Primul ajutor în caz de arsuri: ce măsuri trebuie să iei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 martie 2023, 08:33

Arsurile sunt printre cele mai întâlnite accidente casnice, dar și printre cele mai periculoase dacă nu sunt tratate prompt și corect. Primul ajutor în caz de arsuri se acordă întotdeauna în funcție de severitatea leziunii. Iată când pot fi tratate acasă arsurile și când e nevoie de îngrijiri medicale. 

Reclamă

Arsurile pielii pot avea diferite cauze și grade de severitate, iar modul în care intervii în primele minute de la producerea lor poate fi decisiv pentru timpul de vindecare și pentru atenuarea simptomelor. Dacă nu este tratată corect, orice leziune a pielii se poate infecta. 

În funcție de agentul care le-a cauzat, arsurile pot fi:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • termice – produse de surse de căldură precum focul, fierul de călcat sau oale fierbinți, dar și de lichide sau aburi fierbinți, caz în care vorbim despre opărire;
  • electrice – produse la contactul cu o sursă de curent electric, prin electrocutare;
  • chimice – produse de substanțe acide care întră în contact cu pielea, precum acidul de baterie, clorul, îngrășămintele, pesticidele, dezinfectanții sau detergenții puternici;
  • arsuri cauzate de radiații – produse de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete.

În funcție de severitate, arsurile se clasifică în trei categorii.

Reclamă

Arsuri de gradul I

Sunt cele mai ușoare arsuri, care afectează doar primul strat al pielii (epidermul). De cele mai multe ori, ele survin după o expunere prelungită la soare sau după contactul nu apă fierbinte (dar nu clocotită). 

Pielea de pe zona afectată de astfel de arsuri rămâne intactă, dar se înroșește, devine caldă sau fierbinte la atingere și este dureroasă, potrivit specialiștilor American Burn Association. Arsurile de gradul I se vindecă în 3-6 zile.

Arsuri de gradul II

Sunt arsuri cu un grad mai ridicat de severitate, care afectează și cel de-al doilea strat al pielii (dermul). Ele au un aspect diferit de arsurile de gradul I: pielea lezată este foarte roșie, sunt extrem de dureroase și țesuturile se umflă vizibil. 

Reclamă

Pe suprafața zonei de piele afectată se formează vezicule pline cu lichid (bășici) care se pot sparge. Timpul de vindecare al unei arsuri de gradul II este de până la 3 săptămâni. 

Arsuri de gradul III

Acesta este cel mai sever tip de arsură. Ea lezează toate straturile pielii și produce leziuni permanente ale țesutului cutanat. O arsură de gradul III are culoarea albă ca ceara, maro sau neagră, cu aspect necrozat. Spre deosebire de celelalte tipuri, arsura de gradul III provoacă puțină durere sau deloc. Ea este profundă și lezează nervii, astfel încât poate da numai o senzație de amorțeală. 

Timpul de vindecare depinde de severitatea arsurii. Pot fi necesare grefe de piele prelevate dintr-o altă zonă a corpului pentru a ajuta vindecarea. 

Primul ajutor în caz de arsuri de gradul I

Dacă tu sau o persoană apropiată a suferit o arsură de gradul I, este necesar să cunoști măsurile de prim ajutor necesare pentru a atenua durerea, dar și pentru a nu provoca mai multe daune pielii lezate. Chiar dacă arsura este ușoară, de modul în care intervii depinde timpul de vindecare și prevenirea infecțiilor, o complicație frecventă a arsurilor tratate incorect.

Iată ce presupune primul ajutor în caz de arsuri ușoare:

  • Oprește sursa arsurii și ține victima departe de ea: stinge focul sau îndepărtează lichidul fierbinte ori aburul care a produs arsura; 
  • Răcorește rana sub un jet de apă rece (dar nu foarte rece) pentru cel puțin 5 minute. Dacă victima începe să tremure de frig, oprește procesul de răcorire;
  • Îndepărtează bijuteriile, ceasurile, inelele și hainele din jurul arsurii cât mai repede posibil;
  • Dacă durerea este intensă, administrează medicamente împotriva durerii cu efect antiinflamator – antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt aspirina, ibuprofenul, flurbiprofenul, naproxenul și altele;
  • Acoperă arsura cu un tifon steril sau cu un material textil curat. Bandajează lejer zona lezată pentru a nu aplica o presiune prea mare asupra țesutului lezat;
  • Pentru a calma durerea și a grăbi vindecarea, pe arsurile de mici dimensiuni poți aplica un gel sau o cremă cu aloe vera;
  • Consumă sau oferă persoanei afectate lichide dacă prezintă semne de deshidratare.

Cum poți ajuta vindecarea

În zilele următoare, urmărește dacă pe zona afectată apar modificări care semnalează o infecție: roșeață extinsă dincolo de arsură, febră și durere care nu se atenuează după administrarea de ibuprofen și alte medicamente analgezice și antiinflamatoare. Adresează-te unui medic dacă ai unul sau mai multe dintre aceste semne și simptome.

Pielea afectată de arsuri este mai sensibilă la efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. De aceea, după vindecare, evită expunerea directă a zonei afectate la soare sau aplică o cremă cu protecție solară. 

Primul ajutor în caz de arsuri de gradul II

O arsură de gradul II mai mică de 7 centimetri poate fi tratată acasă, prin aceleași măsuri recomandate pentru arsurile de gradul I. Victima unei astfel de arsuri necesită însă îngrijiri medicale în următoarele situații:

  • zona afectată este mai mare de 7 centimetri;
  • arsura a afectat zone funcționale sau sensibile, precum picioarele, fața, ochii sau zona genitală;
  • arsura este localizată pe articulațiile mari ale corpului.

Primul ajutor în caz de arsuri de gradul III

Pentru că sunt arsuri foarte severe, ele necesită îngrijiri medicale de urgență indiferent de dimensiunea lor sau de zona de pe corp afectată. O arsură de gradul III afectează toate straturile piele și poate produce leziuni permanente. Adresează-te unui serviciu de urgență dacă suferi o astfel de arsură. 

Ce să nu faci în caz de arsuri

Unele măsuri de prim ajutor pot face mai mult rău decât bine. Există câteva metode populare de a trata arsurile, însă acestea sunt contraindicate de medici:

  • Nu aplica pe arsură ulei, unt sau unguente. substanțele grase mențin căldura în țesuturi și agravează arsura. În plus, ele pot să ducă la infectarea leziunii;
  • Nu folosi gheață. Aceasta poate să agraveze leziunile pielii;
  • Nu sparge bășicile cu lichid de pe pielea arsă;
  • Nu amâna solicitarea ajutorului medical dacă arsura este mai mare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
Primul ajutor în caz de șoc anafilactic. Care sunt recomandările specialiștilor
Ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți. Metode naturale de vindecare
Ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți. Metode naturale de vindecare
Ce poți face dacă ți-ai ars limba cu alimente fierbinți. Metode naturale de vindecare
articol cu video
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Primul ajutor în cazul persoanelor cu stop cardiorespirator. Ce se recomandă să faci
Reclamă
PARTENERI
icon