Apendicele este considerat un organ rudimentar, care și-a pierdut utilitatea odată cu evoluția speciei umane și, de multe ori, se îndepărtează fără ezitare. Totuși, cercetările moderne au arătat că el îndeplinește anumite funcții în organism și nu este chiar lipsit de importanță. Află ce rol are apendicele în organism.
Acest organ tubular, de mărimea degetului mic de la mână, este atașat de prima porțiune a intestinului gros, numită cecum. Apendicele este considerat o prelungire a acestuia. Denumirea latină, appendix vermiformis (apendice vermiform), se traduce prin „formă de vierme” și face referire la aspectul său.
Apendicele este o structură musculară. Acesta măsoară, în medie, 8-10 centimetri în lungime și mai puțin de 1,3 centimetri în diametru, conform Enciclopediei Britannica.
Multă vreme, a fost considerat un organ vestigial, mai exact o rămășiță din cursul evoluției speciei umane care şi-a pierdut utilitatea în timp, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, și cu măselele de minte. Îndepărtarea chirurgicală a apendicelui nu pare să aibă efecte negative asupra sănătății. Acest lucru a întărit convingerea că nu are un rol activ în corp și nu poate fi un organ vital.
Ce rol are apendicele în digestie
Teoriile evoluționiste susțin că, în trecut, apendicele ar fi avut un rol esențial pentru supraviețuirea strămoșilor ierbivori ai oamenilor. El îndeplinea un scop specific, și anume, digestia alimentelor. La vertebratele ierbivore, acest organ are dimensiuni mai mari și ajută la digestia vegetalelor dure, cum ar fi scoarța copacilor, potrivit News Medical.
Totuși, pe măsură ce oamenii au evoluat și au început să includă în dietă alimente mai ușor de digerat, apendicele și-a pierdut treptat funcția. Unii oameni de știință au convingerea că, în timp, va dispărea complet din corpul uman.
Cu toate acestea, studiile mai recente și tehnologia modernă au arătat că apendicele ocupă în continuare un rol important pentru digestie. Cercetătorii de la Duke University Medical Center, din Statele Unite, au descoperit ce rol are apendicele în corpul uman: produce și stochează bacteriile benefice pentru intestinul uman.
Sistemul digestiv este populat de bacterii „bune”, care contribuie la digestia alimentelor. În situația unor problemele gastrointestinale cum sunt episoadele de diaree severă, aceste bacterii se elimină din sistemul digestiv, dar aici intervine apendicele.
Conform cercetătorilor, apendicele eliberează bacterii benefice din rezervorul său și reface microbiomul intestinal. Un studiu a fost publicat în anul 2007 în Journal of Theoretical Biology și a fost primul care a arătat importanța apendicelui pentru sănătatea digestivă.
Cercetări ulterioare au susținut că acest organ are și un rol în mișcarea și eliminarea reziduurilor din sistemul digestiv.
Apendicele este un organ al sistemului imunitar
Studiile din ultimii ani au arătat că apendicele uman joacă un rol imunitar important, mai ales în primii 30 de ani de viață. Acest organ conține țesut limfoid bogat în limfocite (celule B și celule T) care facilitează expunerea leucocitelor (globule albe) la antigene. Antigenele sunt particule străine precum bacterii, virusuri sau alte substanțe care pot declanșa răspunsuri imune. Această expunere pregătește leucocitele să recunoască agenții patogeni și să combată eficient infecțiile tractului digestiv.
Dacă te întrebi ce rol are apendicele, gândește-te că prin interacțiunea cu antigenele, apendicele stimulează producția de anticorpi. În esență, funcționează ca un „centru de antrenament” pentru celulele imunitare, contribuind la dezvoltarea unui răspuns imun sănătos în copilărie și tinerețe.
De asemenea, apendicele joacă un rol în menținerea integrității mucoasei intestinale. Țesutul limfoid ajută la identificarea agenților patogeni care pătrund în tractul digestiv și la inițierea unui răspuns imun local. Prin aceste mecanisme, pot fi prevenite inflamațiile și infecțiile intestinale.
Ce urmări poate avea scoaterea apendicelui
Studiile din ultimii ani susțin că îndepărtarea apendicelui poate avea mai multe efecte nedorite asupra sănătății digestive:
- infecțiile cu bacteria Clostridium difficile tind să fie mai frecvente la persoanele cărora li s-a îndepărtat apendicele;
- recuperarea după boli diareice tinde să fie mai lentă în lipsa apendicelui, întrucât are o contribuție la refacerea microbiotei intestinale;
- există o posibilă asociere între extirparea apendicelui și un risc mai crescut de colită ulcerativă și de boală Crohn. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această corelație.
„Se cercetează utilizarea antibioticelor și alte metode de a trata apendicita fără a-l îndepărta complet (n.r. – apendicele), având în vedere dovezile care se acumulează că este, de fapt, benefic pentru sănătate”, a declarat profesorul de anatomie Heather Smith, de la Midwestern University, într-un interviu pentru National Public Radio (NPR), din SUA.
Rolul benefic al apendicelui în menținerea echilibrului microbiomului și în susținerea imunității demonstrează că nu este un organ complet inutil. Cu toate acestea, extirparea lui devine o necesitate în caz de infecții severe. Inflamația acută a apendicelui, cunoscută ca apendicită, poate duce la complicații grave și potențial periculoase pentru viață dacă nu este tratată prompt.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.