Antena

Alimente bogate în colagen. Cum poți crește producția acestei substanțe în mod natural

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 ianuarie 2024, 06:59

Colagenul este o proteină care oferă structură: mușchilor, oaselor, pielii și tendoanelor. În plus, nivelurile ridicate pot încetini procesul de îmbătrânire. Producția de colagen poate fi crescută în mod natural prin intermediul alimentației, fără a fi nevoie să apelezi la diferite forme de suplimente. Citește despre alimente bogate în colagen.

Reclamă

Aportul de colagen se asociază cu: o elasticitate crescută a pielii, protecție împotriva razelor ultraviolete, sprijinirea sănătății inimii, susținerea oaselor, îmbunătățirea forței musculare și ameliorarea durerilor articulare.

Alimente bogate în colagen

Pentru a-ți crește depozitele de colagen se recomandă să te concentrezi pe consumul de nutrienți care susțin producția de colagen și pe consumul de alimente care conțin concentrații ridicate de colagen.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Anumiți aminoacizi, precum: glicina, prolina și hidroxiprolina susțin producția de colagen. Vitamina C, zincul, cuprul și sulful sunt necesare pentru a sprijini organismul să-și creeze propriul aport pentru structură și funcții.

De asemenea, colagenul produs de organismul uman susține elasticitatea și hidratarea pielii. În plus, reprezintă proteina cea mai des întâlnită din corp.

Reclamă

Pielea de pe carnea de pasăre

Pielea de pe carnea de pasăre are colagen în compoziție și se numără printre puținele alimente care conțin această substanță. Astfel, îl poți obține în mod direct, ceea ce poate avea efecte benefice asupra sănătății.

Pește

Peștele este unul dintre aceste alimente bogate în colagen și are un conținut foarte bogat în acizi grași omega 3. Oferă proteine ​​de înaltă calitate sub formă de aminoacizi pentru a susține producția de colagen, potrivit Real Simple.

Poți mânca specii de pești mai mici, cum ar fi anșoa și sardine, deoarece ambalarea lor le păstrează: pielea, oasele și țesuturile conjunctive intacte. În timp ce mănânci aceste structuri se dizolvă și pot asigura aminoacizi și colagen pentru a susține producția naturală a organismului.

Reclamă

Fructe citrice

Există puține alimente cu un conținut mai ridicat de vitamina C decât fructele citrice, precum: portocala, lămâia, grepfrutul și lămâia verde. Vitamina C contribuie la menținerea colagenului în corp și are un rol important în obținerea colagenului. Acestea te pot ajuta să asiguri sănătatea: pielii, părului, unghiilor și articulațiilor.

Usturoi

Usturoiul conține numeroși compuși de sulf și aminoacizi, conform Holland and Barrett. Sulful contribuie la încetinirea descompunerii colagenului, iar aminoacizii sprijină producția de colagen, fiind printre aceste alimente bogate în colagen. Pentru a obține rezultate vizibile, este indicat să-l consumi cu regularitate.

Ouă

Ouăle conțin: zinc, sulf și prolină, substanțe care ajută le creearea colagenului în organism. Zincul se găsește în special în gălbenușul de ou, în timp ce prolina și sulful se găsesc în concentrații crescute preponderent în albuș.

Fasole

Leguminoasele precum fasolea pot fi surse vegane de proteine, care oferă aminoacizi esențiali pentru ca organismul să asigure producția de colagen. Pe lângă aceasta, multe soiuri de fasole, inclusiv fasolea pinto și fasolea albă, reprezintă surse importante de cupru.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt alimente bogate în colagen și vitamina C, inclusiv: zmeură, căpșuni, merișoare, afine și acai. Datorită concentrațiilor ridicate pot stimula creearea colagenului în corp. În plus, pot fi alternative bune pentru persoanele vegetariene sau vegane.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Cum scapi de cicatricile cheloide. Care sunt opțiunile de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon