Statinele sunt o clasă de medicamente prescrisă frecvent pentru reducerea colesterolului LDL. Medicii avertizează că este foarte important să știi când să le administrezi, ce alimente sau băuturi trebuie să eviți și ce să faci dacă uiți să le iei. Află în continuare cum se administrează corect aceste medicamente pentru colesterol.
Colesterolul ridicat este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Acesta contribuie la dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune în care grăsimile și alte substanțe se acumulează în artere, le îngustează și îngreunează circulația sângelui.
Ateroscleroza poate duce la complicații cardiovasculare grave, cum sunt infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Scăderea nivelului de colesterol este esențială în prevenirea și gestionarea aterosclerozei. Colesterolul LDL, cunoscut drept colesterol „rău”, este cel care trebuie redus, în mod special. În același timp, colesterolul HDL sau „bun” ar trebui menținut la un nivel optim sau crescut.
Când ar trebui să iei medicamente pentru colesterol
Nu toți cei care au colesterolul mărit au nevoie să ia un tratament medicamentos. Mulți oameni îl pot gestiona eficient prin modificări ale stilului de viață, care includ o alimentație sănătoasă, exerciții fizice și renunțarea la fumat.
Cu toate acestea, este recomandat să iei medicamente pentru colesterol dacă ai un risc crescut de boli cardiovasculare sau dacă nu poți reduce nivelul colesterolului doar prin modificarea stilului de viață.
Estimarea riscului cardiovascular se realizează cu ajutorul unei diagrame de risc elaborată de Societatea Europeană de Cardiologie prin Ghidul European de Prevenție a Bolilor Cardiovasculare. În determinarea riscului, aceasta ia în considerare factori precum:
- vârsta;
- sexul;
- colesterolul;
- tensiunea arterială;
- fumatul.
Pe baza unui calcul, medicul cardiolog poate stabili un grad de risc încadrat ca scăzut, moderat sau ridicat și recomandă măsuri preventive în funcție de acesta. Statinele, medicamentele recomandate de obicei pentru reducerea colesterolului, sunt prescrise în principal atunci când riscul cardiovascular al pacientului este moderat sau ridicat.
„Prima categorie care ar trebui să ia în considerare administrarea de statine include orice persoană care a avut un atac de cord, un accident vascular cerebral, o operație de bypass sau un stent”, spune dr. David Davidson, cardiolog la Endeavor Health NorthShore Hospitals, din Statele Unite, citat de revista Parade.
Recomandare de statine au și persoanele cu un colesterol LDL ridicat, cu o valoare mai mare de 190 mg/dl și care nu este cauzat de o afecțiune subiacentă, cum ar fi o problemă tiroidiană. De asemenea, persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să ia în considerare utilizarea unei statine.
Cum se iau corect statinele. Greșeala de evitat când iei medicamente pentru colesterol
Majoritatea persoanelor care primesc statine trebuie să le ia pe termen lung sau chiar pe viață, deoarece tratează efectele colesterolului, dar nu și cauza de bază. De aceea, administrarea corectă este foarte importantă pentru a reduce riscurile de efecte secundare și a maximiza beneficiile.
În zilele aglomerate sau la începutul tratamentului, când administrarea lui nu a devenit o rutină încă, se poate întâmpla să uiți doza zilnică de statine. Multe persoane sunt tentate să ia o doză dublă în ziua următoare pentru a o compensa pe cea uitată, dar medicii cardiologi nu recomandă acest lucru.
O zi de pauză nu influențează prea mult nivelul colesterolului tău, dar o doză dublă poate fi periculoasă. Statinele administrate în doze mari pot cauza rabdomioliză, o afecțiune musculară gravă în care țesuturile musculare se dezintegrează. Rabdomioliza se manifestă prin:
- dureri musculare foarte puternice;
- slăbiciune musculară;
- urină închisă la culoare;
- oboseală foarte puternică;
- febră;
- confuzie;
- senzație de greață și vărsături.
În cazurile severe, afecțiunea provoacă insuficiență renală sau șoc metabolic și poate fi fatală. Așadar, dacă ai uitat să iei o pastilă, în ziua următoare ar trebui să administrezi doar o doză, ca de obicei.
În ce moment din zi se administrează statinele
Cel mai bun moment din zi în care poți lua aceste medicamente pentru colesterol depinde de tipul de statine. Statinele cu acțiune scurtă, cum ar fi simvastatina și lovastatina, se iau seara, deoarece colesterolul este produs în principal pe timpul nopții. Statinele cu eliberare prelungită, cum este rosuvastatina, pot fi luate la orice oră din zi.
„Cel mai important este să-ți amintești să iei medicamentul în mod constant și la aceeași oră în fiecare zi”, recomandă cardiologul Nieca Goldberg.
Eficiența statinelor depinde de o administrare consecventă, care asigură un nivel constant de medicament în organism.
Alimente și băuturi de evitat
Grepfrutul și sucul de grepfrut ar trebui evitate dacă îți administrezi anumite medicamente pentru colesterol din clasa statinelor. Acest fruct poate interfera cu modul în care organismul metabolizează medicamentul și crește riscul de efecte secundare dacă sunt luate împreună.
Grepfrutul conține o substanță chimică numită furanocumarină, care împiedică descompunerea corectă a statinelor și se produce o acumulare a medicamentului în organism. Trei din patru statine de pe piață interacționează cu grepfrutul, atrag atenția cardiologii.
De asemenea, este de preferat să eviți consumul excesiv de alcool dacă iei aceste medicamente pentru colesterol. Atât alcoolul, cât și statinele se metabolizează în principal în ficat. Consumul excesiv de alcool suprasolicită ficatul și poate crește riscul de afectare hepatică la persoanele care iau statine.
Interacțiuni medicamentoase
Statinele pot interacționa cu alte medicamente, cum ar fi Paxlovid, un antiviral oral recomandat în tratamentul COVID-19. Când cele două se administrează simultan, riscul de efecte secundare crește. „Paxlovid poate interacționa cu unele statine și poate crește riscul cardiovascular, așa că se recomandă să nu iei statine în timpul tratamentului cu Paxlovid”, atenționează dr. Goldberg.
Dacă urmezi și alte tratamente simultan cu statine, informează-ți medicul pentru a calcula dozele optime sau pentru a găsi alternative mai sigure. Atunci când sunt luate corect, aceste medicamente pentru colesterol pot salva vieți.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.