Xantelasma: de ce apar puncte de grăsime pe pleoape și cum pot fi eliminate

Publicat: 22 februarie 2025, 07:20

Punctele de grăsime care se formează uneori pe pleoape, denumite medical xantelasmă, nu sunt periculoase pentru sănătate. Totuși, ele pot semnala anumite afecțiuni metabolice sau cardiovasculare. Află ce cauzează xantelasma și prin ce metode pot fi îndepărtate depozitele de grăsime.

Xantelasma este o afecțiune cutanată care se caracterizează prin pete ușor proeminente sau plate de culoare gălbuie care apar pe pleoapele superioare și inferioare sau în colțurile interioare ale ochilor. Xantoamele, așa cum sunt denumite medical aceste formațiuni, au o formă ovală sau rotundă, mărimi variabile și o consistență moale la atingere.

În timp, punctele de grăsime care apar pe pleoape pot crește în dimensiune și se pot înmulți. Ele nu provoacă durere, nu afectează vederea și nu creează alte neplăceri, dar pot fi inestetice. 

Ce cauzează xantelasma

Xantoamele sunt formate din grăsimi, în special din colesterol, care se acumulează în dermul superficial. Unii specialiști consideră că această afecțiune cutanată este corelată cu niveluri ridicate de colesterol moștenite genetic, deoarece aproximativ jumătate dintre persoanele afectate au colesterolul crescut, conform Academiei Americane de Oftalmologie. Totuși, cealaltă jumătate are un nivel normal de colesterol. Acest lucru sugerează că și alți factori, precum inflamația sau tulburările tiroidiene, pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Riscul de a dezvolta punct de grăsime pe pleoape este mai mare dacă:

  • Ești fumător;
  • Ai exces de greutate;
  • Ai niveluri ridicate de grăsimi în sânge;
  • Suferi de hipertensiune arterială;
  • Ai diabet. 

Xantelasma este mai frecventă la femei și la persoanele de origine asiatică sau mediteraneană. Ea apare de obicei în intervalul de vârstă 35-55 de ani.

Ce probleme de sănătate ar trebui să investighezi dacă ai xantelasmă

Pentru că xantelasma poate fi un indicator al unor probleme de sănătate, medicii recomandă anumite analize care pot ajuta la identificarea și tratarea cauzei. Conform centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA, se pot verifica:

  • Nivelurile de colesterol, pentru a determina dacă ai hipercolesterolemie (colesterol mărit);
  • Funcția tiroidiană, pentru a verifica dacă există o afecțiune tiroidiană, cum ar fi hipotiroidismul, care poate influența metabolismul grăsimilor;
  • Glicemia, pentru a depista diabetul, care este un factor de risc asociat cu xantelasma;
  • Funcția hepatică, pentru a verifica prezența unor boli hepatice care pot contribui la dezechilibrul lipidelor din sânge.

Dacă este identificată una dintre aceste probleme, tratamentul său poate preveni agravarea xantelasmei, precum și recurențele după tratament.

Cum pot fi îndepărate punctele de grăsime

Xantelasma nu dispare fără tratament, iar punctele de grăsime nu pot fi stoarse ca un coș sau eliminate manual. Remediile empirice pot să irite sau chiar să ardă pielea subțire și sensibilă de pe pleoape. Pentru a beneficia de un tratament sigur, apelează la un medic dermatolog sau oftalmolog.

Xantelasma nu afectează structurile mai profunde din piele, precum mușchii sau nervii. De aceea, tratamentele de îndepărtare vizează doar straturile superficiale ale pielii. 

Sunt disponibile mai multe metode de eliminare a punctelor de grăsime inestetice:

  • Crioterapia. Înghețarea cu azot lichid distruge țesutul gras și îl elimină complet. Procedura este minim invazivă, rapidă și eficientă. Riscurile de cicatrici sunt minime; 
  • Laserul. Xantelasma poate fi eliminată eficient și prin vaporizarea cu laser CO₂. Procedura este precisă și cu un risc redus de cicatrici;
  • Electrocoagularea. În cadrul aceste proceduri, se folosește curent electric de înaltă frecvență pentru a arde xantelasma cu căldura generată. Acest tratament este eficient, dar poate lăsa mici cicatrici. De aceea, se recomandă mai mult pentru xantoamele mici;
  • Peelingul chimic. Prin aplicarea unei substanțe chimice pe piele, se pot exfolia și îndepărta straturile superioare ale pielii afectate de xantelasmă. Pentru rezultate optime, sunt necesare mai multe ședințe. La persoanele cu piele sensibilă, peelingul chimic poate provoca iritație;
  • Excizia chirurgicală. Îndepărtarea xantoamelor cu bisturiul este eficientă, dar poate lăsa cicatrici, iar vindecarea este mai îndelungată. Metoda chirurgicală clasică se indică pentru punctele de grăsime mari sau mai profunde.

Indiferent de tratamentul ales, xantelasma poate recidiva, mai ales dacă nivelul de colesterol rămâne ridicat. Pentru a preveni reapariția ei, ia măsuri pentru a reduce grăsimile din sânge. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ți se dilată pupilele. Care pot fi cauzele acestor simptome oculare
De ce ți se dilată pupilele. Care pot fi cauzele acestor simptome oculare
Cauzele hiperpigmentării. Ce stă la baza simptomelor sale
Cauzele hiperpigmentării. Ce stă la baza simptomelor sale
Cum influențează diabetul dezvoltarea glaucomului. În ce condiții poate cauza afecțiuni oculare
Cum influențează diabetul dezvoltarea glaucomului. În ce condiții poate cauza afecțiuni oculare
PARTENERI