Datorită conținutului bogat în polifenoli, consumul constant de ceai verde poate produce mai multe modificări în organism. Această băutură poate diminua numeroși factori de risc pentru sănătate. Citește despre băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord.
Dacă suferi de niveluri ridicate de colesterol înseamnă că ai o cantitate prea mare din această substanță grasă în sânge. Odată cu trecerea timpului, se poate acumula în vasele de sânge. Din acest motiv, poate cauza blocaje, cum ar fi acumularea de placă de aterom.
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord
Acumularea plăcii de aterom poate împiedica circulația optimă a sângelui prin artere. Din acest motiv, atunci când cresc nivelurile de colesterol din sânge, apare un factor de risc major de a te confrunta cu urgențe medicale, cum ar fi accidentele vascular cerebrale și atacurile de cord, conform National Library of Medicine.
Există mai mulți factori care pot contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge, iar dieta se regăsește printre aceștia. De exemplu, consumul unei cantități prea mari de grăsimi saturate poate ridica nivelul de colesterol din sânge.
O bună parte din efectele benefice ale ceaiului verde se datorează conținutului ridicat de catechine, mai ales în galat de epigalocatechină (EGCG). Polifenolii recunoscuți sub denumirea de catechine, prezenți în ceaiul verde, pot provoca o reducere semnificativă a nivelului de colesterol total și a nivelului de colesterol LDL, mai exact de lipoproteine cu densitate joasă, denumit și colesterol rău.
Consumul de catechine din ceaiul verde se poate asocia cu o reducere semnificativă a nivelului de colesterol total și colesterol LDL, potrivit Daily Express. Nu există un efect semnificativ asupra lipoproteinelor cu densitate mare, mai exact asupra colesterolului bun, denumit și colesterol HDL, sau a nivelurilor de trigliceride.
Băutura care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord poate oferi o gamă largă de efecte benefice. Catechinele prezente în ceaiul verde pot diminua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer. Pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și pot contribui la prevenirea cariilor dentare.
Efectele băuturii care poate reduce colesterolul și riscul de atac de cord
Ceaiul verde conține cofeină, care poate avea efecte secundare adverse atunci când este consumată în exces. Consumul unor cantități foarte mari de ceai cu cofeină poate provoca reacții adverse precum dureri de cap, insomnie, iritabilitate, stări de amețeală, anxietate, pete pe dinți, interacțiuni cu medicamentele, afecțiuni ale ficatului, bătăi neregulate ale inimii și tensiune arterială ridicată.
Excesul de cofeină poate determina simptome gastrointestinale în cazul persoanelor cu un organism mai sensibil. Totuși, conținutul total de cofeină al ceaiului verde este mai redus decât cel al altor băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua.
În plus, ceaiurile din plante pot interfera cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antiinflamatoarele, medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru echilibrarea tensiunii arteriale și tratamentele antidiabetice.
Alegerea unui ceai de înaltă calitate de la o companie de renume care testează pesticide și alți contaminanți este importantă. Astfel, te poți proteja împotriva ingerării unei cantități de substanțe toxice, conform Eating Well.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.