0,5‰, te simți mai relaxat și dezinhibat, dar nu mai ești la fel de alert. Poate să-ți fie dificil să conduci, să urmărești obiectele în mișcare și să reacționezi rapid în situații de urgență;
  • 0,8‰, ești în stare de ebrietate, ceea ce înseamnă că îți pierzi echilibrul, vorbirea devine neclară, iar vederea îți este afectată. Viteza de reacție încetinește semnificativ, iar judecata și autocontrolul sunt considerabil diminuate;
  • 2‰, poți experimenta confuzie, pierderea echilibrului, vomă sau leșin;
  • 4‰, viața îți este pusă în pericol. O astfel de alcoolemie poate duce la comă și insuficiență respiratorie, fiind o urgență medicală.

Prin circulație, alcoolul ajunge și la inimă, influențând ritmul cardiac și tensiunea arterială. Când este distribuit în mușchi, afectează forța musculară și echilibrul. Ficatul începe să descompună alcoolul, iar rinichii elimină prin urină substanțele rezultate din metabolizarea lui. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de mult îngrașă alcoolul – tabel calorii. Băuturi alcoolice cu puține calorii
Cât de mult îngrașă alcoolul – tabel calorii. Băuturi alcoolice cu puține calorii
Cât de mult îngrașă alcoolul – tabel calorii. Băuturi alcoolice cu puține calorii
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție împotriva obezității
Reclamă
PARTENERI
icon