3 situații când sarcina e posibilă doar prin fertilizare in vitro

Publicat: 8 august 2024, 07:37

Cuplurile care nu reușesc să conceapă un copil pe cale naturală în termen de un an, în pofida încercărilor repetate, au nevoie să ajungă la un medic specialist în infertilitate. Citește despre 3 situații când sarcina e posibilă doar prin fertilizare in vitro.

Stresul este adesea incriminat pentru inabilitatea de a obține o sarcină și de a o duce la termen. Însă, la baza infertilității se află o problemă medicală care, în majoritatea situațiilor, poate fi tratată.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, detaliază în continuare care sunt situațiile medicale în care sarcina nu este posibilă pe cale naturală, ci doar prin fertilizare in vitro.

Patologiile la nivelul trompelor uterine

Una dintre cele mai frecvente cauze pentru care se recomandă ca unică soluție fertilizarea in vitro este obstrucția tubară. Termenul denumește înfundarea sau deteriorarea trompelor uterine.

Atunci când ambele trompe sunt înfundate cu lichid, afecțiune numită hidrosalpinx, sau blocate de fibroame ori focare de endometrioză, șansele de a obține sarcina pe cale naturală sunt aproape inexistente.

Mai mult, există riscul major ca, în cazul deloc de dorit al obținerii sarcinii, embrionul să rămână blocat în trompă (sarcină extrauterină). Această afecțiune nu permite dezvoltarea normală a acestuia și, implicit, duce la pierderea sarcinii. În situațiile grave, poate cauza hemoragie puternică ce poate pune în pericol viața femeii.

Dacă obstrucția este bilaterală, mai exact ambele trompe sunt înfundate, fertilitatea este afectată total, fiind printre cele 3 situații când sarcina e posibilă doar prin fertilizare in vitro. Atunci concepția pe cale naturală devine imposibilă, singura soluție fiind fertilizarea in vitro. Astfel, embrionul se transferă direct în uter, ocolindu-se în acest mod trompele uterine.

Este de dorit ca, înainte de procedura FIV, trompele afectate să fie clipsate sau eliminate chirurgical. Astfel, se pot crește șansele de succes ale procedurii.

Lipsa ovulației

O altă situație în care doar fertilizarea in vitro poate face posibilă concepția este anovulația, conform Cleveland Clinic. Anovulația denumește absența completă a ovulației sau prezența acesteia cu intermitențe.

Procedura de fertilizare in vitro se recomandă atunci când în decurs de șase luni nu a putut fi obținută sarcina pe cale naturală, deși a fost urmat un tratament (modificări în stilul de viață, medicație hormonală, intervenții medicale etc.) și s-a reușit obținerea ovulației. Anovulația se poate regăsi printre aceste 3 situații când sarcina e posibilă doar prin fertilizare in vitro.

Printre cele mai frecvente cauze ale anovulației se numără: sindromul ovarelor micropolichistice, excesul de prolactină, tulburările tiroidiene (hipo sau hipertiroidie), insuficiența ovariană prematură, diabetul necontrolat, bolile renale cronice, anumite medicamente, expunerea la substanțe chimice toxice, excesul de greutate, subponderabilitatea, activitatea fizică excesivă sau chiar stresul. 

Probleme cu spermatozoizii

Indicație de fertilizare in vitro primesc și cuplurile în care partenerul are o producție extrem de redusă de spermatozoizi. Se poate sugera și în cazul în care aceștia sunt imobili ori prezintă forme anormale într-un procent ridicat.

Desigur, înainte de a face această recomandare, medicul urolog cu supraspecializare în infertilitate evaluează în detaliu dosarul medical al pacientului. Acesta recomandă analize amănunțite și, pe baza rezultatelor, stabilește un tratament în consecință.

În majoritatea cazurilor, se propune un plan de tratament. Planul respectiv include administrarea unor suplimente sau medicamente specifice și un set de măsuri care vizează schimbarea stilului de viață. Printre acestea se pot regăsi: renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool, evitarea stresului, limitarea consumului de alimente grase, limitarea aportului de alimente dulci, scăderea în greutate dacă este cazul, purtarea de lenjerie intimă din materiale naturale și pantaloni subțiri și largi, care ajută la menținerea temperaturii optime în zona testiculelor etc.

Dacă astfel de modificări în stilul de viață nu dau rezultate, varianta cu șansele cele mai mari de succes este fertilizarea in vitro cu ICSI. ICSI înseamnă prescurtarea pentru injecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor. În acest mod se poate trata una dintre cele 3 situații când sarcina e posibilă doar prin fertilizare in vitro.

Așadar, diagnosticul de infertilitate nu trebuie privit ca o sentință definitivă și irevocabilă de a nu avea copii. Tehnicile de reproducere umană asistată au în cele mai multe cazuri soluții chiar și pentru situații care pot părea la prima vedere fără șanse.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI