Gelatina este o substanță care se prepară din colagen animal și care oferă alimentelor precum bezelele sau bomboanele din gumă o textură caracteristică și similară jeleului. Citește despre efectele consumului de gelatină.
Gelatina se găsește deseori în cantități reduse în alimente, dar se poate consuma inclusiv ca supliment. Ingredientul nu are aromă și este incolor. De obicei, se adaugă la preparare pentru a îngroșa și stabiliza alimentele și suplimentele.
Efectele consumului de gelatină
Gelatina este o sursă de proteine și sodiu și conține cantități reduse de micronutrienți, inclusiv: potasiu, fosfor și fier. În același timp, nu include carbohidrați sau grăsimi.
Alături de utilizările sale culinare, gelatina poate oferi o serie de beneficii sănătății organismului. Gelatina poate contribui la tratarea unor probleme de sănătate, cum ar fi: diareea, unghiile casante, îmbătrânirea pielii și osteoporoza.
În general, consumul de gelatină este sigur, însă excesul sau includerea sa în dietă pe termen lung poate provoca efecte adverse, precum: gingii umflate, durere în gât și răni bucale.
Pot sprijini sănătatea pielii
Efectele consumului de gelatină pot fi eficiente în vindecarea rănilor, deoarece poate fi foarte compatibilă cu pielea umană. Aceasta poate ajuta la inițierea procesului de vindecare a rănilor atunci când suferi o tăietură, o zgârietură sau alte răni.
Pot susține sănătatea oaselor
Consumul de gelatină poate avea un rol în susținerea sănătății oaselor pentru că poate ajuta la îmbunătățirea sintezei colagenului. Deoarece colagenul ocupă un rol în menținerea structurii și forței oaselor, sinteza colagenului poate îmbunătăți sănătatea oaselor și poate preveni leziunile musculo-scheletice, potrivit Health.
Pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Efectele consumului de gelatină pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv. Peptidele gelatinoase ar putea diminua eliberarea de citokine, mai exact de proteine mici care contribuie la inflamarea intestinului. Aceastea ar putea fi eficiente mai ales pentru persoanele cu boală inflamatorie intestinală.
Pot menține procesul de slăbire
De obicei, gelatina nu conține grăsimi și carbohidrați, în funcție de modalitatea de preparare. Din acest motiv, se caracterizează printr-un conținut redus de calorii. Aceasta poate diminua apetitul și poate oferi senzație de sațietate, ceea ce poate avea un rol în sprijinirea procesului de slăbire.
Pot oferi un aspect mai plăcut pielii și părului
Suplimentele cu gelatină pot avea rezultate pozitive pentru îmbunătățirea aspectului pielii și părului. Gelatina poate crește umiditatea și densitatea de colagen a pielii. În plus, poate crește grosimea firului de păr, conform Healthline.
Pot aduce beneficii funcției creierului și sănătății mintale
Efectele consumului de gelatină pot aduce beneficii funcției creierului și sănătății mintale. Gelatina este foarte bogată în glicină, un aminoacid care se poate asocia cu funcția creierului. Administrarea de glicină poate îmbunătăți în mod considerabil memoria și anumite aspecte ale atenției. Aceasta poate ameliora tulburările de sănătate mintală. Folosirea suplimentelor cu gelatină ar putea contribui la atenuarea simptomelor de tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare dismorfică corporală sau schizofrenie.
Pot îmbunătăți calitatea somnului
Aminoacidul glicină, care se găsește în cantități mari în gelatină, ar putea ajuta la îmbunătățirea somnului. Administrarea sa te poate ajuta să adormi într-un timp mai scurt și poate diminua stările de oboseală de a doua zi. Totuși, dacă ai o stare frecventă de somnolență pe parcursul zilei, este indicat să ceri consultul unui medic deoarece poate fi un simptom timpuriu al demenței sau al altor afecțiuni.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.