Cum recunoști primele simptome de insolație. Ce metode de prevenție poți folosi

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 iulie 2023, 06:50 / Actualizat: 8 august 2024, 12:05

Insolația este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului. De obicei, reprezintă rezultatul expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Poate apărea când temperatura corpului tău depășește 40 °C și se întâlnește cel mai des în lunile de vară. Află cum recunoști primele simptome de insolație.

Reclamă

De regulă, necesită tratament de urgență. Netrată, îți poate afecta: inima, rinichii, creierul și mușchii. Pe măsură ce tratamentul se amână, afecțiunea se poate înrăutăți și poate crește riscul de apariție a complicațiilor. În unele cazuri foarte severe, există risc de deces.

Simptomele de insolație la copii

Bebeluși și copiii se pot deshidrata într-un timp mai scurt decât adulții din cauza metabolismului ridicat și a rinichilor mai puțin eficienți. Aceasta îi poate predispune la un risc mai mare de apariție a bolilor legate de căldură, potrivit HeatLinkBC.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, bebelușii și copiii au pielea mai sensibilă, ceea ce le poate mări semnificativ riscul de a suferi arsuri solare. Arsurile solare pot crește în mod semnificativ riscul de a suferi de boli legate de căldură și de a dezvolta forme severe.

Transpirația este modalitatea obișnuită de răcire a corpului. Bebelușii nu pot transpira, ceea ce înseamnă că pot dezvolta o afecțiune provocată de căldură mult mai repede decât un copil cu o vârstă mai mare sau un adult.

Reclamă

Cum recunoaștem insolația la bebeluși

Afecțiunile asociate căldurii la bebeluși se caracterizează prin simptome frecvent întâlnite. Prin urmare, simptomele insolației sunt caracterizate în principal prin simptome intense, cum ar fi următoarele:

  • Uscăciune la nivelul gurii și ochilor
  • Senzație de sete intensă sau deshidratare
  • Stări de confuzie
  • Respirație rapidă
  • Urină închisă la culoare
  • Stări de iritabilitate crescută
  • Creșterea temperaturii corpului sau febră mare peste 40,5 °C
  • Piele roșie, fierbinte și uscată
  • Vărsături
  • Insensibilitate sau șoc

Simptome de insolație la adulți

Este important să tratezi insolația încă de la primele simptome pentru a evita agravarea acestora. Mediul cu o temperatură prea ridicată și activitatea fizică intensă te pot predispune la apariția acesteia. De aceea, dacă te-ai expus la acești doi factori și nu te simți bine, poate fi un indiciu că simptomele încep să se manifeste, conform Mayo Clinic.

De asemenea, purtarea unor obiecte vestimentare care nu lasă pielea să respire, deshidratarea și consumul de alcool pot fi alți factori ce te pot predispune la insolație. Ai grijă să-ți iei măsuri de precauție pe perioada anotimpului cald.

Reclamă

Temperatura ridicată a corpului

Dacă nu știi cum recunoști primele simptome de insolație, ia în considerare temperatura corpului. O temperatură a corpului de minim 40 °C reprezintă primul simptom al insolației. Poate fi ușor măsurată prin intermediul unui termometru. Din acest motiv, te poți simți slăbită, amețită și confuză. Temperaturile crescute pot afecta funcționarea organelor.

Greață și vărsături

S-ar putea să simți o senzație de rău din stomac deoarece insolația poate afecta organele interne. Greața și vărsăturile pot apărea ca urmare a temperaturii crescute a corpului. Uneori, poți simți crampe abdominale sau se poate instala diareea, potrivit JumpStart by WebMD.

Starea mentală și comportamentul afectate

Insolația poate provoca stări de confuzie, iritabilitate sau agitație. În cazurile grave, poate cauza delir, vorbire neclară, convulsii sau poate chiar comă. De aceea, dacă observi că simptomele nu se ameliorează, se recomandă să consulți de urgență un medic.

Piele înroșită

Insolația afectează culoarea pielii. Pielea se poate înroși odată cu creșterea temperaturii din organism. În unele cazuri, pielea poate căpăta o nuanță palidă și poate avea un aspect umed. Uneori, pot apărea erupții cutanate. Cu toate acestea, această schimbare poate fi mai greu de sesizat în cazul persoanelor ce au pielea mai închisă la culoare, conform NHS.

Modificarea transpirației

Când vrei să afli cum recunoști primele simptome de insolației, fii atentă la modificarea transpirației. În funcție de cauză, insolația poate avea manifestări diferite. În cazul insolației cauzate de temperatura ridicată, pielea se simte fierbinte și uscată la atingere. În cazul insolației cauzate de exercițiile intense, pielea poate fi uscată sau puțin umedă.

Respirație rapidă

Respirația ta poate deveni rapidă și scurtă. Căldura ridicată pune presiune asupra tuturor funcțiilor corpului și, în consecință, poți experimenta dificultăți de respirație, respirație superficială sau hiperventilație, potrivit Insider.

Puls rapid

Pulsul poate crește semnificativ. Stresul termic pune o povară enormă asupra inimii. Inima bate mai des pentru a te ajuta să-ți răcorești corpul. Este indicat să acorzi mai multă atenție atunci când suferi de boli cardiovasculare și ți se administrează medicație.

Metode de prevenție împotriva insolației

Odată ce ai grijă să urmezi câteva metode de prevenție, scazi semnificativ riscul de a fi afectată de insolație: bea mai multe lichide, poartă haine lejere, folosește cremă de protecție solară cu un SPF de minim 15, stai în medii aclimatizate, evită efortul fizic la temperaturi mari și ai grijă când iei medicamente.

Dacă te numeri printre persoanele care suferă de boli cronice, care pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni cauzate de temperaturi ridicate, se recomandă să eviți căldura. Dacă vrei să practici un sport pe parcursul verii și vrei să afli cum recunoști primele simptome de insolație, asigură-te că există servicii medicale în apropiere.

De asemenea, amintește-ți că vârsta înaintată și creșterea bruscă a temperaturii pot favoriza apariția insolației. De aceea este important să te asiguri că nu-ți pui sănătatea în pericol și nici pe a altor persoane.

În plus, fii atentă cât timp te expui la soare. Câteodată expunerea prelungită poate cauza alunițe periculoase. Deși majoritatea alunițelor rămân inofensive pe tot parcursul vieții, unele dintre acestea pot fi predispuse să se transforme în cancer de piele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Cele mai întâlnite alergii la polen. Când apar, cum se manifestă și ce tratamente se pot aplica
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Probleme de sănătate pe care le poate cauza vremea de toamnă. Ce poți face pentru a le preveni și a le combate
Reclamă
PARTENERI
icon