Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere, chiar dacă numărul de decese provocate de această afecțiune continuă de scadă. Datele au fost publicate într-un nou raport al Societății Americane a Cancerului (ACS), denumit Statisticile Cancerului de Sân 2024. Acestea arată evoluția acestui tip de cancer în rândul populației.
În perioada 2012-2021, numărul de diagnostice ale acestei boli a crescut cu 1% în fiecare an. Începând cu anul 1989, mortalitatea cauzată de cancerul de sân s-a redus cu aproximativ 44%. Cea mai mare creștere a fost identificată în rândul femeilor cu vârsta sub 50 de ani. Numărul de cazuri a înregistrat o creștere de 1,4% pe an.
Numărul femeilor sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân este în creștere
Cercetătorii ACS au informat că aproximativ 518.000 de decese din cauza cancerului de sân au fost prevenite din anul 1989 până în prezent. Aceasta se datorează avansării metodelor de diagnostic și tratamentelor, conform New York Post.
Doctorul William Dahut, director științific ACS, a evidențiat că femeile prezintă un risc mult mai redus de deces din cauza cancerului de sân. Însă, el consideră că se mențin unele diferențe îngrijorătoare. Aceasta se poate observa în special pentru americanii de origine asiatică, cei proveniți din insulele din Pacific, nativii americani și persoanele de culoare.
„Deși rata mortalității cauzate de cancerul de sân a scăzut cu 44% datorită progreselor în depistarea și tratamentul precoce, creșterea continuă a incidenței cancerului de sân poate încetini progresul în viitor”, autorul principal Angela Giaquinto, om de știință asociat în cercetarea și supravegherea cancerului la ACS.
Medicii recomandă femeilor să se testeze în fiecare an începând cu vârsta de 40 de ani. Cele cu antecedente familiale de cancer de sân și factori de risc suplimentari au nevoie de un consult chiar înainte de această vârstă.
Dezvoltarea cancerului este favorizată de mai mulți factori
Cauzele creșterii numărului de femei cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de sân sunt considerate de cercetătorii foarte dificil de stabilit, potrivit Fox News Digital. Din acest motiv, aspectul încă este studiat.
Totuși, tot mai multe paciente care dezvoltă timpuriu boala suferă de obezitate. În special după perioada de menopauză, acumularea de kilograme în exces poate afecta producția de estrogen în organism. Estrogenul este un factor care poate influența evoluția anumitor cancere de sân.
Sarcina scade riscul de cancer de sân. Din acest motiv, nașterea primului copil la o vârstă mai înaintată poate favoriza dezvoltarea afecțiunii. De asemenea, expunerea la toxinele prezente în mediul înconjurător poate fi dăunătoare. În această categorie pot intra pesticidele și unele materiale din plastic.
„Acești perturbatori endocrini imită estrogenul din organism, potențial pot declanșa creșterea anormală a celulelor”, a declarat Dr. Christopher McGreevy, șef asociat pentru chirurgia sânilor la Centrul Medical al Universității Hackensack din New Jersey. În același timp, acesta consideră că factorii genetici pot avea un rol. ,,Anumite mutații ale genelor, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, cresc semnificativ riscul de cancer de sân, chiar și la o vârstă fragedă.”
Conform Eurostat, în perioada 2012-2020, în România a crescut cu 10.75% numărul cazurilor de cancer de sân. Tot în România, în 2022, potrivit European Cancer Information System, s-au înregistrat:
- 12685 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69.4%
- 3877 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16.6%, arată datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.